Ga naar de inhoud

Voetballen met egels, vogels doodrijden: dierenmishandeling steeds wreder

Update:
Dierenmishandeling steeds wreder

Ondanks ingrijpende juridische veranderingen waarbij de maximale straf voor dierenmishandeling sinds 1 januari 2024 is verhoogd van 3 tot 5 jaar cel of een geldboete van maximaal 90.000 euro, blijft dierenmishandeling een zorgwekkend herhalend fenomeen.

Dierenmishandeling wordt steeds wreder

De verhalen over katten die beschoten worden met een luchtbugs kennen we allemaal. Meerkoeten die expres doodgereden worden is nieuw. De grens van een grapje uithalen met een dier tot het ernstig mishandelen lijkt ontwricht. Hoe ver gaat dit nog?

Rauwe realiteit dierenmishandeling

Gerrit de Boom, een medewerker van de Dierenambulance in Vianen, heeft de wrede realiteit vaker dan gewenst van dichtbij meegemaakt. Hij vertelt verhalen over gruwelijke gevallen van dierenmishandeling, zoals de voetbalwedstrijd waarin een egel als bal fungeerde en kuikens wier snavels waren afgeslagen.

Gedrag verergert

Menselijk gedrag dat zo bruut mogelijk wordt, schokt De Boom keer op keer. De voortdurende dierenmishandeling laat ook een akelig patroon zien. Mensen die in staat zijn om dieren pijn en leed te veroorzaken, zijn mogelijk ook geneigd om geweld tegen hun medemensen te vertonen. De Boom’s anekdotes spreken boekdelen, met verhalen over eenden- en zwaneneieren die worden vernietigd uit pure wreedheid.

Een bijzonder verontrustende zaak die hem is bijgebleven, was de vrouw die haar frustratie over huiselijke problemen uitte door herhaaldelijk over 10 dode meerkoeten heen te rijden.

Voetballen met een egel en meerkoeten doodrijden

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Probleem dierenmishandeling herkennen en ingrijpen

Om dit verborgen geweld aan het licht te brengen, zijn er helden zoals Joop de Schepper, een politieman volledig toegewijd aan de strijd tegen dierenleed. De Schepper bevestigd de verwoestende gevolgen van dierenmishandeling, niet alleen op de dieren zelf, maar ook op de agenten die dergelijke gevallen onderzoeken.

Meldpunt dierenleed 144

Naast harder optreden tegen daders, pleit De Schepper voor meer investeringen in meldpunten voor dierenleed, zoals het nummer 144. Volgens hem is dat een onmisbaar instrument in de strijd tegen dierenmishandeling.

Het vergroten van het bewustzijn over dierenleed is een andere kernactie waarop hij drukt. Volgens De Schepper resoneert dierenleed anders bij de politie en is het van essentieel belang dat we begrijpen dat het bestrijden van dierenmishandeling bijdraagt aan het voorkomen van geweld tegen mensen.

Politieagent Joop de Schepper zet zich in tegen dierenmishandeling

Bron: wnl

Meer over: