Ga naar de inhoud

Gezondheidsvoordelen van tuinieren in de lente

Update:
Tuinieren gezondheidsvoordelen
In samenwerking met:

De lente is begonnen. En met straks een lekker zonnetje erbij gaan we weer steeds meer naar buiten. Wist je dat tuinieren niet alleen leuk is maar ook gezond voor je? Lees hier over de gezondheidsvoordelen ervan.

Tuinieren is gezond voor lichaam en geest

Als je in de tuin aan het werkt bent, train je ongemerkt verschillende spieren. Je bukt, staat, zit op je knieën en hurken en wisselt telkens van positie terwijl je druk bezig bent met de planten. Zo verbrand je ongemerkt heel wat calorieën met een uurtje tuinieren! Met 1 uur in de tuin werken raak je, als je een normaal gewicht hebt ongeveer 300 calorieën kwijt.

Hieronder lees je hoeveel calorieën je verbrandt per bezigheid:

  • Met onkruid wieden verbrand je 130 calorieën per halfuur
  • Met spitten verbrand je 220 calorieën per 1/2 uur.
  • Terras vegen met stoffer en blik: 120 calorieën per 1/2 uur
  • Met de hand je gras maaien 120 calorieën per 1/2 uur

Tuinieren vermindert stress

Tuinieren is goed in te zetten voor het werken aan een beter figuur. Je gaat er fitter door uitzien en je wordt er ook mentaal gezonder van. Uit onderzoeken blijkt dat tuinieren gezond is omdat het ook stress vermindert. Dat heeft natuurlijk een positieve werking op jouw mentale gezondheid. Je psychische gesteldheid profiteert van tuinieren. Het vermindert ook angstgevoelens en geeft je humeur een positieve boost.

Leef langer en gelukkiger

Langer en gelukkiger leven? Je tuin helpt je hierbij. Uit een Japans onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van een groen gebied (zoals een tuin of een park) wonen, gemiddeld langer leven dan mensen die geen natuur om zich heen hebben. Het is niet voor niets dat het ‘bosbaden’ of in het Japans genaamd ‘shinrin yoku’ zo populair is in Japan.

Heb je naast de mooiste bloemen en planten ook ruimte voor een moestuintje in de tuin? Pak dat dan op dit jaar. Volgens de resultaten uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat als mensen een moestuin aan huis hebben, ze vaker gezond eten. Logisch ook als je naar buiten stapt en je ziet daar om de paar dagen een nieuwe grote courgette liggen dan krijg je vanzelf inspiratie voor een lekker recept voor een pasta.

Tuinieren is ook gunstig voor je hart

Tuinieren werkt stress verminderend en daar heeft niet alleen je hoofd, maar ook je hart baat bij. Tuinieren is een goed medicijn is voor mensen met hartproblemen. Daarnaast helpt het ook bij de revalidatie van het hart. Heb je last van trombose, naar buiten!

Haal extra vitamine D uit de lucht met tuinieren

De meeste vitamines haal je uit je voeding. Maar dit geldt niet voor vitamine D. Deze vitamine, die heel belangrijk is voor de gezondheid van je lichaam, verkrijg je door blootstelling aan de zon. En omdat je meestal bij mooi weer tuiniert, krijg je op die momenten een extra boost vitamine D. Verbrand je snel, en dat kan ook met een lentezonnetje, draag dan een zonnehoed of pet tijdens het tuinieren. En vergeet je niet in te smeren als je je mouwen opstroopt!

Bekijk hier alvast wat je straks kan gaan doen in je tuin >>

In samenwerking met:

Meer over: