Ga naar de inhoud

Laatbloeiers: planten die in het najaar je tuin kleur geven  

Update:
Herfstbloeiers laatbloeiers winterbloeiers planten

Het najaar en de winter is de rustperiode voor de meeste tuinplanten. Maar niet voor de herfstbloeiers, onze laatbloeiers. Er zijn soorten die jouw tuin nog tot ver in de winter opfleuren. Laat ook je tuin langer stralen met deze 5 favorieten.

Laatbloeiers

1. Winterviooltjes

Winterviooltjes zijn de nummer 1 keuze voor jouw winterse tuin. Ze zijn winterhard en hun bloemen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder paars, geel, wit en blauw. Deze bloemen gedijen goed in de koude maanden. Wist je dat er 400 soorten viooltjes bestaan? De meeste soorten zijn niet veeleisend, ze zijn de vrolijkste noten in je wintertuin.

Laatbloeiers

2. Winterheide

Winterheide is een sierlijke plant die prachtig bloeit in de winter. De bloemen variëren van wit tot roze en paars. De laagblijvende plant staat het liefst op een zonnige plek langs bijvoorbeeld de borders. Het is een ideale keuze om met meer kleur te spelen in de winter. Het blad blijft donkergroen, dus je hebt het hele jaar door plezier van deze plant.

Laatbloeiers

3. Skimmia

Skimmia is een groenblijvende struik uit de wijnruitfamilie. Hij staat bekend om zijn mooie bessen en bloemen. Hij bloeit in de winter en brengt een aangename geur met zich mee. Skimmia gedijt goed in halfschaduw. Er zijn 7 soorten afkomstig uit Oost-Azi”. Je ziet ze dan ook veel in een Japanse tuin staan. Een pak sneeuw kan deze plant wel aan met zijn dikke bladeren. Bij hele zware vorst wel even inpakken in folie.

Laatbloeiers

4. Kerstroos

De kerstroos is een betoverende plant die in de winter bloeit. Betoverend? Vandaar de bijnaam heksenkruid? De bloemen zijn er in verschillende kleuren en trekken veel bewonderende blikken. Ze gedijen goed in halfschaduw en voegen een vleugje elegantie toe aan je tuin, zelfs op de somberste winterdagen. Zorg er voor dat ze voldoende vocht krijgt. Verder is dit (ook in de zomer) geen veeleisende plant.

Laatbloeiers

5. Helenium

Helenium is een kleurrijke plant met aantrekkelijke gele en oranje bloemen. Er zijn 1-jarige, 2-jarige en meerjarige soorten. De vaste plant bloeit in de late herfst en de winter, waardoor de tuin een warme en uitnodigende uitstraling krijgt. Ze blijven aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Dat is mooi meegenomen, zeker nu het bestaan van insecten steeds meer in gevaar komt. Heleniums houden van de volle zon. 

De 5 bovengenoemde planten zijn natuurlijk niet de enige late bloeiers, wel onze meest favorieten.

Maak een beplantingsplan

Hoewel het najaar en de winter bekend staan als rustige seizoenen in de tuin, biedt de natuur toch voldoende mogelijkheid om in het najaar van kleurrijke bloemen te genieten.

Zelfs tijdens de winter met een deken van sneeuw in je tuin krijg je met laatbloeiers hele mooie plaatjes.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Heb je geen van deze laatbloeiers in je tuin? Maak dan eerst een slim beplantingsplan, voordat je ze gaat bestellen. Met een goede verdeling van planten heb je straks in elke hoek van je tuin een mooie combinatie van laaibloeiers en groenblijvers, het hele jaar door.

Wat staat er in een beplantingsplan:

  • Een plattegrond van de tuin.
  • Met daarin de plantplek van de planten.
  • Een plantlijst met daarop de naam en het aantal van de planten.
  • Eventueel de plantafstanden.
  • Groeikenmerken van de planten.
  • Onderhoudslijst.
  • Seizoensgebonden aspecten.
  • Bodem- en klimaatvereisten.

Juf Jannie geeft nog een paar leuke tips >>

Meer over: