Ga naar de inhoud

Dood Diana uitgemolken in Netflix serie The Crown

Update:
The Crown

Seizoen 6 van het koninklijke drama The Crown is uit. Hierin wordt het leven en de regering van koningin Elizabeth II gevolgd. Het toont de gebeurtenissen van eind jaren 90, waaronder de dood van prinses Diana.

De serie laat ook mee de nasleep van haar dood zien. Daarin verschijnt Diana’s geest aan prins Charles en Elizabeth. Iedereen heeft een mening over de laatste afleveringen en die zijn niet allemaal even lovend.

Mediagekte onder de loep

Het nieuwe seizoen behandelt de mediagekte rond de relatie van Diana en Dodi (Khalid Abdalla). Die mondde uit in de paparazzi-achtervolging waardoor de auto waarin ze allebei zaten crashte in een tunnel in Parijs. Beiden stierven op 31 augustus 1997, samen met de bestuurder van de auto, Henri Paul.

Reacties van koningin, Dodi’s vader en prins William

De serie portretteert ook de gebeurtenissen na het dodelijke auto-ongeluk. Inclusief de reacties van de koningin, Dodi’s vader Al Fayed en prins William die probeert na de dood van zijn moeder zijn leven op te pakken.

Tekst gaat onder de trailer door >>

Dood Diana uitgemolken 

De producenten van The Crown zeggen dat Diana’s dood empathisch en respectvol is behandeld. Time Magazine schreef echter dat het nieuwe seizoen gedurfd is, omdat het het mysterie rond Diana’s laatste dagen – en ook haar verzonnen leven na de dood –  is uitmelkt voor gekunstelde sensatie.

Historische onnauwkeurigheden

De Netflix serie kreeg ook kritiek vanwege historische onnauwkeurigheden. Historicus Kelly Swaby zegt tegen de BBC: “Als historicus moet ik soms huilen. Kijkers verwachten vaak een zekere mate van nauwkeurigheid bij The Crown omdat de productiekwaliteit zo hoog is, maar dat krijgen ze niet altijd.” Netflix zegt dat de serie altijd is gepresenteerd als een drama gebaseerd op historische gebeurtenissen.

The Crown belandt op doodlopende weg

De recensent van de Britse krant The Telegraph vindt dat het Netflix-hitserie The Crown op een doodlopende weg is beland. Er is ook kritiek op de verfilming van de scène van Diana’s auto-ongeluk. De chaos van Diana en Dodi’s laatste dag in Parijs wordt benadrukt, maar er zijn geen scènes in de Pont d’Alma-tunnel waar het ongeluk plaatvond.

Onhandig en voorspelbaar einde

De BBC beschrijft het laatste seizoen als een onhandig en voorspelbaar einde van het drama van de koninklijke familie. “Terwijl het de afgelopen seizoenen een genot was om naar te kijken”, aldus de BBC. In The Times wordt actrice Elizabeth Debicki’s die Diana speelt geprezen. “De gelijkenis met Diana is buitengewoon: het flirterige hoofd scheeftrekken, een verdwaalde, eenzame ziel.”

Routinematige roddels

Ook het online magazine Empire prijst de nieuwe Crown-afleveringen. “Dit is het meest emotionele seizoen. Met een mix van tranen, real-life beelden en geesten om opnieuw om Diana te kunnen rouwen. Aflevering 4 waarin de geesten van Dodi en Diana optreden, blijft een onvergetelijk uur dat het seizoen als geheel naar een hoger niveau tilt.” In een recensie van de Independent wordt opgemerkt dat de Netflix serie ‘routinematige roddels verkiest met zeer speculatieve gesprekken tussen Diana en Dodi.’

Zesde en laatste seizoen van The Crown

Het zesde en laatste seizoen van The Crown wordt door Netflix in 2 delen uitgebracht. Het eerste deel van 4 afleveringen werd uitgebracht op 16 november 2023. De overige 6 afleveringen van het nieuwe seizoen bestaande uit 6 afleveringen, staat gepland voor 14 december.

Recensies over The Crown

Foto: Janusz-Pienkowskis-images

Meer over: