Ga naar de inhoud

8 tips voor een seniorproof badkamer


In de badkamer fris je jezelf op en ontspan je na een lange dag. Aangezien je gemiddeld een half uur per dag in de badkamer doorbrengt, is het slim om over de veiligheid van je badkamer na te denken. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker een veilige badkamer is. Met deze 8 hulpmiddelen voor een seniorproof badkamer maak je de badkamer op een uitstekende en voordelige manier veilig. Zo stap je met een gerust hart de badkamer in! 

1. Zorg voor een instap zonder drempel voor een seniorproof badkamer

Ten eerste is het van groot belang dat je veilig je badkamer binnenkomt. Hierbij is een vlakke instap essentieel. Zeg gedag tegen alle drempels en maak alles vlak. Ook een gelijkvloerse douchecabine – een cabine zonder instap – is onmisbaar. 

2. Leg antislipstrips op de vloer 

Zoals de naam het al een beetje verklapt, antislip zorgt ervoor dat je niet uitglijdt. Je doet er daarom goed aan om voor antisliptegels te kiezen. Vaak zijn deze best kostbaar. Antislipstrips zijn een goedkoop en veilig alternatief. Door jouw badkamer (deels) antislip te maken, vergroot je de veiligheid. Een alternatief voor in de douche is een badmat met zuignappen. 

3. Installeer wandbeugels voor een seniorproof badkamer

Extra steun bij het zitten en opstaan is heel fijn. Hiervoor zijn wandbeugels en wandgrepen een ideale oplossing. Hieraan kan je je vasthouden, zodat je je een stuk veiliger voelt. Plaats ze in bad of in de douchecabine. Voor sommige exemplaren hoef je niet eens te boren, deze maak je vast met zuignappen. 

4. Gebruik een douchekruk of douchestoel 

Als je niet meer in staat bent om onder de douche te staan of je het gewoon heel prettig vindt om tijdens het douchen te zitten, maak dan gebruik van een douchekruk of douchestoel. Dit is ontzettend veilig. Je kunt je namelijk compleet focussen op het douchen, waardoor je optimaal ontspant. Ook is de kans veel minder groot dat je uitglijdt. Ook aan te raden als je moeite hebt met je evenwicht. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. 

5. Een toiletverhoger is prettig

Heb je moeite met het zelfstandig zitten en opstaan én heb je een toilet in je badkamer? Maak dan gebruik van een toiletverhoger. Deze maken de afstand tussen de vloer en de zitting van de toilet groter, waardoor je makkelijk zelfstandig op kunt staan. 

6. Vermijd scherpe punten voor een seniorproof badkamer

Misschien is deze tip wat voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je scherpe punten vermijdt. Heb je deze wel, bijvoorbeeld vanwege je badkamermeubel? Schaf dan stootdoppen aan en plaats deze op de scherpe randen. 

7. Zorg voor een goede afzuiginstallatie van condens

Na een warme douche zit je badkamer vol met waterdamp. Als deze vochtige lucht niet goed weg kan, ontstaat er condens op je muren en plafond. Dit zorgt voor gladheid en schimmel. Als je een raam hebt, zet deze dan altijd open tijdens het douchen. Zorg tot slot voor een goede afzuiginstallatie. 

8. Laat je badkamerdeur naar buiten openen

Zorg dat je badkamerdeur altijd naar buiten opent. Dit bespaart ruimte, zorgt voor extra comfort, is makkelijker schoon te maken en vergroot de veiligheid.

Meer over: