Ga naar de inhoud

Voorkom plantenmishandeling: vermijd decoraties om planten te versieren

Update:
Plantenmishandeling, planten mishandelen, creatief met planten

Planten zijn levende wezens die onze omgeving verfraaien en ons welzijn bevorderen. Je hebt ze voor in huis en in de tuin in alle soorten en maten. Inmiddels ook in allerlei vormen en kleuren. Sommige kwekers en bloemisten slaan de laatste tijd zelfs een beetje door. Die pimpen planten voor de verkoop. Daar zijn allen de planten niet zo blij mee. Ontdek waarom.

Planten voelen zich mishandeld. Lees in dit artikel wat wij verstaan onder deze zogenaamde ‘plantenmishandeling’.

Tips voor respectvolle decoraties voor kamerplanten

Wat verstaan we onder plantenmishandeling? Plantenmishandeling verwijst naar elke vorm van schadelijke behandeling of misbruik van planten, zoals het opzettelijk beschadigen, verstoren of verwaarlozen ervan. Dit kan onder meer het fysiek beschadigen van de plant zijn of het negeren van de juiste zorgbehoeften.

Wij behandelen in dit artikel alleen het doelbewust toebrengen van schade aan de planten door creatieve toepassingen. Van het vlechten, perforeren en schilderen van de bladeren. Het lijkt erop dat sommige creatievelingen geen grenzen kennen als het gaat om het opleuken van planten. En daar zijn nu de planten de dupe van.

Planten of bloemen met glitters

De tekst gaat onder de video verder >>

@bouquetbar.to

25 Black glitter roses🖤 – #torontoflowers #torontotiktok #trending #flowers #roses #torontobouquets #bouquet #trend #rosestoronto #buyherflowers #glitterroses #dior #engagement #weddingtiktok #blackflowers #blackroses #blackbouquet

♬ prove it – 21 Savage & Summer Walker

Welke decoratie wel en niet gebruiken voor planten

Laten we eens kijken naar de vormen van plantenmishandeling die we het meest in winkels tegenkomen:

  1. Planten met vlechten: Het vlechten van de bladeren van bijvoorbeeld de vrouwentong lijkt misschien leuk en decoratief, maar het veroorzaakt ernstige schade aan de plant. Het is plantenverwaarlozing omdat dit proces de natuurlijke groei verstoort. Het leidt tot verwondingen en infecties. De plant draagt liever geen vlechten.
  2. Planten met geperforeerde bladeren: Het doorboren van bladeren met scherpe voorwerpen om decoratieve patronen te creëren. Dit is niet alleen schadelijk voor de plant, maar het verstoort ook de fotosynthese*.
  3. Planten met beschilderde bladeren en stammen: Hoewel het beschilderen van planten er grappig uitziet, doet het de plant-vel kwaad. De verf en chemicaliën verstoppen de poriën van de bladeren. Ook zoiets als flock printen (zie hoofdfoto) en glitters verstoppen de poriën van de bladeren. Dit verstikt de plant waardoor hij snel doodgaat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Tegenwoordig zie je steeds vaker vetplanten die in de verf gedoopt zijn.

Kies voor natuurlijke decoratie

Het kopen en ondersteunen van dit soort plantenpraktijken draagt niet bij aan het welbevinden van de planten. Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen voor op een duurzame (ecologische) en respectvolle gekweekte planten en bloemen.

Vind je het wel leuk om creatief bezig te zijn met planten? Gebruik dan natuurlijke materialen zoals hout, steen of keramiek. En gebruik deze materialen om een originele twist te geven aan je plantenbak. Deze creatieve aanpassingen brengen geen schade toe aan de plant zelf, maar zorgen wel voor een origineel geheel.

Hier volgen een aantal leuke voorbeelden >>

Gebruik plantvriendelijke accessoires

Er zijn tal van accessoires beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om planten te ondersteunen en te verfraaien zonder ze te storen in hun groei. Denk aan mooie plantenpotten, plantenhangers, of zelfs klimrekken waar de planten vrij in groeien.

Plantenmishandeling moet stoppen, planten verdienen onze respect

Geniet van de natuurlijke schoonheid van planten en laat je inspireren door hun originele vorm en kleur. Creëer een harmonieuze en rustgevende omgeving door planten op een natuurlijke en respectvolle manier te presenteren. Schilderen is tenslotte veel meer iets voor op een doek.

Plantenmishandeling is niet nodig en mag echt stoppen! Planten verdienen onze respect!

Dit zijn de plantentrends voor 2024! Kijk ook eens online voor planten die van zichzelf mooi zijn en goed staan in jouw interieur.


* Fotosynthese is het proces waarbij planten, met behulp van zonlicht, water en koolstofdioxide uit de lucht, suikers produceren als energiebron. Deze suikers worden vervolgens gebruikt door de plant voor groei, ontwikkeling en het vrijgeven van zuurstof in de atmosfeer.

Meer over: