Ga naar de inhoud

Met tropische planten het hele jaar in de vakantiesfeer

Update:
Tropische planten in Nederlandse tuinen kweken

Je ziet ze steeds meer, tropische planten in Nederlandse tuinen. Onlangs nog in een straat in Amsterdam stond er een palm in een kleine geveltuintje te pronken. Handig voor als iemand voor het eerst koffie bij je komt drinken. Je noemt gewoon je straatnaam en verwijst ze naar de tropische plant naast je voordeur.

Deze tropische planten overleven makkelijk in Nederlandse tuinen

“Ik woon in het huis met die palmboom in de tuin” ,zeg je dan. Dat klinkt wel goed toch? Net of je op Curaçao woont. Voorlopig ben je misschien nog de enige in de straat met zo’n tropische verschijning. Of dit zo blijft is nog maar de vraag. Want steeds meer mensen durven het aan om tropische planten in de tuin te zetten. Misschien komt dit doordat we geen strenge winters meer hebben?

Lijkt het jou ook leuk om het gevoel van een tropische vakantie naar je huis toe te brengen? Dan is het is wel raadzaam om je er eerst goed in te verdiepen in de soorten die er zijn. Niet alle tropische planten die je online koopt zijn geschikt voor buiten.

Tropische planten voor in potten op het balkon

Er is ook een categorie exotische soorten die je in de zomer wel buiten kan zetten, maar liever niet in de tuin. Deze soorten passen goed in potten op het terras of balkon. Als je in de winter de ruimte hebt om ze naar binnen te halen, zijn ze zeker een aanwinst en geven ze je – met een kleurrijke tuinset erbij – en een warm zonnetje meteen dat vakantiegevoel. Van kleurrijke bloemen tot weelderige bladeren, tropische planten geven je het echte vakantiegevoel.

Hier zijn de 5 beste opties om je tuin of balkon mee op te fleuren:

  1. Hibiscus: Deze prachtige bloem, met zijn grote, kleurrijke bloemblaadjes, is onze favoriet voor in tropische tuinen over de hele wereld. Hibiscus gedijt ook goed in ons klimaat en voegt een vleugje tropische elegantie toe aan elke tuin.
  2. Bananenplant: Hoewel je misschien denkt dat bananen alleen in warmere klimaten groeien, kun je eigenlijk een bananenplant in je eigen tuin laten groeien. Het gaat misschien geen fruit produceren. Toch is de weelderige, tropische uitstraling van deze plant is op zichzelf al de moeite waard. Mooie groot en groen blad zorgt in de zomer ook voor verkoeling.
  3. Palmbomen: Hoewel we misschien niet hetzelfde klimaat hebben als de tropen, zijn er verschillende soorten palmbomen die goed gedijen in Nederland. Van kleine dwergpalmen tot grotere variëteiten, palmbomen geven dat ultieme vakantiegevoel.
  4. Bougainvillea: Met zijn heldere, kleurrijke bloemen is de Bougainvillea een echte mediterrane blikvanger. En net als de palm zien we ze steeds vaker tegen een schutting opklimmen. Deze klimplant gedijt ook goed in ons klimaat en voegt een prachtige tropische uitstraling toe aan muren, hekken of pergola’s. Je kan deze plant ook mixen met groenblijvende klimplanten.
  5. Tropische varens: Varens zijn er in allerlei soorten en maten, en veel tropische variëteiten gedijen goed in ons klimaat. Van de weelderige en gekrulde Vogelnestvaren tot de delicate Maagdenpalm, deze planten voegen een vleugje tropische charme toe aan elke schaduwrijke hoek van je tuin. Eigenlijk is de maagdenpalm allang niet meer zo exotisch. Je ziet de grondbedekker met zijn blauwe of witte bloemen al wat langer in de Nederlandse tuinen floreren.

Hoe kan ik tropische planten het beste verzorgen in mijn tuin?

Het verzorgen van tropische planten in je tuin vereist wat speciale aandacht om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Zonlicht: Tropische planten hebben over het algemeen veel licht nodig, dus zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen. Plaats ze op een plek in je tuin waar ze minstens een paar uur direct zonlicht per dag krijgen. De soorten die wel graag in de schaduw staan zijn: varens, hosta’s, klimop, caladium en hortensia’s.
  2. Water geven: Tropische planten houden van vochtige grond, maar zorg ervoor dat de grond niet constant doorweekt is. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens warme en droge periodes, maar vermijd dat de grond te lang nat blijft staan.
  3. Bodem: Zorg voor een goed doorlatende grondmix die rijk is aan organisch materiaal. Tropische planten gedijen goed in een losse, vruchtbare bodem.
  4. Meststoffen: Geef je tropische planten regelmatig voeding met een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor tropische planten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste toepassing.
  5. Bescherming tegen vorst: Als je tropische planten niet winterhard zijn, zorg er dan voor dat je ze beschermt tegen vorst. Breng een dikke laag mulch aan rond de basis van de planten en bedek ze indien nodig met doeken of noppenfolie tijdens koude periodes.
  6. Snoeien: Regelmatig snoeien kan helpen om de groei van tropische planten te bevorderen en hun vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.
  7. Inspectie op plagen en ziekten: Controleer regelmatig je tropische planten op tekenen van plagen of ziekten, zoals insecten, schimmels of meeldauw. Behandel eventuele problemen snel om verdere schade te voorkomen.

Kan ik tropische planten in potten kweken?

Veel tropische planten zijn met succes in potten te kweken. Ze zijn dus geschikt voor tuinen met beperkte ruimte of voor mensen die graag planten op patio’s, balkons of terrassen zetten.

Dit zijn enkele tropische planten die goed gedijen in potten:

  1. Vioolbladplant: Deze populaire kamerplant gedijt ook goed in potten op terrassen of balkons. Zorg ervoor dat de pot voldoende groot is en dat de plant regelmatig wordt bewaterd en blootgesteld aan helder, indirect zonlicht.
  2. Vredeslelie: Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en doet het goed in potten binnenshuis of buitenshuis op een beschutte plek met indirect zonlicht.
  3. ZZ-plant: Deze sterke, gemakkelijk te verzorgen plant is perfect voor potten en kan goed gedijen in zowel lichte als schaduwrijke omstandigheden.
  4. Philodendron: Er zijn veel verschillende soorten philodendrons die geschikt zijn voor potten. Ze gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt, afhankelijk van de variëteit.
  5. Olifantsoor: Deze opvallende plant met grote, opvallende bladeren voelt zich goed thuis in een pot op een beschutte plek met helder, indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de groeiende wortels.
  6. Bromelia: Deze kleurrijke en exotische planten voegen een tropisch tintje toe aan elke ruimte en gedijen goed in potten met goed doorlatende grond en helder, indirect zonlicht.

Ook bij het kiezen van tropische planten voor potten, is het belangrijk om rekening te houden met de individuele vereisten van elke plant, zoals lichtniveau, waterbehoefte en potgrootte. Veelal vind je bij aankoop online een beschrijving van de plant. Kies niet alleen voor de tropische soorten die je mooi vindt: let ook op welke soorten gedijen in jouw ‘vakantieverblijf’ voor het hele jaar.

  • Bij planten in potten is het extra goed opletten dat je de juiste potgrond gebruikt. Geef ook goed water en extra plantenvoeding. Met de juiste zorg en aandacht zijn tropische planten in potten prachtige aanvullingen op elke buitenruimte.

Hennie en Gerda Overhein hebben hun tuin helemaal vol gezet met tropische planten. Leuk om er even doorheen te wandelen. Lees daarna verder >>

Welke van deze exoten zijn ook winterhard?

Sommige tropische planten zijn verrassend winterhard. Enkele voorbeelden van winterharde tropische planten zijn:

  1. Bamboe
  2. Camellia
  3. Chinese waaierpalm
  4. Mahonia
  5. Koolpalm

Kijk of je een paar tropische blikvangers kan inpassen en doe nog meer inspiratie op in onze andere blogs over planten. Het is wel belangrijk om te weten dat zelfs winterharde tropische planten extra bescherming nodig hebben tijdens extreme weersomstandigheden. Gelukkig zijn die er niet zoveel meer en staat nu eerst de zomer voor de deur! Of beter gezegd bij jou naast de voordeur!

Dit zijn de 8 nieuwe tuintrends van 2024.

Meer over: