Ga naar de inhoud

Appelboom snoeien: hoe en wanneer kan ik dat het beste doen?

Update:
Appelboom snoeien in februari en juni

Als fruit- en tuinliefhebber mag een appelboom niet ontbreken in jouw tuin. Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig om ieder jaar mooie vruchten te krijgen. Het enige wat je moet doen – voor een goede oogst – is de appelboom snoeien. En dat is sneller dan je denkt.

Hoe en wanneer je een appelboom het beste snoeit leggen we graag aan je uit.

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Appelbomen zijn er in veel verschillende soorten. Voor de verzorging maakt het niet uit wat voor soort appelboom je hebt: het snoeien van die appelbomen is hetzelfde. Ook fijn om te weten: een appelboom snoei je hetzelfde als een perenboom. Dus heb je alleen perenbomen in de tuin lees dan ook verder.

Als je ieder jaar appels aan je boom wilt is het is noodzakelijk om je boom te snoeien. Fruitbomen moet je snoeien om betere vruchten te oogsten. Daarnaast is het ook goed voor de boom zelf. De appelboom kan zijn energie beter richten op de bloesem en de vruchten in plaats van de bladeren. Kortom: snoeien die bomen! Maar wanneer precies? 

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Je snoeit 2 keer per jaar. 

Het liefst snoei je in februari, aan het einde van de winter. Zorg dat je nooit eerder snoeit. Dan zijn de bomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Dit is een schimmelziekte die je stam en takken aantast in vochtige periodes zoals in de winter. Snoei daarom altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Hoe kun je het je boom beste snoeien?

Tijdens de grote wintersnoei, snoei je alle oude dikke takken weg met een snoeischaar. Zorg dat je de korte takken laat zitten. Hier groeien namelijk de appels aan. Deze korten takken noemen we bloemhout. Dit zijn kortloten: korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Het is daarom verstandig om deze nooit weg te knippen.

Als je boom de juiste hoogte heeft; stop dan met snoeien in de kop.

2 keer per jaar snoeien: wintersnoei en zomersnoei

In juni is het de hoogste tijd om de appelboom nog een 1 keer te snoeien. Als reactie op de snoeibeurt in februari, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Zorg dat je deze bijna allemaal weghaalt. Je kunt er een paar laten staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen en krijg je nog meer appels.

Bekijk ook deze video over het snoeien van fruitbomen en lees onder de video verder >>

Video boom snoeien

Hoe verzorg je een appelboom?

Als je een appelboom in pot hebt, raden we aan om de onderkant van de pot te vullen met een ruime laag potgrond. Verder heeft een appelboom in pot weinig verzorging nodig. Wel is het van groot belang dat je regelmatig checkt of de grond niet uitgedroogt.

Als je een appelboom plant, is dit niet nodig. Snoeien is bij een geplante appelboom voldoende. Het is wel verstandig om in het voorjaar de grond te bemesten. De boom neemt de voedingsstoffen op, zodat hij in de zomer weer zoveel mogelijk appels geeft.

Ziektes bij fruitbomen

Het is aan te raden om de appelboom regelmatig te controleren op ziektes. Een veelvoorkomende ziekte bij appelbomen is spinselmot, deze mot richt schade aan de boom aan. De mot verwijder je door de takken waar de motten op zitten te verwijderen. Ook luizen komen voor. Deze verwijder je met een harde straal water. Lukt dit niet? Koop een ecologisch bestrijdingsmiddel bij een tuincentrum. 

Appeltaart, wie houdt er niet van? Met zijn heerlijke mix van zoete appels, kaneel en een knapperige korst is de appeltaart een geliefde lekkernij. Er zijn vele variaties van de klassieke appeltaart. Appeltaart met appels uit de eigen tuin. Hoe mooi en eenvoudig kan het leven zijn.

Volgend jaar ook een kersenboompje planten? Probeer eens van een kersenpit een kersenboom te kweken. Probeer het eens.

Meer over: