Ga naar de inhoud

Ex-proefdieren: wie geeft ze een nieuw thuis?

Update:
Ex-proefdieren adopteren

Elk jaar worden bijna een 1/2 miljoen proefdieren gebruikt voor laboratoriumonderzoek. Hoewel de meesten van hen helaas het leven laten in het laboratorium, zijn er gelukkig ook die de kans krijgen om een nieuw thuis te vinden buiten de muren van de onderzoeksfaciliteit.

Wist je dat dierenliefhebbers regelmatig ex-proefdieren adopteren? Lees snel verder.

Adopteer ook ex-proefdieren

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

500.000 proefdieren per jaar

Jaarlijks gebruikt de wetenschap ruim 500.000 dieren voor onderzoek. Dat is in onze ogen veel te veel. De Dierenbescherming en Dierproefvrij pleiten ervoor dat dit aantal in de toekomst 0 is. Ze pleiten voor een andere wetenschap. Een wetenschap die zich inzet voor modern onderzoek zónder dieren.

In Nederland komen ook nog veel ex-proefdieren vrij na verloop van tijd. De dieren die vrijkomen gaan naar een nieuw onderkomen bij gezinnen thuis. Apen en bijvoorbeeld de degenkrabben gaan natuurlijk naar een speciale opvang.

Het zijn voornamelijk de gebruikelijke huisdieren zoals honden, katten, muizen en ratten, die na dierproeven vrijkomen voor adoptie bij gezinnen thuis.

  • De meeste van de dieren hebben daadwerkelijk deelgenomen aan dierproefonderzoeken, terwijl anderen uit fokoverschotten afkomstig zijn.

Waar kan ik ex-proefdieren adopteren?

De dieren die uit de dierproevenonderzoeken komen gaan vaak in eerste instantie naar dierenorganisaties die de bemiddeling verzorgen voor de dieren. Dit zijn er een aantal in Nederland. Dit zijn onder andere:

  1. Stichting Hulp bij Herplaatsing van Huisdieren (SHHH): Deze Friese stichting biedt de mogelijkheid om ex-proefhonden en ex-proefkatten te adopteren.
  2. Ikzoekbaas van de Dierenbescherming: Hier worden voornamelijk Beagles ter adoptie aangeboden, aangezien zij vaak worden gebruikt in proefdieronderzoek.
  3. Dierenopvang het Knagertje in Den Haag: Naast honden en katten bieden zij ook ex-proefmuizen en ex-proefratten ter adoptie aan.

Ex-proefdieren hebben speciale aandacht nodig

Het adopteren van een ex-proefdier is in de meeste gevallen wel een uitdaging. Hoewel de omstandigheden voor proefdieren verbeteren, hebben ex-proefdieren vaak speciale behoeften vanwege hun achtergrond. De uitdagingen waar adoptiegezinnen rekening houden zijn:

  • Het dier heeft problemen met zindelijkheid
  • Heeft vaak verlatingsangst
  • Gedragsproblemen, zoals overmatig blaffen
  • Veelal angst voor vreemde mensen, geluiden en geuren

Dit zijn de dieren die onderzoekers veel voor proeven gebruiken:

  • apen
  • cavia’s, konijnen en hamsters
  • degenkrabben
  • fretten, ratten en muizen
  • geiten, paarden en koeien
  • honden en katten
  • insecten
  • kippen, koeien
  • reptielen en amfibieën

Adopteren is een daad van mededogen

Het adopteren van een ex-proefdier is een daad van mededogen. Door bewust te zijn van de uitdagingen en de speciale behoeften van deze dieren, kun je ervoor zorgen dat ze een liefdevol en zorgzaam thuis vinden. Samen kunnen we het leven van ex-proefdieren veranderen en hun een 2e kans geven op geluk en welzijn.

Op de site van Proefdiervrij.nl lees je verhalen van dierenliefhebbers die ex-proefdieren in huis namen.

Heb je zelf geen mogelijkheden om een ex-proefdier te adopteren? Deel het bericht met anderen op sociale media. Zo maken de stakkers meer kans om een fijn thuis vinden.

Bezoek onze Facebookpagina om het bericht te delen.

Bron: Dierenbescherming, Proefdiervrij
Hoofdfoto: Industrial Photograph voor Canva

Meer over: