Ga naar de inhoud

Gluren bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima: Huis ten Bosch van binnen

Update:
Huis Koning Willem-Alexander

De koninklijke residentie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima ligt in het hart van Nederland en neemt een speciale plaats in binnen het erfgoed van het land. Hun grote verblijf staat bekend als Huis ten Bosch, wat vertaald “Huis in het bos” betekent. Je kijkt er niet snel en gemakkelijk even naar binnen.

Waarom gluren we graag?

“Gluren bij de buren: waarom we stiekem naar binnen kijken onthuld! Uit recent onderzoek van Luxaflex blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders niet kan weerstaan om even naar binnen te gluren als de gordijnen open zijn. Waarom doen we dat eigenlijk? Ontdek de 3 beste redenen waarom gluren zo leuk is:

  1. Nieuwsgierigheid in de buurt: Het blijkt dat mensen vaak gluren uit pure nieuwsgierigheid. Een snelle blik werpen in de huizen van anderen geeft ons een inkijkje in het leven van onze buren en wekt onze nieuwsgierigheid naar hoe anderen wonen.
  2. Sociale connectie: Gluren kan ook dienen als een vorm van sociale verbinding. Door even naar binnen te kijken, voelen we ons verbonden met onze buurtgenoten. Het creëert een gevoel van samenhorigheid en begrip voor elkaars levensstijl.
  3. Inspiratie opdoen: Soms is gluren simpelweg een manier om inspiratie op te doen voor ons eigen huis. We kunnen nieuwe interieur ideeën opdoen of gewoon genieten van de diverse stijlen die onze buurtgenoten hanteren.

De volgende keer dat je langs een huis loopt, bedenk dan dat gluren misschien wel menselijk nieuwsgierigheid is in actie, een manier om verbondenheid te voelen en zelfs een bron van inspiratie voor je eigen huis!”

De naam Huis ten Bosch vat perfect de serene omgeving en rustige ambiance samen die dit historische verblijf omhullen. Prachtig van buiten, prachtig van binnen. Met deze foto’s ‘gluur’ je toch even naar binnen:

Uiterlijk van hun huis

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Huis Koning Willem-Alexander

Als we Huis ten Bosch naderen, worden we meteen getroffen door de majestueuze aanwezigheid. De architectonische stijl van het huis is een boeiende mix van klassieke en moderne invloeden. Het geeft een goede indruk van de tijdloze schoonheid. De buitenkant heeft een statige witte gevel, versierd met fraaie details en elegante symmetrie. Elke hoek van het huis straalt vorstelijke charme uit.

De zijde met de trap en de witte gevel vormt de voorgevel van het paleis. Aan deze zijde bevindt zich eveneens de oprijlaan met aan het begin een imposant zwart hek. Op deze kant van het paleis leidt een trap naar de voordeur.

De vlag die wappert op het paleis werd gehesen op het moment dat de Koning met zijn gezin er hun intrek nam. Wanneer de vlag gehesen is, geeft dit aan dat de Koning zich in Nederland bevindt. Dit wil niet zeggen dat hij thuis is.

Interieur en inrichting

Wie de gewijde zalen van Huis ten Bosch binnengaat, wordt begroet door een sfeer van verfijnde elegantie en ingetogen luxe. De inrichting weerspiegelt de onberispelijke smaak van het echtpaar en combineert traditionele elementen met hedendaagse accenten.

De kamers zijn versierd met prachtige kunstwerken, prachtige wandtapijten en weelderige kroonluchters die de ruimtes verlichten met een zachte, warme gloed. Opvallende kamers in het huis zijn onder andere de weelderige eetzaal, waar uitbundige banketten worden gehouden, en de gezellige familiewoonkamer, waar het koninklijk paar tijd doorbrengt met hun 3 dochters. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.

Blauwe salon

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Huis van Koning Willem Alexander

Wanneer je vanuit de vestibule, de ontvangsthal, naar links gaat, betreed je de Blauwe Salon in het huis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Huis ten Bosch. 

De Blauwe Salon is de meest levendige ruimte binnen Paleis Huis ten Bosch. Het is een ruimte vol unieke herinneringen. De kunstenaars die de Blauwe Salon mochten opknappen, willen dat de ruimte verhalen vertelt over Nederland, het paleis en het koningshuis.

Huis Koning Willem Alexander

De muurschildering springt vooral in het oog. Op dit kunstwerk zijn diverse objecten afgebeeld die symbolische betekenis hebben voor de Koninklijke familie. Op de muur is een brandende kaars te zien ter nagedachtenis aan wijlen Prins Friso, de broer van Willem-Alexander.

Daarnaast zijn de schaatsen afgebeeld waarmee de Koning in 1986 de Elfstedentocht volbracht, evenals de blauwe japon die de Koningin droeg tijdens haar inhuldiging in 2013.

Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Werkkamer van Koningin Máxima

De werkkamer van koningin Máxima grenst aan de bibliotheek, een ruimte waar het koningspaar en de prinsessen een overvloed aan leesmateriaal tot hun beschikking hebben.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Werkkamer Koningin Máxima

Koningin Máxima’s werkkamer is gekenmerkt door een uitgesproken en luxueuze inrichting. Het interieur is voorzien van opvallend junglebehang en is gedecoreerd in koningsblauw en goud. In haar keuze valt de koningin op door het verwerven van opvallende items, zoals een gouden palmboom lamp van aanzienlijke waarde en een imposante gouden appel, die subtiel verwijst naar de Appeltjes van Oranje.

De werkkamer van koningin Máxima

De kast in haar werkkamer, was ooit van prins Claus. De ruimte is persoonlijk ingericht met foto’s van haar dochters door de jaren heen en prominente portretten van haar beste vriendinnen. Een opvallend zwart-witportret van haar ouders staat centraal, terwijl een aandoenlijke privéfoto van een jonge Amalia en Alexia onder het schuim in bad de kamer siert.

Bibliotheek

De bibliotheek van het koningspaar herbergt boeken over landen, volkeren en geschiedenis, die van pas komen bij Máxima’s werk voor de Verenigde Naties. Onder de meer serieuze werken staat ook “Vanity Fair’s Hollywood,” een verzameling glamoureuze portretten van beroemdheden.

Oranjezaal

Als je vanuit de bibliotheek terugkeert naar de vestibule, ontdek je de Oranjezaal, een indrukwekkende ruimte versierd met schilderijen van de Oranjes. Deze zaal dient vaak als setting voor diners.

Breng ook een virtueel bezoek aan de Oranje Zaal

DNA salon

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

DNA Salon huis koning Willem Alexander

Links van de Oranjezaal bevindt zich de DNA Salon, waar de DNA-profielen van het koninklijk gezin te vinden zijn. Dit komt goed van pas bij officiële aangelegenheden. De salon is mogelijk herkenbaar omdat hier in 2020 de digitale Koningsdag (Woningsdag) begon, en de koning houdt er vaak audiënties. De DNA Salon vervult diverse functies, waaronder het ontvangen van gasten tijdens audiënties.

Werkkamer Koning Willem-Alexander

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Werkkamer koning Willem Alexander

Naast de DNA Salon is de werkkamer van koning Willem-Alexander, waar de koning tijdens de corona lockdowns veel videogesprekken voerde. Koning Willem-Alexander deelt zijn werkkamer met dromerige foto’s van koningin Máxima, waaronder een zwart-witfoto met wapperende haren, een beeld van Máxima gehuld in diamanten tijdens een gala, en een iets gedurfder portret van een jonge Máxima in een strapless zwemtop met een glanzende, gebruinde huid.

Werkkamer koning Willem Alexander

Beeldhouwwerken van koningin Beatrix sieren de ruimte, samen met verschillende foto’s van prinses Amalia. Variërend van een babyfoto tot een indrukwekkend beeld van Amalia te paard tijdens een springwedstrijd.

Japanse Zaal en Chinese Zaal

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Huis Koning Willem Alexander

Terugkerend naar de Oranjezaal, ontdek je daarachter de Japanse Zaal. Waarna gevolgd door de Chinese Zaal, waar recentelijk nieuwe gordijnen zijn opgehangen. Enkele zijn door Koningin Máxima zelf geborduurd.

Dineren in de Witte Eetzaal

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Witte zaal paleis Koning Willem Alexander

Aan de Chinese Zaal grenst de Witte Eetzaal. De Witte Eetzaal vormt een van de meest goed bewaarde historische interieurs binnen het Paleis. De zaal, ontworpen rond 1733 door Daniël Marot, kenmerkt zich door een indrukwekkend, sierlijk koepelplafond. Achter dit plafond gaat een aanzienlijke houten kapconstructie schuil, die essentieel is voor de stabiliteit van het geheel.

Gele Balzaal

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Gele zaal paleis Koning Willem Alexander

Op de tweede verdieping van Paleis Huis ten Bosch bevindt zich de Gele Balzaal, die zijn oude stijl heeft behouden.

Tuinen en omgeving

Buiten de muren van Huis ten Bosch, liggen uitgestrekte tuinen die adembenemend zijn. Deze zorgvuldig onderhouden landschappen zijn een bewijs van de Nederlandse passie voor tuinbouw. Weelderig groen, levendige bloemen en serene waterpartijen creëren een oase van rust die past bij een vorstelijke tuin en familie.

De tuinen bieden ook een prachtig uitzicht op het omringende park en zorgen voor een gevoel van sereniteit en ontsnapping aan het drukke stadsleven.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Tuinen paleis Koning Willem Alexander

De tuin rondom Huis ten Bosch onderging een herinrichting door tuinarchitect Piet Oudolf en Deltavormgroep tijdens de renovatie. Hij maakte optimaal gebruik van natuurlijke plantengemeenschappen, die gedurende de verschillende seizoenen tot hun recht komen. Tijdens de renovatie onderging ook de vijver aanpassingen. In totaal werden ongeveer 20.000 vaste planten en grassen gebruikt om de tuin vorm te geven. De diversiteit aan planten en bomen draagt bij aan de schoonheid van de tuin gedurende alle seizoenen.

Privégedeelte Koninklijke familie

Er is slechts beperkte informatie beschikbaar over de privévertrekken en het woongedeelte van de Koninklijke familie. Wat wel bekend is, is dat de Haagse vleugel voornamelijk fungeert als gastenverblijf, terwijl de privévertrekken zich bevinden in de Wassenaarse vleugel. De Wassenaarse vleugel, die zich aan de linkerkant van het paleis bevindt wanneer je ervoor staat, herbergt naar alle waarschijnlijkheid de meer persoonlijke leefruimtes van de Koninklijke familie.

Helaas blijven de details over de specifieke inrichting en het dagelijkse leven in deze privévertrekken grotendeels buiten het publieke domein, aangezien de Koninklijke familie veel waarde hecht aan hun privacy. De focus ligt vaak op de officiële en representatieve aspecten van het paleis, terwijl de meer persoonlijke sferen aan het oog van het publiek worden onttrokken.

Deze zomer kon je wel de stallen van Paleis Noordeinde van binnen bewonderen.

Feiten over de oorsprong

  • Huis ten Bosch, werd oorspronkelijk gebouwd als buitenverblijf in opdracht van Amalia van Solms, de weduwe van prins Maurits van Oranje. De bouw begon in 1645 en werd voltooid in 1652.
  • Architect Jacob van Campen ontwierp het gebouw om de macht en rijkdom van Amsterdam in de 17e eeuw te weerspiegelen.
  • De prachtige decoraties en de grandeur van de Burgerzaal en de marmeren galerijen nemen bezoekers mee terug naar de zeventiende eeuw.
  • Tijdens de Franse overheersing in de vroege 19e eeuw werd Huis ten Bosch gebruikt door Lodewijk Napoleon, de door Napoleon aangestelde koning van Holland.
  • Na de val van Napoleon in 1813 keerde het terug naar de Nederlandse Koninklijke familie.
  • Huis ten Bosch onderging een uitgebreide renovatie die begon in 2014 en werd afgerond in 2019. Deze renovatie omvatte niet alleen restauratiewerkzaamheden aan het historische gebouw, maar ook modernisering van de faciliteiten en de infrastructuur.
  • Sinds 13 januari 2019 is Paleis Huis ten Bosch de officiële woonplaats van Willem-Alexander en zijn gezin. In zijn jeugd deelde hij het paleis met koningin Beatrix en de rest van zijn gezin. Ongeveer een jaar nadat Willem-Alexander de troon besteeg als koning, verliet prinses Beatrix het bescheiden onderkomen. In de daaropvolgende 5 jaar onderging het paleis een uitgebreide renovatie, waarbij ongeveer 63 miljoen euro werd geïnvesteerd. 

Het paleis is niet van het Koninklijk paar zelf. Het wordt door de staat aan hun ter beschikking gesteld.

Video binnenkijken op Paleis Huis ten Bosch

Foto’s: koninklijkhuis.nl – RVB Corné Bastiaansen

Meer over: