Ga naar de inhoud

Beplantingsplan maken voor je tuin doe je zó

Update:
Beplantingsplan maken

“Komend jaar ga ik het anders aanpakken in mijn tuin. Meer lui genieten met een boekje, een drankje en uitkijkend op bloemrijke borders en groen. Mijn tuin mag weer een rustpunt worden. Het voelt de laatste tijd niet meer als een hobby, meer als arbeid.” Ben jij ook toe aan een onderhoudsvrije tuin? Maak dan voor komend jaar een beplantingsplan.

Maak een nieuwe, frisse start in je tuin

Ga je komend jaar een frisse start maken van je tuin? Begin dan nu al met de voorbereidingen. Een beplantingsplan is daarbij handig. Het vormt de basis voor goede combinaties van verschillende planten. Een goed doordachte tuin maakt dat je het hele jaar rond geniet van een gezonde tuin met minder onderhoud. In dit artikel lees je hoe je een goed beplantingsplan maakt voor de nieuwe indeling of een herindeling van je tuin.

Hoe ziet een beplantingsplan eruit?

Een beplantingsplan vormt de basis van jouw tuin. Niet alleen omdat het je wegwijs maakt waar alle planten staan of waar je ze gaat plaatsen: het maakt ook dat je beter rekening houdt met factoren zoals bodemgesteldheid, lichtinval en esthetiek. In dit artikel ontdek je niet alleen hoe een beplantingsplan eruitziet, maar ook hoe je het maakt.

Een beplantingsplan gaat verder dan het lukraak neerzetten of herbeplanten van bloemen en struiken in de borders. Het is een strategie om een aantrekkelijke en makkelijke buitenruimte te maken. Volg om te beginnen deze 4 stappen:

  1. Maak een analyse: Een grondige analyse vormt de basis van een succesvol beplantingsplan. Je onderzoekt dan de bodemgesteldheid, bekijkt de lichtinval op verschillende momenten van de dag. Wat zijn zonrijke plekken en wat zijn de schaduwrijke plekken? Wat is de meest voorkomende windrichting en wat zijn de zonuren op verschillende plekken in je tuin?
  2. Meten en budget: Bepaal het budget wat je kan uitgeven voor komend jaar en meet je tuin op.
  3. Selecteer planten: Gebaseerd op de analyse selecteer je planten die gedijen in de specifieke omstandigheden van jouw tuin. Bloemen, struiken en bomen kies je op visuele aantrekkelijkheid en aanpassingsvermogen aan de lokale bodem en klimatologische omstandigheden.
  4. Maak een (nieuwe) indeling: Het kan zijn dat je niet veel nieuwe planten nodig hebt in je nieuwe indeling. Een beplantingsplan geeft je namelijk de kans om planten te verplaatsen naar plekken in de tuin waar ze beter gedijen.
  5. Maak een onderhoudsplan: Een beplantingsplan is incompleet zonder een gedetailleerd onderhoudsplan: wanneer geef je water, wanneer plan je de bemesting en doe je de snoei voor elke plantensoort. Met een goed onderhoudsplan blijft je tuin in een optimale conditie.

Tips voor een succesvol beplantingsplan

Een divers beplantingsplan met een mix van bloemen, struiken en bomen zorgt voor een boeiend visueel beeld gedurende het hele jaar. Speel vooral ook met kleuren, texturen en bloeiperiodes voor een levendige tuin. Houd rekening met de verschillende seizoenen bij het opstellen van het beplantingsplan. Kies planten die in verschillende seizoenen bloeien, waardoor de tuin het hele jaar door aantrekkelijk blijft.

Bij het selecteren van planten zijn milieubewuste keuzes ook belangrijk. Kies zoveel mogelijk voor inheemse plantensoorten die aangepast zijn aan lokale omstandigheden en de biodiversiteit in jouw omgeving ondersteunen. Pas je tuin ook zoveel mogelijk aan bij de omgeving: bos, polder, heide, veen.

Aanvullende informatie voor een bloeiende tuin

Een efficiënt bewateringssysteem is cruciaal voor een gezonde tuin. Overweeg druppelirrigatie of slimme bewateringssystemen om waterverbruik te optimaliseren in de droge zomers. Breng je tuin nog meer tot leven, zelfs na zonsondergang, met doordachte tuinverlichting. Deze kun je beter in het voorjaar aanleggen dan in de zomer, langs de randen en door de tuin heen.

Mogelijk verdwijnt er ook veel gft in je groene kliko. Dat is eigenlijk zonde want die compost is goed te gebruiken in je tuin. Start voor komend jaar met de aanleg van een composthoop voor gratis organische grondstoffen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Ga nu aan de slag met het beplantingsplan in 5 stappen:

  1. Maak een schets van de grote lijnen: Schets de contouren van je tuin op basis van de opgemeten afmetingen. Markeer onverplaatsbare bestaande elementen zoals vijver, schuur en grote bomen. Je doet dit gewoon op een velletje papier met potlood of pen.
  2. Zoek naar inspiratie en maak een verlanglijstje: Denk vervolgens na over mogelijke toekomstige veranderingen, en bepaal je favoriete tuinstijl die bij jouw omgeving past. Verzamel inspiratie bij onze groen blogs, in boeken, magazines en bij leveranciers van tuinmaterialen.
  3. Maak een ontwerp: Met alle informatie op een rij, ontwerp je de tuin op papier of digitaal. Voeg elementen toe die passen bij je wensen en inspiratie. Gebruik gekleurde stiften of potloden en maak een register. Verwerk daar ook meteen het onderhoudsplan in.
  4. Maak een planning: Bepaal een realistische planning voor de aanleg of veranderingen aan je tuin. Overweeg het seizoen en de tijd die je beschikbaar hebt voor de uitvoering.
  5. Voer je tuinplan uit: Zet je ontwerp om in werkelijkheid volgens de opgestelde planning. Houd rekening met de seizoensgebonden behoeften van de planten. Niet alle planten zijn op dat moment te koop of te verplaatsen. Houd altijd een tuingids of plantenapp bij de hand.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Goede beplantingsplannen helpen je volgend jaar een frisse nieuwe start te maken in je tuin. Een prima activiteit voor deze dondere maanden, wanneer je niet in de tuin werkt. En het maken van een beplantingsplan is ook gewoon leuk om te doen. Het is net kleuren voor volwassenen. We zijn benieuwd hoe jouw beplantingsplan eruit gaat zien. Veel ontwerpplezier!

Hovenier Angelo Dorny laat je zien hoe je zelf gemakkelijk een beplantingsplan maakt.

Meer over: