Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Met deze tips laat je je kamerplant weer opfleuren

Groen, mooi en gezellig: planten in huis. Leggen ze ondanks je vele zorgen het loodje? Dit kan vele oorzaken hebben. Voordat je ze weggooit, probeer dan eerst deze tips uit. Deze redden bijna iedere plant die op sterven na dood is. Zo krijgt je kamerplant weer een tweede leven.

Hoe kun je je kamerplant het beste verzorgen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten planten. Volgens de laatste onderzoeken wel 390.900, om precies te zijn. De meeste kamerplanten hebben verschillende hoeveelheden zon, water en zorg nodig. De hoeveelheid van ieder element kan verschillen. Raadpleeg daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de plant. Zit deze er niet bij? Vraag dan advies aan de bloemist of speur het internet af. Met het advies weet je precies hoe vaak je water moet geven en waar je de plant het beste neer kunt zetten. Ook zijn er verschillende apps waarin je automatisch een melding krijgt wanneer je je kamerplant water of voeding moet geven.

Gele, bruine of uitgedroogde bladeren

Het is misschien het grootste misverstand: niet alle planten hebben veel behoefte aan water. Zoek dit daarom eerst uit, voordat je je plantjes gaat bewateren. De meeste kamerplanten hebben wel water nodig, maar de hoeveelheid verschilt. Als je een plant te veel water geeft, herken je dat vaak aan het blad dat geel of bruin wordt en afvalt. Je kunt hierbij het beste de beschadigde wortels wegsnijden en de kamerplant verpotten. Als een plant juist te weinig water krijgt, zien de bladeren er droog uit en breken ze snel af. Geef de plant dan iets vaker water. De meeste planten hebben ook een slaapperiode in de winter. In deze periode hebben ze bijna geen water nodig.

Verschroeiende of verbrande bladeren

Elke plant heeft een andere hoeveelheid zonlicht nodig. Zodra de bladeren van de plant vervagen van kleur en er troosteloos bij hangen, krijgt deze te weinig zonlicht. Verplaats dan de plant naar een plek waar meer licht komt. Maar door te veel direct zonlicht kunnen kwetsbare bladeren ook beschadigd raken. Zie je bruine vlekken of droge bladranden? Zet de kamerplant dan op een plek met minder zonlicht.

Geen groei?

Als een plant al een tijdje niet groeit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het zou kunnen dat je de plant ’s zomers te weinig water geeft, of ’s winters juist te veel. Het kan ook komen door te weinig zonlicht, dit kan de groei van je plant vertragen of de bloei belemmeren. Een andere reden voor het uitblijven van groei kan zijn dat de plant aan een nieuwe pot toe is. Kies voor een pot die een maatje groter is dan zijn voorganger en de wortels hebben weer de ruimte om te groeien. Wacht je te lang, dan kunnen de wortels van je planten verstrengeld raken en in het rond gaan groeien.

Afvallende bladeren

Verliest je plant veel bladeren? Dan ligt dit waarschijnlijk aan een temperatuursverandering. Het kan ook komen door een te kort aan water. Het is van belang om je te realiseren dat het afvallen van bladeren een natuurlijk proces is, waarmee planten zichzelf voortplanten. Baart het je toch zorgen? Probeer je plant dan eerst even naar een andere plek te verplaatsen.

Bladeren zien er gespikkeld of zwak uit

Vind je kleine gaatjes in de bladeren van je plant, zwarte of witte stipjes en/of een pluisachtige waas? Zien de bladeren van je plant er gespikkeld of zwak uit? Dan is ongedierte wellicht de boosdoener. Je kunt eerst proberen om het ongedierte te verwijderen door de bladeren met zeep en water af te vegen. Werkt dit niet? In dat geval kun je de kamerplant het beste besproeien met een helende of insect dodende olie, milieuvriendelijke spray of een natuurlijk plantenextract. Biologische bestrijdingsmiddelen beschadigen je plant zo min mogelijk.

Laatste redmiddel

Ziet je plant er echt overleden uit en wil je deze weggooien? Voordat je hem weggooit, probeer dan deze tip uit. Om de plant te redden, verwijder je alle bladeren en takken die er zwak of dood uitzien. Door deze restjes weg te halen, stimuleer je de plant om weer verder te groeien. Let op: knip nooit meer af dan één derde van de plant. Als je dit wel doet, dan komt de plant waarschijnlijk in een soort schoktoestand terecht en overlijd. Is er dus meer dan één derde van je plant dood, mag je hem echt als verloren beschouwen.

Als jij goed voor je planten zorgt, zorgen je planten ook goed voor jou!

Planten fleuren niet alleen je interieur op. Ze kunnen ook je humeur verbeteren, je creativiteit vergroten, stressniveau verlagen, productiviteit verhogen, rust brengen, de luchtvochtigheid in je huis op peil houden, zuurstof produceren en luchtverontreinigende stoffen filteren. Wist je bijvoorbeeld dat planten in huis kunnen voorkomen dat je een griepje krijgt? Of dat planten je kunnen helpen om lekker te slapen? Zo zijn vrouwentongen, lavendel, gouden pothos, philodendron cordatum en varens de beste planten om in je slaapkamer te zetten. Door de geur van deze planten val je sneller in slaap.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal