Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Handige trucjes als je geen groene vingers hebt

Het is lastig om geen groene vingers te hebben: je kamerplanten gaan bijvoorbeeld snel dood, maar een huis zonder groen is ook zo ongezellig. Gelukkig hoef je de hoop niet op te geven. Er zijn een heleboel handige trucjes waarmee je zelf zonder groene vingers tóch je planten in leven kunt houden.

Makkelijk te onderhouden planten

Het begint natuurlijk met het kiezen van planten die niet al te moeilijk te verzorgen zijn. Er zijn genoeg planten die het niet erg vinden als je ze af en toe water vergeet te geven, of als ze niet genoeg zonlicht krijgen. Dit zijn de meest onderhoudsvrije planten:

1.    De cactus

Tja, een logische, maar hij mag niet in het rijtje ontbreken. De cactus is blij met maandelijks een héél              klein beetje water (maar zal het je niet kwalijk nemen als je dit vergeet). Zijn enige eis is dat hij in de zomer niet in de volle zon wordt gezet.

2.    Dracaena

Dit leuke boompje vindt alles al snel goed. Deze plant gedijt prima op schaduwrijke plekken en zal weliswaar een beetje gaan hangen als hij niet genoeg water krijgt, maar dat is ook weer heel snel verholpen.

3.    Sansevieria

Deze woestijnplant is gewend aan droge periodes en zonlicht. Hij slaat water op in zijn bladeren, dus geef hem pas weer water als de grond helemaal droog is.

4.    Monstera

Deze ‘gatenplant’ wil het liefst in constant vochtige aarde staan en zal dan snel groeien, maar zal het je niet kwalijk nemen als je dit af en toe vergeet. Zolang hij genoeg licht heeft zal het snel goed gaan.

5.    Aloë Vera

Nog zo’n plant die gewend is aan het moeilijke leven in de woestijn. Dat betekent: weinig water en een plekje in de halfschaduw.

Apps voor het verzorgen van je planten

Heb je een prachtige plant gekocht of gekregen, maar weet je eigenlijk niet wat voor plant het is? Dan kan het lastig zijn om te bepalen wat voor verzorging je plant nodig heeft. Gelukkig zijn er handige apps die je met dit probleem kunnen helpen.

1.    Plantnet

De app Plantnet kan planten herkennen door middel van een foto. Zodra de plant herkent is, krijg je daarnaast handige informatie en verzorgingstips.

2.    Plantifier

Als het met Plantnet niet is gelukt, kun je de app Plantifier proberen. In deze app kun je ook een foto van je plant inzenden, waarna plantenliefhebbers je zullen helpen met het bepalen welke plant het is. Dit betekent dat je wel iets langer op je antwoord moet wachten.

3.    Plantsome

Deze app is een ideaal hulpje als je wat moeite hebt met het water geven van je planten. Vul in wat voor plant je hebt, hoe lang deze is, en hoe dicht deze bij het raam staat. Plantsome rekent vervolgens voor je uit hoe veel en hoe vaak je plant water moet krijgen en zal je hier ook herinneringen van sturen. Super handig!

Zelf herinneringen instellen

Je kunt natuurlijk zelf ook wat extra werk verrichten. Zoek uit wat voor planten je hebt, hoeveel water deze nodig hebben en stel vervolgens een herinnering in je telefoon in wanneer je weer water moet geven. Iedere week, iedere vier weken? Een andere handige richtlijn om aan te houden is om te voelen of de aarde droog is: dat is vaak een teken dat de plant wel wat water kan gebruiken.

Heb je een kamerplant die er meer dood dan levend uitziet? Voordat je deze weggooit, probeer dan eerst deze tips uit, deze redden bijna iedere plant die op sterven na dood is.

Auteur: Quirine Brouwer