Ga naar de inhoud

Blauwtongvirus bedreigt lammetjes: schapenhouders wachten op vaccin

Update:
Komst lammetjes in gevaar door ontbreken blauwtongvirus vaccin

Het geboorteseizoen voor de lammetjes in Nederland is in volle gang, maar de vreugde wordt overschaduwd doordat er nog steeds geen vaccin is tegen het blauwtongvirus. Dolende in zorgen, kijken schapenhouders naar afgelopen jaar, toen het virus meer dan 50.000 schapen het leven kostte. Wat is de mogelijke impact van het virus op de kersverse lammeren?

Onzekerheid door ontbrekend vaccin voor virus

Volgens schapenhouder Erik van Norel is deze dringende vraag het gevolg van onzekerheid. Zijn zorg is geworteld in het feit dat de schapen, die nu lammeren, gedekt werden tijdens de blauwtongperiode. Hij vraagt zich af wat de impact van het virus op deze lammeren zal zijn. “We stevenen een duistere periode tegemoet als er niet snel een oplossing komt”, zegt Van Norel. Het is een angst die breed wordt gedeeld onder schapenhouders. Ondanks de frisheid van het nieuwe lammenseizoen, is het blauwtongvirus nog steeds een levensgroot probleem.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Aanmaak vaccin tegen virus in ontwikkeling

Er gloort echter hoop aan de horizon. Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft aangegeven dat er minstens één bedrijf werkt aan een vaccin tegen het gevreesde blauwtongvirus. Hij heeft toegezegd dat hij de procedures om de goedkeuring van het vaccin te versnellen, zal bevorderen. Samenwerking is de sleutel, zegt Adema, die in gesprek is met in totaal 10 vaccinproducenten in Europa om de ontwikkeling en distributie van het vaccin te stimuleren.

Beklemtoning urgentie vaccin

Ondanks deze belofte, blijft de urgentie groot onder schapenhouders, zoals Van Norel. Ze vragen om haast bij de ontwikkeling en verspreiding van het vaccin, want volgens hen balanceert de schapensector op het randje. Het snel uitrollen van het vaccin is cruciaal voor het waarborgen van de toekomst van het lammenseizoen en het algehele welzijn van de schapen.

Lammetjesdag 2024

Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij boerderijen en schaapskooien in Nederland hun deuren openen voor het publiek om pasgeboren lammetjes te bewonderen. Op zaterdag 23 maart 2024 is het zo ver, bij de meeste schapenhouders ben je welkom om van het voorjaar te genieten. Laten we maar hopen dat het lekker weer is en vooral dat er een vaccin voor het blauwtongvirus gevonden is.

Steeds meer schapen last van het blauwtongvirus

Bekijk de video hieronder >>

Bron: wnl

Meer over: