Ga naar de inhoud

Hoe krijg je zwaluwen uit de schuur?

Update:
zwaluwen

Zwaluwen, met hun gracieuze vluchten en luchtacrobatiek, vormen een schitterend schouwspel in de hemel. Maar als ze besluiten om hun nesten in je schuur te bouwen, heb je al snel te maken met ongewenst overlast.

Je kunt nu al actie ondernemen om te voorkomen dat ze straks in jouw schuur trekken. Gelukkig zijn er verschillende diervriendelijke manieren om zwaluwen te ontmoedigen zonder schade aan te richten. Zwaluwen uit de schuur krijgen doe je zo! Hoe kan je voorkomen dat een zwaluwnest op één bepaalde plaats gemaakt wordt?

Waarom nestelen zwaluwen graag in schuren?

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te begrijpen waarom zwaluwen jouw schuur als hun huis hebben gekozen. Ze bouwen hun nesten in beschutte ruimtes om hun jongen te beschermen tegen roofdieren en slechte weersomstandigheden. Ze vinden schuren vaak aantrekkelijk vanwege de beschutting en hoogte.

Voorkomen is beter dan genezen

Om zwaluwen te ontmoedigen, kun je proactief maatregelen nemen om de toegang tot je schuur te beperken. Het plaatsen van vogelnetten of fijnmazige roosters over potentiële nestlocaties helpt om ze buiten te houden. Zorg er echter voor dat deze maatregelen de zwaluwen niet bezeren en dat ze niet vast komen te zitten.

Nadelen zwaluwen in de schuur

Ondanks hun kleine gestalte, laten zwaluwen flinke hoeveelheden uitwerpselen achter. Deze ophopingen zijn vaak te vinden onder hun nesten. Hoewel dit niet zo’n probleem zou zijn als het zich gewoon in het gras zou bevinden, wordt het wel problematisch wanneer terrassen, oldtimers of werkplaatsen bedekt raken met deze uitwerpselen.

Zwaluwen zijn een beschermde vogelsoort

Aangezien zwaluwen een beschermde vogelsoort zijn, is het niet toegestaan om ze zonder meer te verjagen of te benadelen. Toch is het wel mogelijk om stappen te ondernemen om schade te voorkomen en herhaling te vermijden. Raadpleeg indien nodig lokale autoriteiten of vogelbeschermingsorganisaties voor advies.

Zwaluwen verjagen: 4 tips!

1. Alternatieve nestplaatsen zwaluwen

Als je wilt voorkomen dat zwaluwen zich in jouw schuur nestelen, bied dan alternatieve nestplaatsen aan in de buurt. Hang speciale zwaluwnesten op een geschikte locatie, zoals een vrije muur of een paal. Deze nesten imiteren natuurlijke nestplekken en verleiden ze om zich hier te nestelen.

2. Geluid en beweging

Zwaluwen worden ontmoedigd door het gebruik van geluiden en beweging. Plaats reflecterende materialen, zoals aluminiumfolie, in de buurt van mogelijke nestlocaties. De reflecties en het flapperen van het folie leiden de vogels af en verstoren ze.

Voor ruimtes met veel dode hoeken, is het wellicht nodig om ultrasone verjagers te plaatsen om een optimale dekking te garanderen. Deze apparaten kunnen worden ingesteld om willekeurige ultrasone of hoorbare schrikgeluiden te maken, en hun automatische functie zorgt voor een continue afweer tegen zwaluwen.

3. Afsluiten van de ruimten

Om het nieuwe seizoen voor te zijn, moeten de plekken waar ze eerder nestelden minder aantrekkelijk worden gemaakt. Als het afsluiten van de ruimte geen optie is, kunnen methoden zoals bewegende laserstralen of ultrasone apparaten worden ingezet om deze vogels af te schrikken. Een combinatie van deze benaderingen kan ook worden toegepast voor een grotere effectiviteit.

4. Maak het nest gelijk grondig schoon nadat de jongen zijn uitgevlogen

Bij overlast van zwaluwen is het aan te raden om eerst de nesten te verwijderen nadat de jongen zijn uitgevlogen. Na een grondige schoonmaak kan het plaatsen van visuele UV Gelcups helpen om hun terugkeer naar dezelfde plek te voorkomen.

Zwaluwen staan voor vrijheid en geluk

Mocht je er geen overlast van ondervinden geef ze dan vooral een dak om onder te wonen! En word zelf een onderdeel van de betoverende wereld van zwaluwen, de elegante vogels die synoniem staan voor vrijheid en geluk. In Nederland fladderen voornamelijk 4 soorten rond: de boerenzwaluw, huiszwaluw, oeverzwaluw en gierzwaluw. Deze gevleugelde reizigers trekken jaarlijks grote afstanden tussen Europa en Afrika, wat hen tot iconen van veerkracht maakt.

Zwaluwen zijn meesters in het bouwen van hun kenmerkende nesten, vaak gevormd uit modder en gras. Boerenzwaluwen en huiszwaluwen nestelen graag onder dakranden, terwijl oeverzwaluwen de voorkeur geven aan steile oevers langs wateren.

Natuurlijke insectenbestrijders

Deze vogels staan niet alleen bekend om hun vaardige vlucht, maar ook om hun rol als natuurlijke insectenbestrijders. Ze zweven behendig door de lucht en vangen insecten, wat hen tot waardevolle bondgenoten maakt in het ecologische evenwicht.

Met hun symboliek van geluk en de belofte van de lente zijn zwaluwen geliefde verschijningen in het Nederlandse landschap. Tijdens de zomermaanden sieren ze het platteland met hun aanwezigheid, waar ze broeden en hun jongen grootbrengen. Laat je betoveren door de majesteit van deze prachtige vogels en geniet van hun vleugelslag als een symbool van natuurlijke gratie.

Meer over: