Ga naar de inhoud

Doe ook als Máxima: geef egels een fijn thuis

Update:
Egels in nood, Máxima zet 3 egels uit in Paleis Huis ten Bosch


Koningin Máxima steunt bedreigde egels in Nederland door 3 egels te adopteren en in de tuin van Paleis Huis ten Bosch uit te zetten. De egels in Nederland hebben het namelijk zwaar en daar probeert Máxima meer bewustwording voor te krijgen. Doe ook als Máxima en geef egels ook een thuis. Lees hier wat je kan doen.

3 egels uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch

Koningin Máxima toonde dit weekend haar betrokkenheid bij de egels en de uitdagingen waar deze stekelige diertjes in Nederland mee kampen. De warmere zomermaanden brengen moeilijkheden met zich mee doordat wormen dieper in de grond verblijven en het aantal kruipende insecten afneemt. Dit resulteert in een groeiende instroom van deze zieke, verzwakte of aangereden zoogdieren bij opvangcentra. Daarnaast ervaren egels ook een afname van hun leefgebied door de toenemende bebouwing en verkeersdrukte.

Om hier actief iets aan te doen, heeft Koningin Máxima 3 egels geadopteerd en in de tuin van Paleis Huis ten Bosch uitgezet. De diversiteit aan planten en struiken in de tuin, samen met het omliggende bosgebied, biedt deze zoogdieren voldoende voedsel en ruimte. Deze koninklijke betrokkenheid benadrukt niet alleen het welzijn, maar draagt ook bij aan bewustwording over de uitdagingen van deze stekelige dieren.

Egels hebben het moeilijk in Nederland. Geef jij ze een thuis?

In 10 jaar tijd is maar liefst 50 procent van alle egels in Nederland verdwenen. Met de temperatuur die met de lente weer stijgt komen de meesten rond april weer uit hun winterverblijf. De dieren kunnen onze hulp daarom extra goed gebruiken. Help de egelpopulatie aansterken en op peil te brengen, door ze een welkom thuis te geven.

Steeds minder leefruimte voor egels

Het kleine stekelige zoogdiertje heeft het moeilijk omdat er steeds minder leefruimte voor ze. Egels gaan ook veel dood door vergiftiging en komen vaak om in het verkeer. Om ze te helpen overleven in een steeds meer verstedelijkt gebied hebben ze onze hulp echt nodig. Dit kan door je tuin voor ze open te stellen of door in de buurt actie te ondernemen.

Maak van jouw tuin een thuis

De beste plek om egels te helpen is in je eigen tuin. Maak daarom van je tuin een vriendelijke leefomgeving, een plek waar ze zich thuis voelen. Dit kan je doen door bij te voeren of een rommelhoekjes te creëren waar ze in kunnen schuilen. Egels die jouw tuin bezoeken zijn op zoek naar slakken, regenwormen en spinnen. Dode vogeltjes zijn ook voedsel voor egels. Ze bijvoeren kan altijd. Vooral als je weinig slakken in de tuin hebt. Kattenbrokjes, rozijnen of meelwormen vinden ze lekker. Strooi ze op een plek waar ze veilig kunnen eten.

Hou de omgeving veilig voor de egels

Houd ook rekening met de veiligheid van de egels in je tuin. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om geen gif te gebruiken. Zorg er ook voor dat er een ruimte in de omheining van je tuin zit. Geen dichte hekken tot onder de grond. Ze verplaatsen zich graag van tuin naar tuin. Zorg voor een ‘recht van overpad’ naar de buren.

Helpen kan ook zonder eigen tuin

Het egelhuispakket van Natuurmonumenten is een hulpmiddel om direct aan de slag te gaan met het redden van deze borsteldieren. Je kunt het jezelf ook heel gemakkelijk maken door een paar egelhuisjes in je buurt te verstoppen onder struiken in je tuin of het plantsoen aan de overkant van de straat. Help de egels en maak van jouw tuin een thuis voor deze schattige dieren. 

Bron: Natuurmonumenten, Koninklijk Huis.

Meer over: