Draai voor klassieke weergave

Amsterdam Light Festival, een betoverende licht tentoonstelling

Tot en met 19 januari 2020 vindt in de binnenstad van Amsterdam de 8e editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken; te voet, op de fiets óf met een bootje, langs de meer dan 20 prachtig verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars. Zo kun je heerlijk genieten van het licht in deze donkere dagen van het jaar. 

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Sinds 2012 vindt dit lichtkunstfestival in deze vorm plaats in Amsterdam. Inmiddels is het tot één van de grootste in zijn soort van Europa uitgegroeid. Jaarlijks werken kunstenaars van over de hele wereld aan een nieuwe tentoonstelling, die speciaal voor Amsterdam wordt gemaakt. De meeste kunstwerken zijn op, boven en naast de mooie Amsterdamse grachten geplaatst. De andere vind je op plaatsen die je lopend of fietsend bereikt. Vaak zijn het interactieve kunstwerken die je kunt aanraken of waarin je kunt rondlopen. 

Bijzondere kunstwerken

Tijdens het festival verlichten ruim twintig kunstwerken de Amsterdamse grachten. Daarnaast zijn er objecten “op het land” te bezichtigen. De tentoonstelling heeft dit jaar als thema “Disrupt”. De kunstenaars proberen daarom met hun objecten de bezoeker te verwarren, te ontregelen. Het meest indrukwekkende voorbeeld hiervan is te zien bij de Oosterdok. Een gigantische atoombom zweeft vervaarlijk boven de stad. Als je goed kijkt, valt op dat de bom is gemaakt van duizenden lichtgevende vogelveren. 

Daarnaast zijn er nog veel meer interessante kunstwerken te zien. Zo wordt het prachtig verlicht. De kunstenaar illustreert het smeltend ijs op aarde met zijn lichtinstallatie. En de beroemdste brug van Amsterdam, de Magere Brug, is door het lichtlijnenspel totaal veranderd en niet meer herkenbaar als brug. Verder lijkt het of de Montelbaans-¬toren op instorten staat. Met licht heeft de kunstenaar scheuren op de toren geprojecteerd. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bijzondere lichtinstallaties. Het is absoluut de moeite waard om ze allemaal te bewonderen.  

Waar en wanneer is het Amsterdam Light Festival?

Natuurlijk in Amsterdam, dat moge duidelijk zijn. Tot en met 19 januari 2020 in de binnenstad van Amsterdam zijn alle kunstwerken te bewonderen. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 - 23:00 uur verlicht. De enige uitzondering is Oudejaarsavond; de kunstwerken worden dan verlicht van 17:00 - 20:00 uur. Het is zeker aan te raden om een plattegrond met de tentoonstellingsinformatie en (loop)routes te kopen. Naast een voorgestelde wandelroute vind je hier ook mee informatie over de kunstwerken. Je kunt dit doen bij diverse informatiepunten van de organisatie. Je vindt deze bijvoorbeeld bij het koffiehuis bij Amsterdam CS. Een ander informatiepunt vind je bij de Blauwbrug. 

Wandelend, fietsend of varend genieten van het Amsterdam Light Festival. 

Het Light festival kun je op drie manieren goed bezoeken. 

  1. Allereerst kun je een wandelroute lopen langs de kunstwerken. Je kunt dit op eigen houtje doen met een plattegrond doen of met een gids. 
  2. Het is natuurlijk ook mogelijk om met de fiets de route af te leggen. Zeker omdat het totale traject zo’n 6,3 kilometer is, kan de fiets een goed alternatief zijn. Hierbij is het mogelijk om georganiseerde fietstochten te boeken. 
  3. Met alle grachten en het IJ is het natuurlijk een mogelijkheid om per boot te genieten van het lichtspektakel. Omdat een deel van de route over het IJ gaat, mogen hier alleen boten langer dan 14 meter varen. Voor kleinere boten is er een korte omleidingsroute. Er zijn daarnaast veel georganiseerde rondvaarten met een vastgestelde vaarroute. 

Ongeacht op welke wijze je de route aflegt, je zult ongetwijfeld genieten van de vele mooie kunstwerken in onze prachtige hoofdstad!

Geïnspireerd?

Op grijsopreis lees je meer informatie. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Op de website van de organisatie vind je o.a. de routes en meer informatie over de objecten. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Grijsopreis.nl