Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Met deze 9 tips heb je langer plezier van een bos bloemen

Niet alle bloemen blijven lang mooi in een vaas, sommige bloemen zijn maar een kort leven beschoren. Kwetsbare bloemen zijn bijvoorbeeld hyacinten, narcissen en tulpen, die hebben het met een kleine week wel bekeken. Tere bloemen zoals; klaprozen, lathyrus en campanula redden dat meestal al niet. Rozen, lelies en zonnebloemen zijn een stuk sterker.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Let ook op het seizoen waarin je de bloemen koopt: in het voorjaar blijven tulpen langer overeind dan tulpen die je in de winter koopt. Je kunt zelf ook iets doen om de bloeitijd van je bloemen te verlengen, lees hieronder 8 tips. 

1. Warm water of juist koud?

De meeste bloemen hebben een voorkeur voor fris water, van een graad of acht. Vooral bloemen met houtige stelen, zoals seringen, willen echt graag koude voeten. Uitzonderingen zijn: rozen en zonnebloemen, die  hebben liever warm water. Hoe krijg je dat op de juiste temperatuur? Bloemisten noemen dat handwarm: de temperatuur, waar je zelf graag je handen onder wast.

2. Ververs het water af en toe

Professionele bloemschikkers adviseren om het water in de vaas elke twee dagen te vervangen. Kieper alles eruit en doe vers water in de vaas. Zitten er blaadjes aan de binnenkant van de vaas geplakt, of zie je andere vuiltjes, haal die dan meteen uit de vaas. Als de bloemen gewend zijn aan huiskamer temperatuur is verversen met steenkoud water niet zo fijn voor de bloemen, een beetje lauw is dan het beste. 

3. Snij de bloemen schuin af

Dat zeggen ze altijd bij de bloemenkraam: schuin afsnijden! Het helpt echt. De stengel van een bloem verschrompelt aan de onderkant altijd een beetje, waardoor de bloem minder water (en plantenvoeding) kan opnemen. Snij je er een stukje af, dan kan de bloem weer goed eten en drinken. Snij je bovendien schuin af, dan is de opening om voeding op te nemen ietsje groter. Bovendien voorkom je dat de steel helemaal tegen de zijkant of onderkant van de vaas kan aandrukken, zodat de bloem helemaal geen water kan opnemen.

4. Haal oude blaadjes weg

Soms heeft de bloemist dat al gedaan, maar meestal niet: alle blaadjes weghalen die onder de waterlijn zitten. De verdronken blaadjes zorgen er namelijk voor dat het water sneller troebel wordt en gaat stinken. Bovendien voelen de bloemen zich niet prettig in bloemenwater vol viezigheid. Staat een bos bloemen al een paar dagen? Check dan even of er blaadjes zijn die verleppen of bloemblaadjes die bijna uitvallen. Haal ze vast weg, zodat ze niet in het water terecht komen. Bovendien ziet een bos er frisser uit als uitgebloeide blaadjes zijn opgeruimd.

5. Plantenvoeding: schepje suiker

Bij elke bos bloemen zit een zakje plantenvoeding. Als je dat in het water doet, blijven bloemen langer mooi. In plaats van dat zakje kun je ook twee schepjes suiker en een scheutje azijn in het bloemenwater doen, dat werkt net zo goed. Er wordt weleens geadviseerd om een beetje 7Up in het bloemenwater te doen, of een scheutje wodka en rozen schijnen langer mooi te blijven op een klein scheutje bleek. De Mythbusters hebben deze bloemen trucjes uitgetest en zij vonden geen resultaat. Dat geldt trouwens ook voor het oplossen van een aspirine in de bloemenvaas: bloemen gaan er niet sneller van verleppen, maar ze blijven ook niet langer mooi.

Tulpen geen plantenvoeding

Het advies voor bolgewassen, zoals tulpen en amaryllis, is juist om geen snijbloemenvoedsel te geven. Een laagje van vijf cm koud water is genoeg. Vul dat water regelmatig aan, want het zijn bloemen met veel dorst! Vooral tulpen groeien hard als ze veel water hebben, en dat betekent dat ze ook snel uit het boeket groeien en uitgebloeid zijn.

6. Zet ze in de juiste vaas

Welke vaas het beste past bij het boeket is natuurlijk afhankelijk van je smaak. Als je bloemen lang goed wilt houden, moet je ook kijken naar het materiaal waar je ze in zet. Glazen vazen zijn eigenlijk het beste. Op het gladde oppervlak kunnen bacteriën zich niet hechten, het bloemenwater blijft langer schoon. Ook kun je glazen vazen na gebruik goed schoon maken. Metaal is heel slecht voor bloemen. Wil je de bloemen toch in een blik of een metalen kan neerzetten? Zet er dan een glazen potje of vaas in, zodat de bloemenstelen niet rechtstreeks het metaal raken.

7. Plaats de vaas op de goeie plaats

Een bos bloemen houdt niet van directe zon of van tocht. Zet ze op een plek in de luwte en niet bij een openklappende deur, een ventilator of een rooster van de heteluchtverwarming. Ook naast de fruitschaal zal een bos bloemen gauw verleppen. Fruit geeft namelijk een kleine hoeveelheid ethyleen af, een gas waardoor het verder rijpt. Dat zorgt ervoor dat bloemen zich ook sneller ontwikkelen en sneller dood gaan.

8. Zet bloemen in de koeling

De manier om bloemen echt lang mooi te houden: zet ze koel weg. Kun je ’s avonds voordat je gaat slapen, de bloemen in een koelere bijkeuken of kelder zetten? Een klein boeketje kan misschien in de koelkast. Dan blijven ze een paar dagen langer mooi. Niet voor niks dat bloemisten altijd de karren vol snijbloemen ’s avonds in een koelcel schuiven, en dat het in een bloemenwinkel altijd fris is. Het spreekt voor zich dat een bos bloemen niet tegen vorst kan, maar als het ’s avonds buiten fris is (en het gaat niet regenen), dan zou je de bloemenvaas ook op het balkon of in de achtertuin kunnen parkeren.

Lees ook:

Auteur: Sabina Posthumus