Ga naar de inhoud

Pas op met bamboe: geef je grens goed aan bij deze plant

Update:
Bamboe, bambu, bamboo in tuin

In 2024 draait alles om groen. Niet alleen in de natuur zelf, maar ook in onze buitenruimtes. De ‘Groene Oase’ trend van 2024 legt de nadruk op het creëren van een gezonde leefomgeving in onze tuinen. En welke planten zijn daar heel goed in? Juist: bamboe! Maar pas wel op, houd deze woekeraar in de toom.

Uitstekende plant voor een oosters tintje in de tuin

Bamboe (ook bekend als bamboo of bambu) is een uitstekende keuze om een oosters tintje aan je tuin te geven. Maar pas wel op, de bamboeplant woekert en als je even niet oplet laat hij zijn stengels overal uitsteken. Bij deze planten moet je echt je grens aangeven, nog voordat je ze gaat planten.

Het is een prachtige plant die sfeer, rust en beschutting biedt en een esthetisch aantrekkelijke toevoeging geeft aan elke tuin. Het temmen van deze wintergroene tuinplant is alleen wel een grote uitdaging, vooral als je niet voorzichtig bent.

Hoe snel groeit een bamboe?

Bamboe woekert en kan in gunstige omstandigheden verrassend super snel groeien. De groeisnelheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de soort, de bodemgesteldheid, de klimatologische omstandigheden en de verzorging.

Bamboe groeit tot wel 8 meter hoogte

Sommige bamboesoorten groeien enkele centimeters tot zelfs enkele meters per dag. Vooral tijdens het groeiseizoen en onder ideale omstandigheden. Dit fenomeen staat bekend als ‘snelgroeiende bamboe’ en is typisch voor bepaalde soorten zoals de phyllostachys soorten.

De soorten die iets langzamer groeien bereiken nog steeds aanzienlijke hoogtes binnen een relatief korte periode. Gemiddeld groeit bamboe jaarlijks tussen de 30 centimeter en 1 meter. Houdt daar dus rekening mee als je je tuin aanlegt of extra gaat aanplanten.

Bamboe is snelst groeiende plant ter wereld

Het is belangrijk op te merken dat het een grassoort is en daarom een zeer efficiënt groeimechanisme heeft. Het groeit vanuit ondergrondse wortelstokken, bekend als rizomen, die nieuwe scheuten produceren.

Deze scheuten groeien snel uit tot volwassen stengels. Hierdoor heeft bamboe de reputatie van de snelst groeiende planten ter wereld. Als je bamboe in je tuin kweekt, houd er dan rekening mee dat regelmatig snoeien nodig is.

Hoe moet je bamboe planten?

Deze snelst groeiende planten verspreiden zich razendsnel door je tuin, zowel in de hoogte als in de breedte. Ze nemen gemakkelijk je hele tuin over. En het liefst ook die van je buren. Maar wanhoop niet, er zijn manieren om dit te voorkomen en toch van de schoonheid van bamboe te genieten. Daarom is een goed beplantingsplan belangrijk.

Zorgvuldige voorbereiding uiterst belangrijk

Het planten van bamboe vereist zorgvuldige voorbereiding en aandacht. Hier zijn de stappen die je moet volgen om bamboe succesvol te planten:

  1. Kies de juiste locatie: Bamboe gedijt het beste in gedeeltelijke tot volle zon. In een goed doorlatende grond en op een beschutte plek. Kies een locatie in je tuin waar de bamboe voldoende zonlicht krijgt (of half schaduw) en in grond die niet te nat blijft.
  2. Bereid de grond voor: Graaf een gat dat ongeveer 2 keer zo groot is als de kluit van de bamboeplant. Verbeter de bodemstructuur vervolgens. Dit kan met compost, organische mest of potgrond. Dit verbetert de drainage. Hierdoor bereiken de voedingsstoffen de plant goed.
  3. Plant de bamboe: Verwijder de plant voorzichtig uit zijn container en plaats hem in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het grondniveau. Vul het gat rond de kluit met de voorbereide grond en druk het voorzichtig aan.
  4. Geef water: Na het aanplanten geef je deze grassoort royaal water om de grond rond de wortels goed te bevochtigen. Blijf een paar weken regelmatig water geven om zo de plant te helpen vestigen.
  5. Mulchen: Breng een laag mulch aan rond de basis van de plant om vocht vast te houden. Het reguleert de grondtemperatuur en helpt onkruidgroei verminderen.
  6. Onderhoud: Blijf de plant regelmatig water geven. In het bijzonder tijdens droge periodes. Bemest de plant indien nodig volgens de aanbevelingen voor bamboeplanten. Snoei dode of beschadigde takken en houd de groei van de plant in de gaten.

Kies voor de niet woekerende bamboe soorten

Een van de slimste keuzes is het selecteren van bamboesoorten die niet woekeren. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de fargesia bamboe.

Bamboe forgesia

Met een hoogte van anderhalf tot 4 meter behoudt de bamboe fargesia het hele jaar door zijn weelderige groene bladeren. Het grootste voordeel van deze soort is dat het geen ondergrondse uitlopers vormt, in tegenstelling tot de woekerende Phyllostachys-varianten. Hierdoor blijft de fargesia op zijn plek zonder de neiging tot overwoekeren.

  • Kijk vooral welke planten bij jouw tuin passen. Van de fargesia soorten vind je (online met gratis bezorging) een ruim assortiment. Bekijk ook of de fargesia rufa iets voor je is.

Wortelbegrenzer gebruiken tegen expansiedrift

Als je meer valt voor woekerende soorten bamboe – die wortelt met horizontale uitlopers – is er een handige oplossing tegen woekeren. Koop wortelbegrenzer, ook wel bekend als bamboeremmer. Hiermee voorkom je dat de plant zijn dikke stengels ver verspreidt. Deze folie houdt de wortels van de bamboe in bedwang en voorkomt zo zijn ongewenste expansiedrift.

Welke soorten wortelen het meest?

Enkele soorten bamboe die zeer snel woekeren zijn:

  1. Gouden bamboe: Deze bamboesoort staat bekend om zijn snelle groei. Hij heeft de neiging om zich snel te verspreiden via ondergrondse wortelstokken in de aarde. Het is een prachtige bamboe die geschikt is voor een dichte haag.
  2. Reuzenbamboe: Net als andere hyllostachys-soorten kan de reuzenbamboe zich agressief verspreiden en woekeren, vooral in gunstige groeiomstandigheden. Er zijn meerder reuzenbamboes met een eigen unieke uitstraling.
  3. Zwarte bamboe: Hoewel geliefd om zijn prachtige zwarte stengels, kan de zwarte bamboe ook woekeren en zich snel verspreiden.

Bamboe planten in potten en plantenbakken

Een andere optie is om ze in potten of plantenbakken te planten voor op het terras. Wat vooral handig is als je de controle over de groei van de plant graag behoudt. Voor deze methode bevelen we opnieuw de fargesia aan, juist vanwege zijn minder agressieve wortelstelsel.

Zorg er bij het planten voor dat je de bamboe in een pot zet die 2x zo groot is als de kluit. Zorg dat de pot of bak voorzien is van drainagegaten om overtollig water af te voeren. Een goede waterhuishouding is essentieel voor een gezonde groei van bamboe.

Om ervoor te zorgen dat het water zich gelijkmatig verdeelt, vul je de pot vooraf eerst met een laag hydrokorrels. Op deze manier kan het overtollige water gemakkelijk weglopen en blijft de bamboe gedijen in jouw groene oase.

Hoe bamboeplant verzorgen?

Het verzorgen van bamboeplanten vereist wat aandacht. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het verzorgen van bamboe:

  1. Water geven: Deze grassoort heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Vermijd tegelijkertijd dat de wortels in water blijven staan, omdat dit leidt tot wortelrot.
  2. Bemesting: Geef bamboe regelmatig voeding om gezonde groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof die specifiek is samengesteld voor bamboeplanten, volg de instructies op de verpakking voor de juiste toepassing.
  3. Snoeien: Om bamboe in toom te houden en te voorkomen dat deze zich te veel verspreidt, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig overtollige groei.
  4. Zonlicht: Bamboe gedijt het beste in gedeeltelijke tot volle zon, afhankelijk van de specifieke variëteit. Zorg ervoor dat je bamboeplanten een plek geeft waar ze voldoende zonlicht krijgen voor gezonde groei.
  5. Bescherming tegen vorst: Sommige bamboesoorten zijn gevoelig voor vorst. Als je bamboe in een gebied met koude winters kweekt, overweeg dan om bescherming te bieden tegen extreme temperaturen. Bedek de plant met mulch of een beschermende doek.
  6. Controleer op plagen en ziekten: Houd je bamboeplanten regelmatig in de gaten op tekenen van plagen. Zoals bladluizen, spintmijten of schimmelinfecties. Indien nodig, behandelen met een geschikt insecticide of fungicide volgens de instructies op de verpakking. Als je bestrijdingsmiddelen gebruikt, kies dan voor producten die biologische en/of ecologisch zijn. Zo hou je je tuin niet alleen groen, ook een fijne plek voor vlinders en vogels.

Hoe kan ik bamboe snoeien/knippen?

Snoeien is zeer essentieel. Het optimale moment om te snoeien is in het late voorjaar of vroege zomer. Gebruik scherpe en schone snoeigereedschappen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken als eerste. Snoei daarna de zijtakken voor het behoud van gewenste vorm.

Snoei op de gewenste hoogte. Houd rekening met de gewenste uitstraling van de plant. Vermijd overmatig snoeien, aangezien dit de gezondheid van de plant schaadt.

Bekijk hier de video en lees daarna verder >>

Door deze eenvoudige verzorgingstips te volgen, zorg je ervoor dat je bamboeplanten gezond en mooi blijven gedurende het hele jaar. Ook in potten op het terras of ruim balkon.

Bamboe past helemaal in de tuintrend van 2024, waar de ‘Groene Oase’ de hoofdrol speelt!

Meer over: