Ga naar de inhoud

Zeehondenreddingsteam ‘Seal Response Team’ gestart op de Waddenzee

Update:
Zeehondenreddingsteam Seal Response Team

Zeehonden die verstrikt raken op het wad of in de zee kunnen rekenen op hulp van het nieuwe zeehondenreddingsteam met de internationale naam ‘Seal Response Team’. Dit team, opgezet door Nederlandse zeehondencentra, gaat per boot zeehonden in nood helpen. Minimaal 1 dierenarts gaat mee voor het geval dat.

De start van een pilot op de Waddenzee staat binnenkort gepland.

Reddingsacties van zeehonden vanaf het water

Het redden van zeehonden vanaf het strand is anders dan op het wad of in zee. De reddingsacties vanaf het water brengen unieke uitdagingen met zich mee. Medewerkers moeten mogelijke verstoringen en vluchtpogingen van de dieren in acht nemen.

Bovendien is het werken vanaf een boot totaal anders. De noodzaak voor het ‘Seal Response Team’ komt voort uit deze complexe situatie. Dit gespecialiseerde team heeft als doel meerdere keren per jaar uit te varen naar verstrikte zeehonden om deze ter plekke te helpen.

Steeds meer zeehonden raken verstrikt

In de eerste 2 maanden van 2024 zijn er al meer verstrikte zeehonden waargenomen in de Wadden- en Noordzee dan in de eerste 5 maanden van het voorgaande jaar. De vorming van het ‘Seal Response Team’ in Nederland, geïnspireerd door soortgelijke initiatieven in het buitenland, is een belangrijke stap naar effectievere hulpverlening aan verstrikte zeehonden.

Deze dieren raken vaak verstrikt in afval zoals visnetten, aardappelzakken of bouwplastic, wat leidt tot onder meer uithongering en verstikking. Door tijdig in te grijpen, hoopt het team het aantal slachtoffers terug te dringen.

Ga je deze zomer op vakantie naar een Waddeneiland en zie je een zeehond in nood? Raak ze niet aan en neem zo snel mogelijk contact op met het zeehondenreddingsteam van Zeehondencentrum Pieterburen via het noodnummer van Red een dier: 144.

Een zeehond redden is een heldendaad, maar doe het nooit zelf, het is gevaarlijk, je ziet het in deze video >>

Help mee zeehonden te redden

Wil jij een steentje bijdragen aan het redden van verstrikte zeehonden en het ‘Seal Response Team’ ondersteunen? Dit kan door een donatie over te maken. Dit kan al vanaf 5 euro. Jouw bijdrage gebruiken ze voor (vang)materialen, medicijnen en andere benodigdheden voor reddingsoperaties op zee. Kijk voor meer informatie op www.zeehondencentrum.nl.

Bron: NH Nieuws.

Meer over: