Draai voor klassieke weergave

Laat je kamerplant(en) weer opfleuren door deze tips

Je doet enorm je best om je planten te verzorgen en het lijkt je de laatste tijd erg goed af te gaan. Maar dan zie je ineens tóch gele of verlepte bladeren. Hoe komt dit en wat kun je er tegen doen? Margriet.nl legt dit uit en geeft je diverse tips. Zo geef je je kamerplant weer een tweede leven!

Hoeveelheid water

We weten dat te weinig water geven niet goed is voor planten. Maar ook te veel water geven is slecht voor ze. Hierdoor kunnen de wortels namelijk beschadigd raken door wortel rot, omdat het te veel aan water niet kan worden afgevoerd. Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan het blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zo zijn dat de bladeren droog en bruin worden. Je kunt hierbij het beste de beschadigde wortels wegsnijden en de kamerplant verpotten.

Zodra de plant juist te weinig water krijgt, zien de bladeren er droog uit en breken snel af zodra je ze aanraakt. Het enige wat je hierbij kunt doen is een beetje meer water per week geven.

Beestjes

Zien de bladeren van je kamerplant er afgepeuzeld uit en/of vallen deze er veelvuldig af? Dan kunnen dit signalen zijn van ongedierte. In dat geval kun je de kamerplant het beste besproeien met een helende of insect dodende olie, milieuvriendelijke spray of een natuurlijk plantenextract. Deze producten zijn allemaal verkrijgbaar bij verschillende tuincentra, speciaalzaken en natuurlijk online.

Zonlicht

De ene kamerplant heeft meer zonlicht nodig dan de andere kamerplant. Zodra de bladeren van de plant vervagen van kleur en er troosteloos bij hangen, krijgt deze te weinig zonlicht. In deze kwestie kun je de plant het beste verplaatsten naar een plek waar (veel) meer licht komt. Je zult dan zien dat hij langzaamaan weer opknapt. Maar geduld is hierbij wel een schone zaak!

Extra tips:

  1. Test het vochtgehalte
    Wanneer de bladeren van je kamerplant geelbruin zijn of opkrullen, is het goed om te kijken of er te weinig of juist te veel water is gegeven. Hoe je dit kunt zien? Kijk eens naar de potgrond: is die uitgedroogd of juist net te vochtig? Bij twijfel kun je de kamerplant verplanten naar een nieuwe bloempot met verse potgrond.
  2. Schimmel of ongedierte
    Vind je kleine gaatjes in de bladeren van je plant, zwarte of witte stipjes en/of een pluisachtige waas? Waarschijnlijk heeft hij dan last van schimmel of ongedierte en deze zie je vaak niet met het blote oog. Het eerste wat je kunt doen is met keukenpapier de ergste aanslag van de bladeren verwijderen. Maak er een foto van en laat je adviseren bij het tuincentrum. Je kunt het beste biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, die beschadigen je plant zo min mogelijk.

Wat planten allemaal voor ons doen...

Als jij goed voor je planten zorgt, zorgen je planten ook goed voor jou! Ze fleuren niet alleen je interieur op. Ze kunnen ook je humeur verbeteren, je creativiteit vergroten, stressniveaus verlagen, productiviteit verhogen, rust brengen, de luchtvochtigheid in je huis op peil houden, zuurstof produceren en natuurlijk luchtverontreinigende stoffen filteren. Wist je bijvoorbeeld dat planten in huis kunnen voorkomen dat je een griepje krijgt? Of dat planten je kunnen helpen om lekker te slapen? Zo zijn vrouwentongen, lavendel, gouden pothos, philodendron cordatum en varens de beste planten om in je slaapkamer te zetten. Wil je weten waarom? Lees dan verder op Margriet.nl: Van deze planten ga je beter én gezonder slapen.