Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander bezoekt door blauwtongvirus getroffen veebedrijf

Willem-Alexander Blauwtongvirus

In een gebaar van betrokkenheid bezocht Koning Willem-Alexander afgelopen donderdag een door blauwtongvirus getroffen boerenbedrijf in Stolwijk. Samen met landbouwminister Piet Adema luisterde de koning naar aangrijpende verhalen van boeren die de epidemie aan den lijve ondervinden.

Ruim 5000 veebedrijven getroffen door blauwtongvirus

De veehouder Cees Verhagen en minister Adema bespraken de financiële en emotionele gevolgen van blauwtong. Verhagen, die zowel schapen als melkkoeien houdt, benadrukte de ongekende uitdaging waar hij nu voor staat. Normaal gesproken vertrouwt hij op de inkomsten van schapen als zijn melkverkoop minder gaat en omgekeerd.

Na het gesprek in de keuken volgde een rondleiding door het bedrijf, waarbij de koning en Adema de schapenstallen bezochten. De koning, onder de indruk van het gebeuren, liet zijn begrip voor de situatie blijken. Tijdens de rondleiding deelde Verhagen zijn emotionele momenten. Hij legde uit dat het een enorme strop is, zelfs voor een doorgewinterde boer.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Dringende noodzaak van een effectief vaccin tegen blauwtong

Het afsluitende gesprek met andere boeren en dierenartsen benadrukte het belang van een vaccin tegen het blauwtongvirus. Veel veehouders denken ten onrechte dat het virus in de winter verdwijnt. Dagelijks worden bedrijven geconfronteerd met de gevolgen van het blauwtongvirus.

Tot slot werd het bezoek afgerond met een gesprek waarbij ook andere getroffen vee- en schapenhouders aan de keukentafel aanschoven. De financiële gevolgen en de dringende noodzaak van een effectief vaccin voor de dieren stonden in dat gesprek centraal.

Blauwtongvirus in jouw woonplaats?

De Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit toont in een grafisch document het aantal besmettingen per woonplaats. De gegevens zijn opgesplitst in klinisch positieve en PCR-positieve gevallen. Bij klinisch positief zijn de besmettingen vastgesteld op basis van kenmerkende symptomen, zonder verdere bevestiging in een laboratorium. PCR-positief duidt op gevallen die daadwerkelijk zijn bevestigd door het bloedonderzoek.

Bron: Rijksoverheid

Meer over: