Ga naar de inhoud

Voedingssupplementen: manier om vitamines en mineralen aan te vullen

Update:

Voedingssupplementen kunnen je gezondheid ondersteunen. Welke supplementen we precies nodig hebben is per persoon verschillend. Er zijn talloze voedingssupplementen op de markt, welke zijn goed en waarom? 

Wat is het nut van voedingssupplementen?

Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Voor gezonde mensen geldt algemeen dat inname van een gevarieerde voeding voorziet in de behoefte aan vitamines en mineralen. Voor sommige groepen is er wel een advies om supplementen te slikken. Naar schatting gebruikt ongeveer 66% van de Nederlanders ouder dan 17 jaar voedingssupplementen om aan hun gezondheid te werken.

Hoe weet je of je een tekort aan vitamine hebt?

Veel mensen kampen zonder het te weten met een vitaminetekort. Dat kan zich uiten in klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid of concentratiestoornissen. Bij een vitaminetekort heeft je lichaam een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Hierdoor functioneert het niet naar behoren. Je kunt je lichaam dan helpen door je voeding aan te passen en supplementen te nemen. 

Welke voedingssupplementen heb ik echt nodig?

Sommige mensen eten erg ongezond en kopen hun schuldgevoel af met een multivitamine preparaat. Er is weinig bewijs voor de noodzaak van zo’n ‘multi’. Wel is er veel bewijs dat de meeste Nederlanders baat hebben bij vitamine D, vitamine B12 en omega 3 supplementen.

Top 5 voedingssupplementen 

  1. Vitamine D: de absolute winnaar is Vitamine D (colecalciferol) Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking. Het is heel belangrijk voor je weerstand en voor je hormoonhuishouding. Neem tabletjes in met een maaltijd. Dan wordt vitamine D beter opgenomen. In Nederland kampen veel mensen met een vitamine D tekort. Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.  
  2. Magnesium: door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven. Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker ’s nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.  
  3. Kurkuma: dit helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook een belangrijke aanvulling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma een natuurlijke ontgifter voor de lever.   
  4. Vitamine C: of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.  
  5. Visolie (Omega-3 vetzuren): zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ze spelen in heel veel processen een rol. Vooral voor je hersenen zijn ze van belang want een groot deel van het hersenweefsel bestaat uit dit soort vetzuren. Ze kunnen ondersteuning geven als je last hebt van stemmingswisselingen. Let op er is onvoldoende bewijs dat het gebruik van visoliecapsules daadwerkelijk helpt. Toch wordt het massaal gekocht en daarom staat deze op nummer 5. 

Welke supplementen voor sporters?

De sportsupplementen cafeïne en creatine(monohydraat) kunnen helpen nét nog wat meer uit je sportprestatie te halen. Onder sporters zijn ook supplementen als bietensap, magnesium, beta-alanine of natriumbicarbonaat populair. 

Senioren: tekorten aan mineralen 

Veel ouderen hebben een tekort aan calcium, een fenomeen dat leidt tot zwakkere botten. Meer zuivelproducten innemen en kiezen voor een supplement van calcium orotaat (een calciumvorm die het hoogste absorptie percentage in ons lichaam laat zien) is dan een goed idee. Senioren hebben ook vaak een zink- en ijzertekort. Gebruik je medicijnen? Vraag dan voordat je begint met een kuur van voedingssupplementen altijd eerst advies aan een gezondheidsdeskundige of aan de huisarts. 

Wat is het effect van L-Lysine?

Dit supplement is nog niet zo bekend. Een tekort aan lysine kan leiden tot verschillende symptomen. De meest voorkomende zijn misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, angst, anorexia en bloedarmoede. Vegetariërs, veganisten en mensen die een eiwitarm dieet volgen hebben een grotere kans op een lysinetekort. Dit komt doordat zij minder of geen dierlijke producten binnen krijgen die lysine bevatten.

L-Lysine vermindert de ernst en symptomen van het herpes simplex virus, waaronder de koortslip. Het zorgt ook voor een betere opname van calcium wat bijdraagt aan gezonde botten en nodig is voor het goed functioneren van de spieren. Een betere opname van calcium helpt mee aan de bescherming tegen botontkalking. Ten slotte zijn er indicaties dat lysine helpt bij de preventie van Alzheimer, haaruitval, de gezondheid van het hart en bij vermindering van symptomen van migraine en kanker. Deze indicaties moeten echter nader onderzocht worden.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: