Ga naar de inhoud

Magnolia snoeien: doe het direct na de bloei

Update:
Magnolia snoeien

De magnolia, ook bekend als beverboom of tulpenboom, siert momenteel vele tuinen met zijn adembenemende bloei. Deze plant, die meer weg heeft van een uit de kluiten gewassen struik dan van een traditionele boom, is een populaire keuze onder tuinliefhebbers. Heb je er 1 staan in je tuin, weet dan dat de jaarlijkse snoei er binnenkort aan komt.

Ondanks dat het snoeien van de magnolia niet noodzakelijk is voor zijn gezondheid of groei, zijn er momenten waarop snoeiwerkzaamheden gewenst zijn om de plant in optimale staat te houden. In dit artikel leer je hoe je een magnolia het beste snoeit: van het beste moment om de snoeischaar erbij te pakken tot de methode voor een zorgvuldige aanpak. Lees snel verder.

Waarom de magnolia een plek verdient in elke tuin

De magnolia is een verbluffend mooie plant die oorspronkelijk uit verschillende Aziatische landen komt, zoals China, Vietnam, Laos, Cambodja en Maleisië. De fascinerende bloemen van de magnolia kenmerken zich door hun unieke vorm en structuur.

Een magnolia kan uitgroeien tot een echte blikvanger in de straat. (Foto: PeterSpiro voor Canva)

Ze lijken een beetje op oerbomen, de allereerste bloemen die onze planeet rijk was. Dit geeft niet alleen een historisch karakter aan je tuin maar verbindt jou ook op een bijzondere manier met het verleden van de aarde.

Het ideale moment voor snoeiwerkzaamheden

Hoewel magnolia’s in principe zonder snoeien tot gezonde, volwassen bomen uitgroeien, is het soms nodig om in te grijpen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer takken elkaar kruisen en beschadigingen veroorzaken door wrijving, of wanneer de boom te groot is voor zijn standplaats.

Het snoeien van de magnolia moet echter zorgvuldig en op het juiste moment gebeuren. Vermijd de wintermaanden en het vroege voorjaar voor snoeiactiviteiten, omdat je anders het risico loopt bloemknoppen of zelfs de bloemen zelf weg te knippen.

  • Het meest geschikte moment voor het snoeien is kort na de bloeiperiode, gewoonlijk eind april of in mei, afhankelijk van het specifieke magnoliatype en de weersomstandigheden.

Snoeitips voor de perfecte verzorging van je magnolia

Het snoeien van dunne takken kan je het beter doen met een scherpe snoeischaar. Voor dikkere takken gebruik je een handzaagje.

Het is belangrijk om niet te rigoureus te snoeien en altijd net boven een sterke zijtak te knippen. Op deze manier neemt deze zijtak de hoofdfunctie over binnen de groeistructuur van de boom.

Als je visuele begeleiding zoekt over hoe dit precies in zijn werk gaat, bekijk dan deze instructievideo. De tekst gaat onder de video verder >>

Met de juiste verzorging en aandacht groeit jouw magnolia uit tot een adembenemende blikvanger in de straat die ieder jaar weer zijn voorbijgangers blijft betoveren.

Heb je nog geen magnolia in je tuin en voeg je er dit voorjaar graag nog 1 toe? Hier zijn 10 soorten magnolia’s die je online kan kopen:

  1. Grote tulpenboom
  2. Stermagnolia
  3. Beverboom
  4. Yulania
  5. Vijgenbladige magnolia
  6. Oyama magnolia
  7. Sweetbay magnolia
  8. Cucumber tree
  9. Whitebark magnolia
  10. Bigleaf magnolia

Met een magnolia in de tuin heb je met Pasen altijd een mooie paastak binnen handbereik en met deze soorten haal je nog meer lentegevoel in huis.

Bron: Weeronline.

Meer over: