Ga naar de inhoud

Planten verzorging: trucjes voor als je geen groene vingers hebt

Update:
Planten verzorgen en geen groene vingers

Het is lastig als je geen groene vingers hebt om je kamerplanten goed te verzorgen. Een huis zonder groen is niet gezellig. Er zijn gelukkig een heleboel handige trucjes, waarmee je zonder groene vingers tóch je planten in leven houdt.

Haal makkelijk te onderhouden planten in huis

Het begint natuurlijk met het kiezen van planten die niet al te moeilijk te verzorgen zijn. Er zijn genoeg planten die het niet erg vinden als je ze af en toe vergeet water te geven, of als ze niet genoeg zonlicht krijgen. Dit zijn de meest onderhoudsvrije planten:

1.    De cactus

Tja, een logische, maar hij mag niet in het rijtje ontbreken. De cactus is blij met maandelijks een klein beetje water (en neemt het je niet kwalijk als je dit een keer vergeet). De enige eis is dat de cactus in de zomer niet in de volle zon wordt gezet.

2.    Dracaena

Dit leuke boompje vindt alles snel goed. Deze plant gedijt prima op schaduwrijke plekken, maar gaat een beetje hangen als hij niet genoeg water krijgt. Maar zodra je hem weer een scheut water geeft is hij weer snel in vorm.

3.    Sansevieria

Deze woestijnplant is gewend aan droge periodes en zonlicht. Hij slaat water op in zijn bladeren, dus geef hem pas weer water als de grond helemaal droog is.

4.    Monstera

Deze ‘gatenplant’ wil het liefst in constant vochtige aarde staan en groeit dan snel, maar ook deze plant neemt het je niet kwalijk je dit af en toe vergeet. Zolang hij genoeg licht heeft voelt hij zich al snel thuis.

5.    Aloë Vera

Nog zo’n plant die gewend is aan het moeilijke leven in de woestijn. Dat betekent: weinig water en een plekje in de halfschaduw.

TIP: een beetje plantenvoeding af en toe, is niet moeilijk om te doen en helpt ook mee!

Apps voor het verzorgen van je planten

Heb je een prachtige plant gekocht of gekregen, maar weet je eigenlijk niet wat voor plant het is? Dan kan het lastig zijn om te bepalen wat voor verzorging je plant nodig heeft. Gelukkig zijn er handige apps die je met dit probleem helpen.

1.    Plantnet

De app Plantnet herkent planten door middel van een foto. Zodra de soort plant bekend is, krijg je daarnaast handige informatie en verzorgingstips.

2.    Plantifier

Als het met Plantnet niet is gelukt, kun je de app Plantifier proberen. In deze app kun je ook een foto van je plant inzenden, waarna plantenliefhebbers je helpen met het bepalen welke plant het is. Dit betekent dat je wel iets langer op je antwoord moet wachten.

3.    Plantsome

Deze app is een ideaal hulpje als je wat moeite hebt met het water geven van je planten. Vul in wat voor plant je hebt, hoe lang deze is, en hoe dicht deze bij het raam staat. Plantsome rekent vervolgens voor je uit hoeveel en hoe vaak je plant water moet krijgen en stuurt je hier ook herinneringen van. Super handig!

Zelf herinneringen instellen

Je kunt natuurlijk zelf ook wat extra werk verrichten. Zoek uit wat voor planten je hebt, hoeveel water deze nodig hebben en stel vervolgens een herinnering in je telefoon in wanneer je weer water moet geven. Iedere week, iedere 4 weken? Een andere handige richtlijn om aan te houden is om te voelen of de aarde droog is: dat is vaak een teken dat de plant wel wat water kan gebruiken.

Heb je een kamerplant die er meer dood dan levend uitziet? Voordat je deze weggooit, probeer eerst deze tips: zo red je bijna iedere plant die op sterven na dood is.

Video met tips over makkelijke kamerplanten verzorgen

Meer over: