Ga naar de inhoud

Koninklijke planten (deel 2): Nederlandse royals voor in je borders

Update:
Koninklijke planten bloembollen Nederlandse Koninklijke familie

In de plantenwereld vinden we een opvallende koninklijke categorie: bloembollen vernoemd naar Nederlandse royals. Het zijn de bolgewassen die een speciale eerbetuiging zijn aan de leden van de Nederlandse koninklijke familie. We stellen de 5 koninklijke bollen graag aan je voor.

Deze 5 koninklijke planten zijn vernoemd naar de leden van de Nederlandse koninklijke familie.

1. Tulp Orange Princess

De blaadjes van tulp ‘Orange Princess’ zijn elegant en hebben een warme oranje kleur, variërend van diep oranje tot perzikachtig oranje. Deze kleurencombinatie geeft de indruk van een zachte, vurige gloed die de tuin levendig en sfeervol maakt tijdens de lente.

De bloemen hebben een aangename geur en zijn enkelvoudig of semi-dubbel, wat betekent dat elke bloem meerdere rijen bloemblaadjes heeft. De stelen zijn stevig en recht, waardoor de bloemen trots omhoog staan en een opvallend accent vormen in borders, perken of bloemstukken.

‘Orange Princess’ is een betrouwbare tulp met een goede weerstand tegen weersinvloeden. Ze bloeit in het midden tot laat in het tulpenseizoen, waardoor je gedurende een langere periode van haar schoonheid geniet. Het is een populaire keuze voor lentetuinen en brengt een vrolijke en warme uitstraling in elke border.

2. Tulp Prinses Irene

De tulp ‘Prinses Irene’ is een betoverende voorjaarsbloem met een unieke en opvallende uitstraling. Haar bloemblaadjes zijn oranjerood van kleur aan de buitenkant en vervagen naar abrikoos-oranje in het midden, wat een prachtig en subtiel kleurverloop creëert. Het is alsof de bloem vurig begint en geleidelijk overgaat in een warme gloed van zachtere tinten.

Deze tulp heeft een elegante vorm met bloemblaadjes die enigszins puntig zijn. De bloemen zijn enkelvoudig of semi-dubbel en hebben een lichtzoete geur. Wanneer de zon haar stralen op ‘Prinses Irene’ werpt, lijkt de bloem te stralen als een prinses in de schittering van een zonsondergang.

De stelen zijn stevig en recht, en de bloemen staan fier omhoog. ‘Prinses Irene’ is een betrouwbare en stevige tulp, en ze bloeit midden in het tulpenseizoen, waardoor ze een perfecte keuze is om je borders op te fleuren. Haar kleur en charme maken haar geliefd in bloembedden, borders en als bloemen in boeketten.

3. Tulp Willem van Oranje


De tulp ‘Willem van Oranje’ is een eerbetoon aan Willem van Oranje, een invloedrijke royal in de Nederlandse geschiedenis en de vader des vaderlands. Deze tulp draagt zijn naam met trots en belichaamt de kracht en vastberadenheid die Willem van Oranje kenmerkten.

De bloembladen van de tulp ‘Willem van Oranje’ hebben een levendige en diepe oranje kleur, die symbool staat voor de historische betekenis van Willem van Oranje in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd. De bloem heeft een elegante vorm en een stevige steel, waardoor de tulp een opvallende verschijning is in tuinborders en boeketten.

Net zoals Willem van Oranje een cruciale rol speelde in de vorming van de Nederlandse natie, draagt de tulp ‘Willem van Oranje’ bij aan de schoonheid en trots van bloemperken en tuinen. Deze tulp herinnert aan het erfgoed en de vastberadenheid van een van de belangrijkste historische figuren in Nederland.

Tulpen planten en verzorgen

Tulpen plant je in de herfst, bij voorkeur tussen oktober en december.

  • Kies een zonnige tot licht beschaduwde locatie met goed doorlatende grond.
  • Plant de tulpen op een diepte van ongeveer 10-15 cm, afhankelijk van de grootte van de bol.
  • Geef voldoende water na het planten. Water geven is vooral belangrijk in het voorjaar wanneer de tulpen beginnen te groeien en bloeien.
  • Voeg wat organische mest toe tijdens het planten. In het voorjaar kun je eventueel een speciale bloembollenmeststof toedienen.

4. Narcis Queen Beatrix

De narcis ‘Queen Beatrix’ is een bloem die een eervolle ode brengt aan de voormalige koningin van Nederland, Prinses Beatrix. Haar naam draagt de waardigheid en klasse die kenmerkend zijn voor dit vooraanstaande lid van het Nederlandse koningshuis.

De bloembladen van de narcis ‘Queen Beatrix’ hebben een zachte en aantrekkelijke perzikachtige kleur die in het midden vervaagt naar een lichtere tint. Hierdoor ontstaat een prachtige kleurencombinatie die doet denken aan een zachte zonsopgang.

Deze narcis is verfijnd en elegant in haar verschijning, met een fraaie bloemvorm en een stevige steel. Ze straalt een tijdloze schoonheid uit die goed past bij de koninklijke naam die ze draagt. ‘Queen Beatrix’ is een veelzijdige bloem die zowel in tuinen als in boeketten tot haar recht komt, en ze brengt een gevoel van koninklijke gratie en trots met zich mee, net als de koningin naar wie ze is vernoemd.

Narcissen planten en verzorgen

Narcissen worden het best geplant in de herfst, bij voorkeur van september tot november.

  • Kies een zonnige tot halfschaduwrijke plek met goed doorlatende, vochtige grond.
  • Plant de narcissen op een diepte van ongeveer 10-15 cm, met de punt naar boven.
  • Geef matig water na het planten en in het voorjaar als ze beginnen te groeien.
  • Voeg wat organische mest toe bij het planten en eventueel een meststof voor bloeiende planten in het voorjaar.

5. Krokus Prins Claus

De Krokus ‘Prins Claus’ is een Nederlandse koninklijke plant die zijn naam draagt ter ere van Prins Claus, een geliefd lid van de Nederlandse koninklijke familie. Deze krokus staat bekend om zijn gracieuze schoonheid en de opvallende kleurencombinatie van wit en diepblauw, die doet denken aan de heldere luchten en verse bloemen in de lente.

De witte bloemblaadjes hebben een verbluffende basis van koningsblauw met een subtiel paars accent aan de uiteinden, waardoor ze een vorstelijke uitstraling krijgen. Elke bloem lijkt te stralen als een eerbetoon aan de naam die ze draagt, en vult de tuinen met een vleugje koninklijke elegantie.

De Krokus ‘Prins Claus’ is een veerkrachtige en vroegbloeiende krokus, die de winter trotseert en zijn prachtige bloemen laat zien zodra de lente aanbreekt. Deze krokus is een symbool van hoop en vernieuwing, en brengt een gevoel van vreugde en frisheid naar elke tuin waarin hij bloeit. Het planten van de Krokus ‘Prins Claus’ in je borders is een eerbetoon aan de geliefde Prins Claus en een viering van de lente in al zijn pracht.

Krokussen planten en verzorgen

Krokus Orange Monarch.

Krokussen plant je het best in de herfst, bij voorkeur in september of oktober.

  • Kies een zonnige tot licht beschaduwde plek met goed doorlatende grond.
  • Plant de krokussen op een diepte van ongeveer 8-10 cm.
  • Geef matig water na het planten. Ze hebben wat extra water nodig in het voorjaar wanneer ze beginnen te groeien en bloeien.
  • Voeg wat compost toe tijdens het planten. In het voorjaar kun je een lichte meststof gebruiken om de bloei te bevorderen.
  • Zorg voor voldoende water tijdens het groeiseizoen en geniet in het voorjaar van de prachtige bloemen die deze bolgewassen voortbrengen.

Kan ik nu in maart nog tulpenbollen planten?

In maart is het meestal te laat om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals deze koninklijke royals. Deze bollen worden het beste geplant in de herfst, meestal tussen oktober en december, voordat de vorst intreedt. Dit geeft de bollen de kans om wortels te vormen voordat de winter begint en om in het voorjaar te bloeien.

Als het echter een milde winter is en de grond niet bevroren is, kun je sommige bloembollen in maart planten. Het kan zijn dat ze later in het voorjaar of het volgende voorjaar bloeien.

Als je toch bloembollen in maart plant in je borders, zorg er dan voor dat je kiest voor bloembollen die laat in het voorjaar bloeien. Het is altijd het beste om de instructies op de verpakking van de bloembollen te raadplegen voor specifieke planttijden en verzorgingsinstructies.

Meer over: