Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoe en wanneer moet ik mijn appelboom snoeien?

Als tuinliefhebber mag een appelboom zeker niet ontbreken in je tuin. Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig om ieder jaar mooie vruchten te krijgen. Het enige wat je moet doen - voor een goede oogst - is een appelboom snoeien. Hoe kan je een appelboom het beste snoeien en wanneer kan je dit het beste doen? We leggen het graag aan je uit. 

De appelboom is er in veel verschillende soorten en maten. Voor de verzorging maakt het niet uit wat voor soort appelboom je hebt: het snoeien van die appelbomen is hetzelfde. Ook fijn om te weten, een appelboom snoei je hetzelfde als een perenboom. Heb je gelijk twee vliegen in één klap!

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Als je ieder jaar appels aan je boom wilt is het is noodzakelijk om je appelboom te snoeien. appelboom moet je snoeien om betere vruchten te kunnen oogsten. Daarnaast is het ook goed voor de boom zelf. Zo kan je appelboom zijn energie richten op de bloesem en de vruchten in plaats van de bladeren. Kortom: snoeien als je appels wil! 

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Je snoeit twee keer per jaar. Het liefst snoei je in februari, aan het einde van de winter. Zorg dat je niet eerder snoeit. Dan zijn de bomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Dit is een schimmelziekte die je stam en takken kan aantasten in vochtige periodes zoals in de winter. Snoei daarom altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Hoe kun je het beste snoeien?

Tijdens de grote wintersnoei, snoei je alle oude dikke takken weg. Zorg dat je de korte takken laat zitten. Hier groeien namelijk de appels aan. Deze korten takken worden bloemhout genoemd. Dit zijn kortloten: korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Het is daarom verstandig om deze nooit weg te knippen. Zo wordt de appelgroei bevorderd.

Gereedschap om te snoeien

Twee keer per jaar snoeien

In juni is het de hoogste tijd om de appelboom nogmaals te snoeien. Als reactie op de snoeibeurt in februari, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Zorg dat je deze bijna allemaal weghaalt. Je kunt er een paar laten staan, hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen. Zo krijg je nog meer appels! 

Hoe verzorg je een appelboom?

Naast de tweejaarlijkse snoeibeurt heeft je appelboom wel wat verzorging nodig. Als je een appelboom in een pot hebt, is het aan te raden om de onderkant van de pot te vullen met een ruime laag potgrond. Verder heeft een appelboom in pot weinig verzorging nodig. Wel is het van groot belang dat je regelmatig checkt of de grond niet is uitgedroogd.

Als je een appelboom hebt geplant, is dit niet nodig. Snoeien is bij een geplante appelboom voldoende. Het is wel verstandig om in het voorjaar de grond te bemesten. De boom neemt de voedingsstoffen op, zodat hij in de zomer weer zoveel mogelijk appels geeft.

Ziektes bij fruitbomen

Het is óók aan te raden om de appelboom regelmatig te controleren op ziektes. Een veelvoorkomende ziekte bij appelbomen is spinselmot, deze mot richt schade aan de boom aan. De mot kun je verwijderen door de takken waar de motten op zitten, te verwijderen. Ook de luis komt voor, deze kan je met een harde straal water tegengaan. Lukt dit niet? Koop dan een bestrijdingsmiddel online of bij je lokale tuincentra. 

Lees ook

Auteurs: Ilse Bloemendal, Sabina Posthumus