Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo kun je (naakt)slakken op een biologische manier bestrijden

Wat kun je doen tegen naaktslakken die elke nacht alle hosta’s afknagen? Waarom zijn alle aardbeien uitgehold? En hoe kom je af van die zilveren slijmsporen op het terras? Kortom: met deze tips ben je zo snel mogelijk van het slakkenprobleem in je tuin af.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Je hebt huisjesslakken en naaktslakken en vooral die slakken zonder huisje richten veel schade aan, maar ook die gezellige huisjesslakken kunnen er wat van. Als het donker wordt, komen ze tevoorschijn, vooral als het vochtig weer is. Ze vreten koolplanten helemaal kaal, van de hosta’s blijven alleen wat groene steeltjes staan en ze gaan zelfs tekeer in de stokrozen. Slakken is één van de grootste problemen in de sier- en moestuin. Iedereen heeft ze, niemand wil ze. Hoe kun je die slijmerige kruiperds het beste aanpakken?

Tip 1: slakken houden niet van een scherpe ondergrond

Slakken houden er niet van om over scherpe ondergrond te kruipen. Je kunt kwetsbare planten dus beschermen door er een rand schelpengruis omheen te strooien. Ook dennennaalden of gebroken eierschalen werken goed, net als een rand met scherpe steentjes zoals scherp grind of zogenoemd Japans split.

Tip 2: slakken rapen

Sommige moestuiniers maken elke dag een rondje om de aanwezige slakken te verzamelen en weg te gooien. Slakken vang je het beste ’s avonds, als de zon al onder is. Ga dan met een zaklantaarn de tuin in en raap alle slakken op en doe ze in een bakje. De geraapte slakken laat je vervolgens in een gemeenteperkje of een bos verderop weer los. 

Tip 3: lok de slakken met bier

De geur van bier is erg aantrekkelijk voor slakken. Graaf een open jampot of een kommetje bier half in de grond, de slakken kunnen de geur van bier niet weerstaan en tuimelen erin. Elke avond gooi je een bakje vol slakken weg, en zet er een nieuwe voor terug. Je kunt ze ook lokken met schillen van citrusfruit of stengels bleekselderij: maak daarmee een 'slakkenval' en ze kruipen er vanzelf in.

Tip 4: aaltjes komen je helpen

Wil je het grondiger aanpakken, probeer dan eens aaltjes door de tuin te sproeien. Aaltjes, officiele naam: nematoden, zijn hele kleine wurmpjes, je kunt ze met het blote oog niet zien. Ze vallen de slakken aan, dit is de wet van de sterkste in de natuur, dus een biologische manier om van die vervelende slakken af te komen. Aaltjes zijn niet schadelijk voor andere planten en dieren. Je koopt ze bij het tuincentrum, mengt ze door het water in de gieter en sproeit daarna de hele tuin. 

Tip 5: slakkenkorrels strooien

Strooi speciale verdelgingskorrels voor slakken rond de planten die het ergste te lijden hebben. Er zijn verschillende soorten korrels. Sommige korrels bevatten een gif, namelijk metaldehyde, waardoor de slakken verslappen en dood gaan. Jammer genoeg vinden katten, egels en honden die stof ook erg lekker. Heb je huisdieren, dan kun je die korrels dus beter niet gebruiken.

Andere slakkenkorrels bevatten een stof waardoor de slak uitdroogt, zodat hij in de grond kruipt en dood gaat. Handig, want dan vind je ook geen dode slakken in je tuin. Ga je slakkenkorrels kopen, kijk dan goed welke korrels je koopt én of ze goed tegen water kunnen: slakken komen vooral tevoorschijn als het heeft geregend, en als je korrels kiest die bij vochtigheid juist vergaan, kun je strooien wat je wilt, maar dan helpt het niet echt. Strooi ook regelmatig, want de slakken die nu door de tuin kruipen, leggen eitjes die later uitkomen. 

Samenvatting: Wat kun je doen tegen slakken?

-    Strooi schelpen in de tuin
-    Raap de slakken handmatig op in de tuin
-    Zet een bierval
-    Laat aaltjes de slakken vangen
-    Gebruik slakkenkorrels, maar: kijk uit welke korrels je kiest

Zijn de slakken vertrokken, maar maken mieren je nu het leven zuur? Lees hoe je van mieren afkomt.   

Bronnen: biobestrijding, Eigen Huis en Tuin
Auteur: Sabina Posthumus