Ga naar de inhoud

BBB wil snelle aanpak voor vraatschade door ganzen

Update:
Vraatschade door ganzen

De grootste partij in de Friese Staten, BBB, staat klaar om vandaag een belangrijke stap te zetten richting verandering in het ganzenbeleid. De forse stijging van de vraatschade door ganzen vraagt om directe aanpak en een hogere schadevergoeding.

Met een amendement en enkele moties hoopt de partij het tij te keren. Dit gebeurt op een dag dat er besluiten vallen over de toekomst van ganzen in Friesland voor de komende 10 jaar. Het huidige beleid, dat volgens BBB-Statenlid Jan Porsius niet werkt, heeft geleid tot een forse stijging in vraatschade tot zo’n 12,6 miljoen euro vorig jaar.

Ganzen al jarenlang een probleem

Afschot is wreed én symptoombestrijding! De oorzaak is de intensieve veehouderij met eindeloos raaigras; ganzenluilekkerland. De oplossing is toekomstbestendige landbouw met minder dieren en kruidenrijk gras.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

BBB wil rigoureuze maatregelen tegen ganzen

Provinciale Staten van Friesland buigen zich over een nieuw ganzenbeleid, aangedragen door Gedeputeerde Staten in februari.

Hun voorstel omvat onder meer het toevoegen van oktober aan de winterperiode waarin ganzen welkom zijn in foerageergebieden. BBB vindt deze maatregelen niet voldoende. Porsius benadrukt de noodzaak van extra stappen, waaronder het toestaan van de jacht op brandganzen die voor aanzienlijke schade zorgen.

Ook suggereert de partij het vaststellen van maximale aantallen ganzen per gebied en het voorkomen dat eieren van zomerganzen uitkomen. De partij is verder van mening dat de schade-uitkering buiten de foerageergebieden verhoogd moet worden van 80 naar 95 procent, terugdraaiend naar het beleid van vóór 2017. “Het beschermen van ganzen en beknibbelen op schade-uitkering aan boeren moet stoppen,” stelt Porsius vastberaden.

Miljoenenschade voor boeren door overlast van ganzen

Bekijk het interview hieronder >>

Ganzen worden uit de lucht geschoten

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

BBB wil een hogere schadevergoeding

Naast de kritische punten van BBB, zetten Gedeputeerde Staten in op onderzoek. Met een jaarlijks budget van 1,1 miljoen euro voor de komende 5 jaar, willen ze gebiedsgerichte experimenten uitvoeren. Die moeten uitwijzen hoe vraatschade het efficiëntst kan worden aangepakt.

De provincie houdt vast aan een compensatie van 80 procent voor schade buiten foerageergebieden, alwaar de vergoeding 100 procent is.

BBB wil deze aanpak bijstellen, te beginnen met een hogere schade-uitkering, om zo tegemoet te komen aan de noden van boeren die te kampen hebben met vraatschade. De aanpak van het ganzenprobleem in Friesland staat op een belangrijk keerpunt, waarbij de stem van BBB mogelijk een nieuwe richting inslaat.

Bron: lc

Meer over: