Ga naar de inhoud

Hybride warmtepomp verplicht: lees hier alles over de nieuwe maatregel van de overheid

Update:

Nu de gasprijzen zo stijgen is je huis verwarmen met een hybride warmtepomp een slimme optie. Een hybride warmtepomp is goed voor het milieu en je energie- en waterrekening gaan omlaag. Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een (hybride) warmtepomp te laten installeren of voor een duurzaam alternatief te kiezen. Met deze nieuwe maatregel wil de overheid onze huizen groener maken.

Heb jij een oude cv-ketel thuis? Schrik (nog) niet, want deze nieuwe maatregel geldt pas per 2026. Lees hier wat een (hybride) warmtepomp precies is, welke soorten er zijn, welke er voor jouw woning geschikt is, en wat deze nieuwe maatregel voor jou betekent.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel. Hij bestaat uit 2 delen: een binnen- en een buitenunit. Zoals de naam al zegt, staat de binnenunit in huis. Meestal plaats je dit kleine kastje naast je cv-ketel. Omdat een hybride warmtepomp de warmte uit de buitenlucht haalt, staat de andere unit buiten. Deze lijkt op een airco.

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van 2 verschillende warmtebronnen: de cv-ketel en de warmtepomp. Meestal levert de warmtepomp de meeste warmte door deze uit de lucht te halen en zorgt voor een constante temperatuur. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte, wordt de hulp van de cv-ketel ingeschakeld. Als het buiten bijvoorbeeld te koud is, springt je cv-ketel bij om het huis op een aangename temperatuur te verwarmen.

Verschil tussen een gewone warmtepomp en een hybride warmtepomp

Het verschil tussen een reguliere warmtepomp en een hybride warmtepomp zit in het doel van de warmteproductie. Een normale warmtepomp heeft als doel het huis verwarmen. Een hybride warmtepomp zorgt naast het verwarmen van je huis ook voor warm water.

Waarom is een hybride warmtepomp zo populair?

Een hybride warmtepomp is duurzaam, milieuvriendelijk en kostenbesparend. Omdat je tot wel 60% op je gasverbruik bespaart, kan dat je – volgens Milieu Centraal – tot wel 600 euro per jaar schelen. Dit maakt de hybride warmtepompen populairder dan ooit.

De boodschap van de Nederlandse overheid is duidelijk: vanaf 2050 moeten alle huishoudens klimaatneutraal zijn. Dat houdt in dat we in Nederland alleen duurzame energiebronnen gaan gebruiken en moeten afstappen van aardgas. Best lastig, omdat de meeste huishoudens (95 procent) in Nederland zijn aangesloten op aardgas. Een hybride warmtepomp is dé manier om te besparen op jouw aardgasverbruik. Vandaar dat de overheid subsidie geeft en vanaf 2026 een (hybride)warmtepomp verplicht. 

Nieuwe maatregel van de overheid 

De overheid wil verduurzamen en vergroenen – en heeft deze nieuwe maatregel daarom geintroduceerd. Ondanks dat het nog een paar jaar duurt voordat deze nieuwe wet ingaat, is het fijn om je voor te bereiden. Als je een nieuwe cv-ketel aan wil schaffen, is het slim om nu al te kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Zo ben jij al klaar voor de toekomst!

De nieuwe maatregel geldt niet voor iedereen 

Niet elk huis is geschikt voor een hybride warmtepomp, er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. Voldoet je huis niet aan deze voorwaarden? Dan hoef je niet te kiezen voor een warmtepomp.

  1. Je huis moet goed geïsoleerd zijn. Als je huis na 1995 is gebouwd, zit je vaak wel goed. Om een richtlijn te geven: dubbel glas, spouwmuurisolatie en minimaal 5 cm vloerisolatie en dakisolatie. Wanneer je huis minder goed is geïsoleerd, kan een warmtepomp minder warmte geven en is de hulp van een cv-ketel vaker nodig. Dan heb je minder rendement en kan je beter investeren in de isolatie van een spouwmuur of de vloer.  
  2. Een plek voor de buitenunit is essentieel.

Als je huis aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan je testen of jouw woning geschikt is om te verwarmen op een lage temperatuur. Dit doe je met de 50 graden test.

Zo doe je de 50 graden test

Zet in de winter de cv-ketel een tijdje op 50 graden Celsius en ontdek of de temperatuur aangenaam blijft. Als je huis niet lekker warm wordt, is een warmtepomp niets voor jou. Het levert je dan bijna niets op, omdat je cv-ketel vaker moet bijspringen doordat er teveel warmte verloren gaat. 

Wat kost een hybride warmtepomp?

De prijs van deze warmtepomp ligt tussen de € 3.000,- en € 7.000,-. Dit bedrag is inclusief installatie, en exclusief cv-ketel. Dat is best een hoop geld, maar je kunt een subsidie van de overheid krijgen. Deze subsidie ligt tussen de € 1.600,- en € 1.800,-. Zelf ben je er ongeveer € 1.900,- a € 3.900,- aan kwijt. Het onderhoud kost ongeveer € 75,- per jaar.

Let op: soms zijn er nog aanpassingen nodig aan de cv-ketel of meterkast. Deze kosten komen er nog bovenop.

Meer over: