Ga naar de inhoud

Slakken bestrijden, zó kun je dat op een biologische manier doen

Update:
naaktslakken slakken verwijderen

Wat kun je doen tegen naaktslakken die elke nacht alle afrikaantjes kaal knagen? Of de aardbeien uithollen? En hoe voorkom je van die glimmende slijmsporen op het terras? Kortom: hoe kom ik af van (naakt)slakken?

Je hebt huisjesslakken en naaktslakken. Allebei richten ze veel schade aan, maar de naaktslak kan er echt wat van. Als het donker wordt, komen ze tevoorschijn, vooral als het vochtig weer is. Ze vreten koolplanten helemaal kaal en van de afrikaantjes blijven alleen wat groene steeltjes staan. Ze gaan zelfs tekeer in stokrozen. Slakken zijn 1 van de grootste problemen in sier- en moestuin. Iedereen heeft ze, niemand wil ze.

Hoe kun je die slijmerige kruipers het beste aanpakken? Lees verder.

Tip 1: slakken houden niet van een scherpe ondergrond

Slakken houden er niet van om over een scherpe ondergrond te kruipen. Je beschermt kwetsbare planten door er een rand schelpengruis omheen te strooien. Ook dennennaalden of gebroken eierschalen werken goed, net als een rand met scherpe steentjes zoals scherp grind of zogenoemd Japans split.

Tip 2: slakken rapen in de avond

Sommige moestuiniers maken elke dag een rondje om de aanwezige slakken te verzamelen en weg te gooien. Slakken vang je het beste ’s avonds, als de zon al onder is. Ga dan met een zaklantaarn de tuin in en raap alle slakken op en doe ze in een bakje. De geraapte slakken laat je vervolgens in een gemeenteperkje of een bos verderop weer los. 

Tip 3: lok de slakken met bier

De geur van bier is erg aantrekkelijk voor weekdieren. Graaf een open jampot of een kommetje gevuld met bier half in de grond. De buikpotigen zijn gek op de geur van bier en tuimelen erin. Elke avond gooi je een bakje vol slakken weg, en zet er een nieuwe voor terug. Je kunt ze ook lokken met schillen van citrusfruit of stengels bleekselderij: maak daarmee een ‘slakkenval’ en ze kruipen er vanzelf in.

Tip 4: de aaltjes komen je helpen

Wil je het grondiger aanpakken, probeer dan eens aaltjes door de tuin te sproeien. Aaltjes, officiële naam: nematoden, zijn hele kleine wurmpjes, je kunt ze met het blote oog niet zien. Ze vallen de slakken aan, dit is de wet van de sterkste in de natuur, dus een biologische manier om van die vervelende kruipers af te komen. Aaltjes zijn niet schadelijk voor andere planten en dieren. Je koopt ze bij het tuincentrum, mengt ze door het water in de gieter en sproei daarna de hele tuin. 

Tip 5: slakkenkorrels strooien

Strooi speciale biologische verdelgingskorrels voor slakken rond de planten die het ergste te lijden hebben. Er zijn verschillende soorten korrels. Sommige korrels bevatten een gif, namelijk metaldehyde, waardoor ze verslappen en dood gaan. Jammer genoeg vinden katten, egels en honden die stof ook erg lekker. Heb je huisdieren, dan kun je die korrels beter niet gebruiken.

Andere slakkenkorrels bevatten een stof waardoor de slak uitdroogt, zodat hij in de grond kruipt en dood gaat. Handig, want dan vind je ook geen dode slakken in je tuin. Ga je slakkenkorrels kopen, kijk dan goed welke korrels je koopt én of ze goed bestand zijn tegen water: slakken komen vooral tevoorschijn als het heeft geregend. Als je korrels kiest die bij vochtigheid juist vergaan, kun je strooien wat je wilt, maar dan helpt het niet. Strooi ook regelmatig, want de slakken die nu door de tuin kruipen, leggen eitjes die later uitkomen. 

Samenvatting: Wat kun je doen tegen slakken?

  • Strooi schelpen in de tuin
  • Raap de slakken handmatig op in de tuin
  • Zet een bier- of schillenval
  • Laat aaltjes de slakken vangen
  • Gebruik slakkenkorrels, maar: kijk uit welke korrels je kiest
Tips slakken bestrijden

Bronnen: Biobestrijding, Eigen Huis & Tuin.

Meer over: