Ga naar de inhoud

Buitenverlichting voor de kerstdagen, waar moet ik op letten?

Update:
Buitenverlichting veilig en zuinig

De kerstdagen staan voor de deur en in steeds meer tuinen verschijnen gezellige buitenverlichting en kleurrijke decoraties. Deze sfeervolle toevoegingen brengen warmte in de donkere en koude winterdagen. Overweeg je om ook je tuin te versieren? Let dan goed op wat voor verlichting je ophangt. Tips voor veilig en zuinig kerstverlichting buiten.

Kies met de feestdagen voor veilige en zuinige buitenverlichting

Voor de brandveiligheid raden we aan om te kiezen voor LED-verlichting. LED-lampen is ‘koudlicht’, waardoor het risico op brandgevaar bij langdurig gebruik klein is. Daarnaast is LED-verlichting weerbestendig, geschikt voor buitengebruik in diverse weersomstandigheden, en bevat het geen schadelijke stoffen zoals kwik. Hierdoor is het veiliger voor het milieu en de omgeving.

Bij het selecteren van buitenverlichting is het essentieel om te letten op het energielabel en specifieke kenmerken zoals waterbestendigheid. LED-verlichting is verkrijgbaar in diverse kleuren en trends.

Veilige elektrische verlichting voor buiten

Voor het gebruik van elektrisch buitenverlichting buiten, is het belangrijk om het juiste verlengsnoer te kiezen dat geschikt is voor buitengebruik. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Waterdichtheid: Zorg ervoor dat het verlengsnoer een goede mate van waterdichtheid heeft. Kies voor een verlengsnoer met een hoge IP-waardering (Ingress Protection), die aangeeft in hoeverre het snoer bestand is tegen stof en vocht. Een IP44-rating is bijvoorbeeld geschikt voor gebruik buitenshuis, beschermd tegen spatwater.
  2. Lengte: Kies een verlengsnoer van voldoende lengte, zodat dat het snoer niet strak gespannen staat. Let op dat je niet te veel verlengsnoer op elkaar aansluit, aangezien dit leidt tot oververhitting.
  3. Zwaardere belasting: Als je van plan bent om veel buitenverlichting aan te brengen, zorg dan dat het verlengsnoer een hogere belasting (aangegeven in watts of ampères) aan kan. Controleer het vermogen van de aangesloten apparaten en zorg ervoor dat het verlengsnoer dit aankan.
  4. Robuustheid: Kies voor een verlengsnoer van duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en weersinvloeden. Een stevige buitenisolatie beschermt het snoer tegen beschadiging.
  5. Aarding: Voor extra veiligheid is het aan te raden om een verlengsnoer met aarding te gebruiken, vooral bij het aansluiten van zwaardere apparaten. Een aardingsdraad helpt elektrische schokken te voorkomen.
  6. Buitenstopcontact: Gebruik een verlengsnoer met een geschikte stekker die past op je buitenstopcontact. Zorg ervoor dat het snoer goed in het stopcontact past en stevig is aangesloten.

Controleer altijd de specificaties en het etiket op het verlengsnoer om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor buitengebruik. Het gebruik van een verlengsnoer dat niet geschikt is voor buiten kan leiden tot veiligheidsproblemen en schade aan de apparaten.

De tekst gaat verder onder de Pinterest-afbeelding >>

Energiebesparingstips voor verlichting gevel en tuin

LED-verlichting is ook de meest energiezuinige keuze voor aan de gevel of in de tuin. Dit licht staat bekend om zijn lage energieverbruik. Het verbruikt aanzienlijk minder elektriciteit dan traditionele gloeilampen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. LED-lampen gaan meestal ook veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Dit betekent minder vaak vervangen en dus minder afval. Dit zijn een aantal besparingstips voor gebruik van buitenverlichting tijdens de kerstdagen:

  • Gebruik een timer: Zo voorkom je onnodig energieverbruik wanneer je vergeet de verlichting op tijd uit te zetten of wanneer je zelf niet thuis bent.
  • Kies voor energiezuinige modi: Moderne buitenverlichting biedt verschillende verlichtingsmodi. Selecteer een energiebesparende modus.
  • Overweeg zonne-energie: Investeer indien mogelijk in kerstverlichting op zonne-energie. Deze laadt overdag op en brandt ’s nachts zonder extra elektriciteitskosten.
  • Kies voor warme LED-kleuren: Warme kleuren zoals geel en oranje stralen een gezellige sfeer uit en gebruiken over het algemeen een lagere intensiteit dan heldere witte lichten, waardoor minder energieverbruik.
  • Controleer op defecte lampen: Regelmatige controle op goed functioneren voorkomt onnodig energieverbruik.
  • Combineer verlichting met andere decoraties: Voeg andere feestelijke elementen toe aan je buitenruimte, zoals kaarsen, lantaarns of reflecterende ornamenten. Die fungeren met hun schittering ook als alternatief voor buitenverlichting.

Voorkom irritatie bij buren

Hoewel je misschien graag groots uitpakt met buitenverlichting, is het belangrijk om rekening te houden met de impact op de directe omgeving. Buren kunnen zich storen aan te felle of continu brandende verlichting. Dit leidt soms tot verstoring van de slaap van omwonenden. Buren maken soms ook bezwaar tegen buitensporigheid veel versiering, ze vinden je tuin dan net een schiettent.

Om conflicten met de buren te voorkomen, is open communicatie belangrijk. Informeer je buren vooraf, gebruik dimmers of timers en overleg over een compromis. Door begrip te tonen voor de zorgen van je buren, geniet je in goede harmonie van de kerstsfeer in de straat.

Verschil binnenverlichting en buitenverlichting

Kun je een buitensnoer kerstverlichting ook binnen gebruiken?

  • Buitenverlichting is binnen te gebruiken. Omgekeerd is het zeer af te raden.
  • Binnenverlichting is niet waterdicht of bestand tegen vocht, wat leidt tot kortsluiting, beschadiging van de lampen en andere gevaren.
  • Binnenverlichting is ook veelal gemaakt van materialen die niet bestand zijn tegen de ruwe omstandigheden van buiten. Blootstelling aan zonlicht, wind en regen leidt tot vervaging, corrosie en andere vormen van schade.
  • Binnenverlichting voldoet doorgaans ook niet aan de veiligheidsnormen voor buitengebruik. Het gebruik van binnenverlichting voor buiten is riskant en brandgevaarlijk.
  • Ga je kerstverlichting buiten aanbrengen? Koop dan specifieke buitenverlichting, want het is ontworpen met extra bescherming tegen weersinvloeden en is vaak voorzien van een IP-waardering (Ingress Protection), die aangeeft of het tegen stof en vocht kan.
  • Kortom, wees er zeker van dat je de juiste type buitenverlichting gebruikt: lees daarom altijd de productinformatie en specificaties die bij de verpakking zit en controleer snoeren en lampen. En ook heel belangrijk: gebruik een veilige trap of ladder om de verlichting mee op te hangen.

Ben je niet creatief aangelegd? Hier vind je de kersttrends voor 2023 en geef jouw gevel en tuin ook die warme uitstraling tijdens deze donkere dagen.

Meer over: