Ga naar de inhoud

Waar is mijn kat? Redenen meer vermiste katten in de zomer (incl. tips)

Update:
Kat katten vermist verdwaald, weggelopen, melden bij Amivedi

Katten zijn meesters in verdwalen, vooral wanneer de zomer lonkt. Geen reden tot paniek als je pluizige vriend een dagje weg blijft, maar blijf scherp. Het kan zijn dat hij verdwaald is of vastzit in een avontuurlijke escapade. Wacht niet te lang af, want jouw trouwe metgezel heeft misschien jouw hulp nodig. Ontdek hier de stappen om jouw avontuurlijke kat veilig terug te brengen.

Jaarlijks raken 10.000-den katten in Nederland vermist

Het is een situatie die jaarlijks 10.000-den katten overkomt, vooral in het voorjaar en de zomer wanneer de drang om op avontuur te gaan toeneemt. Of ze nu van je balkon vallen of gewoonweg zin hebben om op ontdekkingsreis te gaan, het resultaat is hetzelfde: je huisdier vermist is verschrikkelijk!

Waar te beginnen als je kat vermist is?

Als je kat vermist is meld je dit als eerste direct bij Stichting Amivedi. Amivedi is een organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Ga naar hun website en meld je kat aan. Onderaan dit artikel vind je de button naar de website.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Huisdieren aanmelden en opgeven als vermist

  • Vergeet bij het registreren niet om zo gedetailleerd mogelijk te zijn in je beschrijving van je vermiste kat.
  • Voeg daarom altijd een goede getailleerde foto toe. Dit vergroot de kans dat mensen je kat herkennen als ze hem zien.
  • Vermeld ook opvallende strepen en vlekken, of bijvoorbeeld kleine happen uit het oor.

Zo plukken ze straks niet een willekeurige kat van straat die er op lijkt.

Informeer lokale instanties en gemeenschappen

Plaats een vermist poster van je vermiste huisdier bij winkels en lantaarnpalen in de buurt. Maak ook berichten op de borden in supermarkten en verspreid flyers in je buurt via de brievenbussen.

Flyers zijn zeer effectief, zorg ervoor dat ze opvallen en alle belangrijke informatie bevatten. Vergeet niet regelmatig contact op te nemen met het plaatselijke dierenasiel en vraag rond bij buurtkinderen die veel op straat spelen; zij weten vaak verrassend nuttige tips te geven.

Plaats een bericht op sociale media, zoals facebookgroepen of een buurtapp zoals nextdoor.

Heb je je dier weer veilig thuis, zorg er dan ook voor dat je de posters en flyers weer weghaalt. Zo voorkom je dat dierenvrienden onnodig voor je uitkijken, terwijl ‘Minoes’ allang weer gestrekt op jouw vensterbank ligt.

Bekijk hier ook de video van Schie TV met de uitleg over Stichting Amivedi en lees daarna verder >>

Houd de omgeving in de gaten

Je kat kan zich overal verstoppen, zelfs in de directe omgeving. Controleer plaatsen waar de dieren zich graag verschuilen, zoals schuren, garages en boomtoppen. Volg lokale huis-aan-huis-bladen voor mogelijke meldingen van vermiste huisdieren. Bel de gemeente om te informeren naar eventuele meldingen van gevonden dieren.

Ga niet thuis zitten wachten, wees proactief

Ga zelf ’s avonds op zoek naar je kat, wanneer het rustiger is op straat en je kat waarschijnlijk actiever op zoek is naar voedsel. Geef niet te snel op, soms steekt hij of zij na enkele dagen (of zelfs weken) zijn vermagerde koppie zomaar weer om de hoek.

Dit is wat je onderweg kan doen:

  • Maak geluiden, schudt bijvoorbeeld met een doos kattenbrokjes.
  • Leg een gedragen kledingstuk of iets van een mandje in de buurt van je huis.
  • Neem een zaklantaarn mee voor onderweg.
  • Zet bakjes voer en water nabij je huis (laat dit niet te lang staan i.v.m. ongedierte).

Hoe lang kan een kat vermist zijn?

De tijd dat een huisdier vermist kan zijn, varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren. De omgeving, het weer, de gezondheid van de kat en de acties die je ondernomen om je huisdier terug te vinden spelen een rol. Gemiddeld genomen zijn deze viervoeters enkele dagen tot enkele weken vermist, voordat het dier gevonden wordt of uit zichzelf terugkeert naar huis.

Er zijn ook gevallen waarbij de vermiste kat maanden of zelf jaren later weer terugkeert naar huis.

Wat doet een kat als hij verdwaald is?

Wanneer je kat verdwaald is, kan zijn gedrag variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals zijn temperament, ervaring met de buitenwereld, en de omgeving waarin hij verdwaald is. Ze raken om verschillende redenen vermist. Door deze factoren kan een kat verdwalen en tijdelijk de weg naar huis verliezen:

  1. Ontsnapping door angst, schrik, verstoring of inbraak.
  2. Verkenning in de buurt.
  3. Onbewuste opsluiting omdat de kat ergens naar binnen ging.
  4. Verhuizing en teruglopen en zoeken naar oude woning.
  5. Tijdens de jacht de weg kwijtgeraakt.

Gedrag dat een kat vertoont als het verdwaalt:

De vermiste dieren hebben de neiging om zich te verstoppen wanneer ze zich bedreigd of onzeker voelen. Als een kat verdwaald is, kan hij zich verstoppen onder struiken, in achtertuinen, in schuren, garages, of andere beschutte plekken.

Sommige katten gaan rondzwerven en proberen hun weg terug naar huis te vinden. Ze kunnen verschillende routes verkennen en grote afstanden afleggen in een poging om hun bekende omgeving te bereiken. Als een kat uitgeput raakt of gewond is geraakt tijdens zijn avontuur, kan hij ervoor kiezen om ergens te rusten en te wachten tot hij zich beter voelt voordat hij verder gaat met zijn zoektocht naar huis.

Een verdwaald dier kan proberen voedsel te vinden door te bedelen bij mensen of door op zoek te gaan naar voedselbronnen zoals vuilnisbakken, voederbakjes voor andere dieren, of zelfs door te jagen op kleine prooien.

Katten gaan in de meeste gevallen miauwen om aandacht te vragen, vooral als ze zich in een benarde situatie bevinden of als ze in de war zijn geraakt door hun omgeving. Neem ook contact op met Amivedi als je een kat aantreft die er verdwaald uitziet en dit gedrag vertoont.

Wat te doen om te voorkomen dat je kat wegloopt?

  1. Zorg voor een veilige omgeving: Houd ramen en deuren gesloten, vooral tijdens warm weer wanneer katten meer geneigd zijn om naar buiten te gaan.
  2. Overweeg identificatiemethoden: Een microchip helpt om je kat te identificeren als iemand het dier vindt. Zorg ervoor dat je het chipnummer registreert en het dier als ‘vermist’ meld bij de databank. As je kat gechipt is geeft dit ook een prettig gevoel.
  3. Bied stimulatie binnenshuis: Gaat je kat niet veel naar buiten. Zorg dan voor voldoende speelgoed en klimmogelijkheden in huis, zodat je kat zich niet verveelt en minder geneigd is om op avontuur te gaan. Geef de kat ook een aantal dingen die het leuk vindt om mee te spelen.
  4. Zorg voor een schone omgeving: De meeste katten houden van een schone omgeving. Zorg als baasje er daarom voor dat je de kattenbak goed schoonhoudt. Vieze plaskorrels zijn voor katten ook een reden om op zoek te gaan naar een schone plasplek buitenshuis.

Lees ook de lijst van dingen die jouw kat echt haat.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Het is belangrijk om te onthouden dat jouw kat ook een eigen karakter heeft en dat hun gedrag varieert. Sommige gaan actief op zoek gaan naar hun huis, terwijl anderen zich liever verstoppen tot ze zich veiliger voelen. Gebruik bovenstaande stappen en advies om op de juiste manier actie te ondernemen en alle beschikbare middelen te gebruiken om een verdwaalde kat terug te vinden.

Het verliezen van een huisdier is stressvol

Het verliezen van een huisdier kan een stressvolle ervaring zijn, maar met de juiste acties en voorzorgsmaatregelen is de kans groot dat je je kat snel weer in je armen kunt sluiten. Onthoud dat snelle actie en het informeren van lokale instanties essentieel zijn. Blijf hoopvol en blijf zoeken – je kat kan sneller thuis zijn dan je denkt.

En dit alles geldt natuurlijk ook voor een vermiste hond. En voor je je cavia, je konijn, kleine roofdieren, reptielen, kleinvee en andere bijzonder huisdieren.

Een vermist dier zoeken, aanmelden of gevonden dier aangeven doe je door de website van Stichting Amivedi te bezoeken. Klik op onderstaande button voor meer informatie en aanmelden:

Meer over: