Ga naar de inhoud

De druivenstruik snoeien in december? Slim!

Update:
Druiven snoeien knippen in december

Druiven staan bekend om hun sappige en smaakvolle trossen, maar ze groeien niet tot in de hemel als je ze niet regelmatig snoeit. Met de groeiende interesse om zelf druiven te kweken, is het wel handig te weten dat je deze klimmer in de maand december snoeit. Lees hier waarom. 

Zo krijg je meer trossen aan je druivenstruik

De wintersnoei van de druif vindt in december plaats. Dan is de druivenstruik in rust. Het is een belangrijke stap die je niet moet overslaan. Door in december te knippen voorkom je het zogenaamde ‘bloeden’ en behoud je de conditie van de struik optimaal. Het snoeien zelf is eenvoudig. Je hoeft er geen (groen) kapper voor te zijn om de druif te knippen. Het draait om het vormen en goed vastbinden van voldoende lengtetakken. Hoe je het beste snoeit lees je verderop in dit artikel.

Een druivenstruik moet je leiden, bijvoorbeeld tegen een zuidmuur of over een pergola. De lengtetakken, ook wel ‘leggers’ genoemd, worden meters lang en dienen als de basis voor nieuwe scheuten waar de druiventrossen aan groeien. Het snoeien van deze scheuten in december is dus van vitaal belang voor een succesvolle oogst aan het einde van de zomer.

Leid je druivenstruik in de gewenste richting

Het leiden van de druivenstruik is meer dan alleen esthetisch. Het helpt bij het creëren van een georganiseerde groei en bevordert de gezondheid van de plant. Zorg voor de juiste ondersteuning. Door de juiste leiding ontwikkelt de druivenstruik zich tot een smakelijke toevoeging aan je tuin.

Door snoei in december meer voorjaarsscheuten aan de druif

Leggers spelen een cruciale rol in het succes van je druivenoogst. Dit zijn de horizontale takken. Ze zijn de sleutel tot het ontstaan van nieuwe scheuten waarop de druiventrossen groeien. Het snoeien van deze leggers in december is een strategische zet. Het oogt misschien wat kaal als je ze nu snoeit, maar in het voorjaar komen de scheuten weer in grote aantallen terug. Je snoeit de scheuten terug tot op 3 ogen* vanaf de centrale tak, hoewel sommigen de voorkeur geven aan 1 of 2 ogen vanaf de centrale tak.

Pas wel op: Het snoeien van je druivenstruik hangt wel af van het type druif en de groeicondities.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de wintersnoei jaarlijks in december uit te voeren, wanneer de struik in rust is. De zomersnoei kan ook nodig zijn, afhankelijk van de groei van scheuten en de algehele conditie van de plant. Een regelmatige controle, vooral in het voorjaar, kan je vertellen of extra snoei nodig is.

* Bij het snoeien in december is het gebruikelijk om de scheuten terug te snoeien tot op een bepaald aantal ogen. Een oog verwijst naar de plaats waar een blad in de toekomst ontstaat. Door de snoei te richten op deze ogen, stuur je de groei van de druivenstruik in de gewenste richting.

Verzorgingstips voor druivenstruiken

Een gezonde druivenstruik vereist regelmatige zorg. Geef je druif daarom in december kalk en in het voorjaar organische mest. Ruim ook de bladeren van de grond. Dat is niet alleen voor het esthetische aspect, maar vooral om ziekten te voorkomen. Je verbetert hiermee de weerstand van de druif.

Druiven zijn vatbaar voor:

  • Meeldauw
  • Zwarte rot
  • Grijze schimmel

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Het regelmatig opruimen van gevallen bladeren, preventief spuiten met biologische middelen en het handhaven van goede luchtcirculatie rond de plant helpen bij het voorkomen van deze ziekten. Geef je druivenstruik in het voorjaar nog een beetje compost rond de voet. Dit bevordert de groei nog meer en zorgt dat je druif klaar is voor het komende zomerseizoen. Met de juiste verzorging geniet je elk jaar weer van een fijne oogst.

Hoe kan ik mijn druivenstruik beschermen tegen vorst?

Bescherming tegen vorst is cruciaal, vooral in koudere klimaten. Het gebruik van afdekmateriaal zoals doeken of speciale beschermhoezen kan helpen om de druivenstruik te beschermen tegen vorstschade. Zorg er ook voor dat de plant goed is gesnoeid voor de winter om de kans op schade te verminderen.

Met deze tips heb jij mogelijk de perfecte druivenoogst vanaf half september tot half oktober. Zo goed zelfs dat je er je eigen biologische wijn van kan maken.

Dus, wees een goeie (groen) kapper voor je druivenstruik, dan pluk je er straks rijkelijk de vruchten van!

Meer over: