Ga naar de inhoud

Wasberen genieten van vrijheid in Leeuwarden

Update:
wasberen

Wat bedoeld was als een rustige overgangsperiode voor 12 wasberen in hun nieuwe onderkomen in Leeuwarden, leidt nu tot een grote zoekactie. Direct nadat ze aankwamen in AquaZoo vanuit Almere, vond een onverwachte ontsnapping plaats.

“Dit is balen”, uitte directeur Jeroen Loomeijer zijn teleurstelling, nadat medewerkers ontdekten dat 11 van de 12 dieren ontsnapt waren door een gat in hun kooi. Het verblijf had tevoren nog een controle ondergaan, maar de dieren wisten toch te ontkomen.

Bekijk de onderstaande video over de ontsnapping. De tekst gaat onder de video verder >>

De jacht is geopend

In de uren die volgden, werd het personeel van AquaZoo ingezet om de ontsnapte wasberen op te sporen. Met de wetenschap dat hun verblijf niet voldoende beveiligd was tegen deze sluwe dieren, werd de zoektocht buiten de muren van het dierenpark voortgezet. “Ze zijn zomaar buiten”, beaamde Loomeijer, verwijzend naar de behendigheid van wasberen om over hekken te klimmen.

De eerste successen werden snel geboekt toen 2 van de wasberen in de nabijheid van hun kooi werden aangetroffen. 1 liet zich zonder veel problemen vangen, terwijl voor de ander een verdovingsmiddel nodig was. Het lek in de beveiliging is inmiddels gedicht met cement. Maar het grootste deel van de groep loopt nog vrij rond.

Inzet van lokmiddelen

Met het vallen van de avond, bleef het personeel van AquaZoo met ondersteuning van dierenopvangcentra De Wissel en een opvang in Groningen speuren naar de rest van de ontsnapte dieren. Dankzij de inzet van vangnetten en vangkooien – uitgerust met visjes, dode kuikens en zalmpasta als lokmiddel – wordt gehoopt de dieren snel te vangen.

Ondanks dat de wasberen als alleseters buiten ook voedsel kunnen vinden en geen direct gevaar voor mensen vormen, is snel handelen geboden. “Ze kunnen zelf voedsel vinden, maar voor de biodiversiteit is het van cruciaal belang dat we ze vangen”, benadrukte Loomeijer. De wasberen, die onvruchtbaar zijn gemaakt om een permanente vestiging in de regio te voorkomen, vormen een risico voor de natuurlijke fauna doordat ze geen natuurlijke vijanden hebben in Nederland.

Hulp uit onverwachte hoek

Het nieuws van de ontsnapping heeft de gemeenschap gemobiliseerd. AquaZoo en de betrokken opvangcentra ontvangen steun in hun zoektocht. Wandelaars worden aangemoedigd om melding te doen als ze een van de dieren zien. Zo werkt de gemeenschap samen om het probleem aan te pakken en te voorkomen dat deze invasieve soort schade toebrengt aan de lokale biodiversiteit.

Een belangrijke les voor de toekomst

De ontsnapping in Leeuwarden heeft aangetoond hoe belangrijk het is om de huisvesting van dieren zorgvuldig te plannen en voor te bereiden. Vooral bij soorten die bekend staan om hun ontsnappingsvaardigheden. Voor AquaZoo en de betrokken partijen is de zoektocht naar de wasberen nog steeds gaande.

Bron: LC

Meer over: