Ga naar de inhoud

Paastakken: met deze soorten haal je Pasen in huis

Update:
Paastakken paastak Pasen

Pasen staat weer voor de deur en er is niets leuker dan in je huis het echte paasgevoel te creëren. Hoe kun je je huis nu beter opfleuren dan met paastakken? Er zijn veel verschillende soorten bomen en heesters die hiervoor geschikt zijn.

We hebben de top 5 makkelijkste en langst houdbare paastakken voor je bij elkaar gezocht (of beter gezegd geknipt).

Top 5 paastakken die lang mooi blijven

1. Wilg

De wilg is de bekendste onder de paastakken en is meteen ook de meest populaire. Als de wilg in april en mei in bloei staat zitten er van die grijze zachte katjes in de gekronkelde takken.

Zet je de tak in ruim water in een vaas, dan gaat hij heel lang mee. Dit is de soort voor de echte paasliefhebber die al vroeg met decoreren begint.

Paasdecoraties blijven in deze tak heel goed hagen vanwege de katjes.

2. Magnolia

De magnolia staat bekend om zijn mooie grote gesloten roze of witte bloemen. De magnolia bloeit nog voordat er bladeren aan de takken komen. De bloemen lijken een beetje op tulpen en daarom wordt de magnolia ook tulpenboom genoemd.

De takken die je in de winkel koopt zijn vaak vrij groot. Denk daarom goed na of je er een geschikte vaas voor in huis hebt staan. De tak past heel mooi bij de kleurtrend van Pasen: pastel.

De magnolia heeft weinig water nodig om er paasbest bij te staan. Ze is een echte ‘eyecatcher’ voor de ruimere woonkamer. De magnolia staat ook prachtig in een lichte hal.

Lijkt het je leuk om deze takken te bewaren? Zet ze dan zonder water in een vaas, zo kun je ze na Pasen laten drogen.

3. Chinees klokje

De meeste tuinen zijn nog kaal, maar de forsythia, het Chinese klokje, staat al volop in bloei. Je vindt ze mooi of spuuglelijk.

Misschien vind jij de gele bloemen niet mooi in je tuin, maar staan ze wel mooi op tafel.

Het Chinese klokje heeft niet veel aankleding nodig, de gele bloemen zijn op zichzelf al Pasen genoeg. Wil je de tak toch versieren? Kies dan voor rustige paasdecoratie. Zo ben je niet snel uitgekeken en geniet je er extra lang van. 

4. Kronkelwilg

De takken van de kronkelwilg zijn ook goed gebruiken als paasdecoratie. De treurwilg lijkt een beetje op de kronkelwilg. Alleen deze takken hangen meer. Aan de takken zitten rond april zilverwitte katjes. Als paastakken staan de treurwilgen heel mooi in een hoge vaas.

Deze soort is een echt slurper. In de natuur zie je deze boomsoort dan ook veel langs waterpartijen staan. Let daarom goed op dat je de vaas regelmatig bijvult. Het kan zijn, dat wanneer je de tak weggooit, het wortel heeft geschoten. Verdient het dan een plekje in jouw tuin?

5. Hazelaar

De takken met lange katjes zijn van de hazelaar. Er zijn krulhazelaartakken en kronkelhazelaartakken te koop.

Deze sierheester zie je ook veel in tuinen staan, dan zijn ze veelal geënt. De hazelaar zorgt in de straat vaak voor overlast. Deze soort strooit van die gele poeder op auto’s en in tuinen. Ze veroorzaken ook hooikoorts bij mensen.

Dit is dus geen geschikte decoratie voor mensen met pollenallergie. De hazelaar vraagt, in tegenstelling tot de Magnolia en het Chinese klokje, wel om versierd te worden. Ook deze tak regelmatig watergeven.

Wanneer haal ik paastakken in huis?

Het paasweekend is dit jaar heel vroeg en start op Goede Vrijdag 29 maart en loopt tot en met Tweede Paasdag maandag 1 april. Er zijn geen spelregels voor het neerzetten van je paastakken. Je mag ze ook ze zolang laten staan als ze mooi blijven. Haal na Pasen je decoratie eruit en vul de takken die nog mooi zijn aan met nieuwe lentebloeiers.

Nog een paar praktische verzorgingstips voor paastakken:

  • Zet takken in een stabiele vaas met een brede onderkant.
  • Vul de vaas met lauwwarm water en gebruik voeding.
  • Snij de takken schuin af met een scherp mes.
  • Besproei de bloeiende magnolia regelmatig met een plantenspuit.
  • Zet takken uit eigen tuin eerst in de koudste kamer om ze te laten wennen aan de kamertemperatuur. 
  • Moet je paastakken met water of zonder water in de vaas zetten?

Decoreer je paastakken met de paastrend van 2024

Alleen een paar takken geeft natuurlijk niet genoeg sfeer in huis. Zoek je nog leuke decoraties voorjaar 2024? Ga voor parelmoer en metallic. Licht geel, roze, mintgroen en babyblauw zijn dé perfecte lentekleuren voor dit jaar.

Ben je van plan om met Pasen lekker te gaan lunchen met vrienden of familie? Of om er samen op uit te trekken? Ontdek hier onze tips en trends voor Pasen 2024.

Foto’s: Canva.

Meer over: