Ga naar de inhoud

Planten online kopen steeds populairder 

Update:
Planten online kopen

De online markt voor planten heeft in de afgelopen 5 jaar een opmerkelijke groei doorgemaakt, waarbij consumenten wereldwijd steeds vaker de voorkeur geven aan het gemak van online planten kopen, blijkt uit een onderzoek. Wat de reden van deze explosieve groei is, lees je in dit artikel.

Explosieve groei online planten shoppen

In vergelijking met fysieke winkels heeft de online plantenmarkt de traditionele beperkingen doorbroken. Consumenten hebben nu de vrijheid om te kiezen uit een breed scala aan plantensoorten, variëteiten en zeldzame exemplaren die voorheen lastig te vinden waren in lokale tuincentra.

Het gemak van de thuisbezorging

Een cruciale factor achter de groei van de online plantenmarkt is de naadloze thuisbezorging. Door verbeteringen in de logistieke infrastructuur en verpakkingstechnieken is de verzending van planten nu veilig. Ook is de bezorging beter op orde. De bestelling bereikt de consumenten snel. Dit heeft het online kopen van planten aantrekkelijker gemaakt, vooral voor mensen met een drukke levensstijl, mensen die minder mobiel zijn of waar geen fysieke winkel met een ruim assortiment in de buurt is.

Meer belangstelling voor planten in post-corona tijdperk

De coronatijd heeft geleid tot een groeiende belangstelling voor kamerplanten in huizen en kantoren wereldwijd. Tijdens lockdowns en de periode van thuiswerken zochten mensen naar manieren om hun leefruimte op te fleuren en een gevoel van rust en welzijn te creëren. Kamerplanten bleken een goede oplossing te bieden, ook in het post-coronatijdperk.

Voordelen kamerplanten

De veranderingen in levensstijl en prioriteiten die de corona veroorzaakte, leidde tot een toenemende belangstelling voor het verbeteren van de leefomgeving. Kamerplanten werden snel erkend als middel om een gezellige sfeer in huis te creëren, stress te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast boden ze een welkome afleiding van de negatieve berichtgevingen.

Top 5 Bestverkochte kamerplanten

Er is de laatste 15 jaar sowieso een opvallende stijging in de populariteit van kamerplanten te zien. 5 opvallende soorten hebben de laatste jaren de harten van de bestaande en nieuwe plantenliefhebbers veroverd. Dit zijn ze: 

  • Monstera Adansonii
  • Philodendron Melanochrysum
  • Philodendron Verrucosum
  • Calathea White Fusion
  • Syngonium Mottled

Waar op letten bij de aankoop van planten online?

Bij het online kopen van een plant is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en geschikte plant ontvangt. Hier zijn enkele belangrijke punten om in overweging te nemen:

  • Betrouwbare Verkoper: controleer de betrouwbaarheid van de verkoper of de online plantenwinkel. Kijk naar recensies en beoordelingen van andere klanten om een idee te krijgen van de kwaliteit van de geleverde planten en de service van de verkoper.
  • Plantinformatie: zorg ervoor dat de online winkel gedetailleerde informatie verstrekt over de planten die ze aanbieden. Denk hierbij aan de verzorgingsbehoeften, lichtvereisten, watergift en eventuele specifieke groeiomstandigheden. Deze informatie is essentieel om te bepalen of de plant geschikt is voor jouw leefomgeving.
  • Afbeeldingen van de Plant: bekijk zorgvuldig de foto’s van de plant die je wilt kopen. Deze moeten duidelijk en representatief zijn, zodat je een goed beeld krijgt van de staat en het uiterlijk van de plant die je ontvangt.
  • Verzendvoorwaarden: controleer de verzendvoorwaarden en -tijden. Zorg ervoor dat de planten op een veilige en tijdige manier worden verzonden om te voorkomen dat ze beschadigd of verzwakt aankomen. Kijk ook naar het retourbeleid voor het geval er iets misgaat tijdens het transport.
  • Gezondheidsstatus van de Plant: informeer naar de gezondheidsstatus van de plant voordat je deze koopt. Vraag of de plant vrij is van plagen en ziekten. Een gezonde plant heeft een betere kans om goed te gedijen in zijn nieuwe omgeving.
  • Prijsvergelijking: vergelijk prijzen van dezelfde plant bij verschillende verkopers. Dit helpt je om een eerlijke prijs te betalen en te voorkomen dat je te veel betaalt.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten, vergroot je de kans dat je een gezonde en tevredenstellende plant ontvangt bij het online winkelen.

TIP: heb je geen groene vingers lees dan eerst deze blog voordat je er 1 online aanschaft.

Er zijn tal van online winkels die planten verkopen. Enkele populaire opties zijn:

  • Bol.com: Biedt een breed scala aan planten, van kamerplanten tot tuinplanten.
  • Intratuin: Een bekende tuincentrumketen met een uitgebreide webshop.
  • Bakker.com: Gespecialiseerd in tuinplanten, bloembollen en zaden.
  • Plantje.nl: Een online plantenwinkel met een gevarieerd assortiment.
  • Tuincentrum.nl: Biedt een assortiment van zowel binnen- als buitenplanten.
  • Koop je liever tweedehands planten kijk dan ook eens op tweedehands.net en vul in: plant(en).

Koop online geen zeldzame soorten

Hoewel veel mensen succesvol planten online kopen, zijn er enkele situaties waarin het wellicht beter is om terughoudend te zijn:

  • Als een plant zeer zeldzaam of moeilijk te verkrijgen is, kan het risico op fraude toenemen. Zorg ervoor dat je koopt van een betrouwbare verkoper met goede recensies.
  • Grote bomen of struiken: het online kopen van grote bomen of struiken kan logistiek uitdagend zijn vanwege de omvang en het gewicht. Lokale tuincentra of kwekerijen geven hierin mogelijk betere ondersteuning.
  • Seizoensplanten: sommige planten zijn gevoelig voor seizoensinvloeden (zie hieronder).
  • Kwetsbare planten: als je kwetsbare planten koopt, zoals orchideeën of andere gevoelige soorten, is het belangrijk dat ze tijdens het transport goed beschermd zijn. Sommige verkopers zijn hier beter in dan anderen.

Koop planten online in het juiste seizoen

Het is ook goed om te weten of het moment van aankoop geschikt is voor het type plant. Sommige planten hebben een specifiek seizoen waarin je ze wel of juist beter niet verplaatst. Kijk of vraag dit na.

Groeigarantie: sommige kwekerijen bieden garanties op de gezondheid en groei van de planten. Fijn, want je zit er toch niet op te wachten dat je nieuwe plantgenoot luizen meeneemt naar zijn nieuwe onderkomen.

Klantenservice: zorg ervoor dat de online winkel goede klantenservice biedt. Dit is vooral belangrijk als er problemen zijn met de geleverde plant of als je vragen hebt over de verzorging ervan.

Vooraf belangrijke informatie inwinnen

Stel jezelf bij het aankopen van online planten deze vragen:

  • Wat zijn de specifieke verzorgingsbehoeften van de plant die je op het oog hebt?
  • Hoeveel water heeft het nodig?
  • Welk type bodem is geschikt?
  • Hoeveel licht heeft de plant nodig?
  • Hoe groot is de plant op het moment van aankoop en hoe snel groeit het?

Het is belangrijk om te weten of de plant geschikt is voor bij jou in huis. Vraag naar recente foto’s van de plant of naar de staat van de plant op het moment van verzending.

Tot slot: Voordat je planten online koopt is het belangrijk om al deze vragen te stellen om ervoor te zorgen dat je een gezonde en passende plant ontvangt en dat je tevreden bent met je aankoop.

Schrijf je in voor de Startpagina nieuwsbrief voor wekelijkse tips over groen. Dan komt het vast helemaal goed met jouw nieuwe planten!

Meer over: