Draai voor klassieke weergave

Amsterdam Light Festival, een betoverende licht tentoonstelling

In samenwerking met:

Van 2 december tot 23 januari 2022 vindt in de binnenstad van Amsterdam het Amsterdam Light Festival plaats. Dit is een geweldig mooi spektakel om mee te maken: te voet, op de fiets of met een bootje langs de verlichte kunstwerken van internationale kunstenaars. Zo kun je heerlijk genieten van het licht in deze donkere dagen van het jaar. 

Wat is het Amsterdam Light Festival?

Sinds 2012 vindt dit lichtkunstfestival plaats in Amsterdam. Inmiddels is het tot één van de grootste in zijn soort van Europa uitgegroeid. Jaarlijks werken kunstenaars uit de hele wereld aan een nieuwe tentoonstelling die speciaal voor Amsterdam wordt gemaakt. De meeste kunstwerken zijn op, boven en naast de mooie Amsterdamse grachten geplaatst. De andere vind je op plaatsen die lopend of fietsend te bereiken zijn. Vaak zijn het interactieve kunstwerken die je kunt aanraken of waarin je kunt rondlopen. 

Bijzondere kunstwerken

Tijdens het festival verlichten bijna 30 kunstwerken de Amsterdamse grachten. Daarnaast zijn er objecten “op het land” te bezichtigen. Dit jaar is onder andere “Starry Night” te zien. Dit kunstwerk is geïnspireerd op een beroemd schilderij van Vincent van Gogh. De kunstenaars proberen hiermee aandacht te schenken aan de lichtvervuiling die steeds erger wordt. Ook kun je natuurlijk een prachtige bos tulpen bewonderen, want tulpen en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

amsterdam-light-festival-2021-1 amsterdam-light-festival-2021-2 amsterdam-light-festival-2021-3

Waar en wanneer is het Amsterdam Light Festival?

Van 2 december tot en met 23 januari 2022 kun je alle prachtige kunstwerken bewonderen.  De binnenstad van Amsterdam, met de vele grachten is het decor. Dagelijks zijn de lichtkunstwerken van 17:00 - 23:00 uur verlicht. De enige uitzondering is oudejaarsavond; de kunstwerken worden dan verlicht van 17:00 - 20:00 uur. 

Wandelend, fietsend of varend genieten van het Amsterdam Light Festival

Het festival kun je op 3 manieren goed bezoeken.

  1. Allereerst kun je een wandelroute lopen langs de kunstwerken. Je kunt dit op eigen houtje doen of met een gids. Het is zeker aan te raden om een plattegrond met de tentoonstellingsinformatie en (loop)routes te kopen. Je kunt dit doen bij het informatiepunt van de organisatie. Dit zit op de Blauwbrug, vlakbij de Stopera je vindt hier ook meer informatie over de kunstwerken. 
     
  2. Het is natuurlijk ook mogelijk om met de fiets de route af te leggen. Zeker omdat het totale traject zo’n 6,5 kilometer is, kan de fiets een goed alternatief zijn. Er zijn hiervoor georganiseerde fietstochten te boeken, zodat je zeker bent dat je niets mist. 
     
  3. Met alle grachten en het IJ is het per boot extra genieten van het lichtspektakel. Omdat een deel van de route over het IJ gaat, mogen hier alleen boten langer dan 14 meter varen. Voor kleinere boten is er een korte omleidingsroute. Er zijn daarnaast veel georganiseerde rondvaarten met een vastgestelde vaarroute. Amsterdam Light Festival is ook toegankelijk voor mindervaliden. Je kunt hiervoor een rolstoelvriendelijke rondvaart boeken bij één van de rederijen.

Op welke wijze je de route ook aflegt, je zult ongetwijfeld genieten van de vele mooie kunstwerken in onze prachtige hoofdstad!

Geïnspireerd?

Op de website van grijsopreis.nl vind je meer informatie over het Amsterdam Light Festival. Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Laat je inspireren met vele wandelingen of culturele uitstapjes in ons eigen land

In samenwerking met: