Ga naar de inhoud

Tuinklusjes die je in de lente doet

Update:
Tuinklusjes in de lente

De lente staat voor de deur en dan krijgen mensen met groene vingers jeuk aan hun handen. Het is weer tijd is om de tuin nieuw leven in te blazen! Er zijn genoeg tuinklusjes die je in de vroege lente kan doen. Lees maar.

Het perfecte moment om je tuingereedschap op te pakken

Na deze lange, natte winter is er niets prettiger dan de eerste tekenen van de lente te zien en voelen. De narcissen en sneeuwklokjes zijn uitgekomen en nu staan de knoppen aan de bomen op springen. Overal zie je trekvogels terugkeren van hun overwintering. De wielanden staan vol met ganzen en smienten en je voelt de warmte in je gezicht schijnen. 

Het is hét perfecte moment om weer lekker naar buiten te gaan en de eerste tuinklusjes te doen. Geen idee waar te beginnen? We geven je graag een paar tips. 

7x Tuinklusjes in de lente

1. Doe groot onderhoud aan je gazon

Maak je gazon lenteklaar door het te verticuteren, bemesten en eventueel kale plekken in te zaaien. Zo krijg je een gezond en groen grasveld waar je de hele zomer van kunt genieten.

2. Fris de borders op

Pak je schepje en je handschoenen en ga aan de slag in de borders. Verwijder oude plantenresten, maak de grond los en voeg verse compost toe. Zo geef je je planten een gezonde start van het nieuwe seizoen.

3. Plant voorjaarsbloeiers

Breng kleur in je tuin door voorjaarsbloeiers te planten zoals tulpen, narcissen en hyacinten. Deze vrolijke bloemen zorgen voor een instant lentegevoel en trekken ook nog eens bijen en vlinders aan.

TIP: gebruik daarvoor verse potgrond.

4. Snoeien struiken en bomen

Pak de snoeischaar erbij en geef je struiken en bomen een goede snoeibeurt. Verwijder dode takken en zorg voor een mooie vorm. Let wel op dat je niet snoeit bij vorst, want dan kunnen planten beschadigen.

5. Start met achter glas te kweken

Ben je een moestuinliefhebber? Dan is de lente het perfecte moment om groenten en kruiden te zaaien en te planten in een kasje. Wij vinden dit zelf het leukste tuinklusje in het voorjaar.

Denk bij het zaaien in het vroege voorjaar bijvoorbeeld aan:

  • Andijvie
  • Broccoli
  • Doperwten
  • Paprika
  • Peulen
  • Sla
  • Prei
  • Spinazie

Maak zelf een zaaiagenda zo ben je niet te laat (of te vroeg) met zaaien. Dan kun je straks al volop genieten van verse, zelfgekweekte seizoensgroenten en kruiden uit eigen tuin.

6. Creëren van een gezellige zithoek

Maak van je tuin een plek waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van het buitenleven. Richt een gezellige zithoek in je tuin of op je balkon met comfortabele tuinmeubelen, sfeervolle verlichting en misschien zelfs een vuurkorf voor de koelere avonden.

7. Geef nieuwe planten water en hou ze fris

Vergeet niet om je nieuwe voorjaarsbloeiers regelmatig water te geven als het een paar dagen droog blijft. Controleer ook of er onkruid groeit en verwijder dit op tijd, voordat het zich verspreidt en je tuin overneemt.

Het voorjaar begint steeds eerder en dat heeft zo zijn gevolgen. Gelukkig brengt de lente vooral veel vrolijkheid en positieve energie met zich mee. Haal snel je gereedschap tevoorschijn en ga bij een beetje droog weer aan de slag!

Meer over: