Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips voor het aanleggen en bijhouden van je eigen moestuin

Het voorjaar is het ideale moment om een moestuin te beginnen. En daar hoef je geen groene vingers voor te hebben. Lees onderstaande tips voor het aanleggen en onderhouden van je eigen moestuin. Om straks de kruiden en groenten te gebruiken die je zelf hebt verbouwd.

De beste plek voor een moestuin

De beste plek om je eigen moestuin te beginnen is op een zonnige, beschutte plek. Groenten zijn dol op de zon én warme lucht, maar minder op koude wind. Minimaal een halve dag zon zorgt voor veelbelovende resultaten. Daarnaast kun je je moestuin het best indelen in vlakken, zodat elke gewasgroep een eigen plekje heeft. Houd peulsoorten, koolsoorten, bladgroenten, vruchten en wortels/knollen apart. Ben je een beginner? Ga dan voor een moestuin met sla, worteltjes, radijsjes en tomaten en zaai niet te veel in één keer.  

De grond in met de zaden en plantjes

Maak de grond egaal, spit de aarde grondig om en verwijder onkruid. Bedek vervolgens de bovenste laag (ongeveer 10 centimeter) met biologische moestuingrond. Nu is het tijd om de zaden en/of plantjes de grond in te stoppen. Niet te diep, want dan is de kans groter dat het gaat rotten. Moestuinzaadjes hoeven sowieso niet ver de grond in om te kiemen; 2 centimeter is vaak al genoeg. Zaai in duidelijke lijnen, zodat je het eenvoudig van onkruid kunt onderscheiden. 

Top 10 groenten en kruiden voor in je moestuin 

1.    Munt
2.    Rozemarijn
3.    Bieslook 
4.    Basilicum
5.    Sperziebonen en snijbonen
6.    Tomaten
7.    Courgette
8.    Wortels
9.    Radijsjes
10.  Bieten

Je moestuin onderhouden

Zorg ervoor dat je moestuin onkruidvrij is. Alleen zo blijven je groenten en kruiden gezond. Hoe vaak je water moet geven hangt af van het weer en het soort gewas. Groenten doen het niet goed als ze niet genoeg water krijgen. Bladgroenten zoals spinazie kunnen bijvoorbeeld helemaal niet tegen droogte. Maar te veel water is ook niet goed. Zolang de grond vochtig aanvoelt, hoef je geen water te geven. In een droge periode kun je je moestuin het best om de twee dagen water geven. Elke dag is overbodig, zelfs in de droogste zomermaanden.

Je moestuin bestrijden

Haal regelmatig bladafval uit je moestuin om te voorkomen dat er slakken op bezoek komen. Of plaats sterk geurende planten zoals tijm en lavendel, daar houden ze niet van. Daarnaast zijn luizen niet weg van onder andere ui, knoflook, dille en salie. Door deze kruiden en planten door je moestuin te zaaien, houd je ze uit de weg en hoef je geen luizenmoeder uit te hangen.

Lees ook:

Bronnen: IntraTuin, Tuinen
Auteur: Anouk Bruel