Ga naar de inhoud

Lijst van dingen die jouw kat echt haat

Update:
dingen waar katten niet van houden

Als je een kat hebt, is het belangrijk om te weten waar je harige maatje van houdt en wat niet echt in de smaak valt. Door op de hoogte te zijn van de dingen die ze vaak niet kunnen waarderen, versterk je de band met je kat en zorg je ervoor dat ze zich helemaal op hun gemak voelen.

Menselijk gedrag dat jouw kat niet leuk vindt

Er zijn bepaalde dingen waar ze een hekel aan hebben die van invloed kunnen zijn op hun stemming en gedrag. Als katten eigenaren is het belangrijk om te begrijpen welk menselijk gedrag hun harige metgezellen mogelijk niet op prijs stellen.

Hier zijn 12 dingen die mensen vaak doen waar de poezen-vriendjes niet van houden.

  1. Harde geluiden: ze zijn van nature alerte wezens en kunnen schrikken van harde geluiden. Mensen die luid praten, schreeuwen of harde muziek afspelen, kunnen ze onnodig verstoren. Het is belangrijk om een rustige omgeving te bieden waarin ze zich veilig voelen.
  2. Te veel knuffels en oppakken: hoewel sommige wel genieten van knuffels en oppakken, houden velen er niet van om te lang vastgehouden te worden. Het is belangrijk om de lichaamstaal van de kat te lezen en te respecteren wanneer ze behoefte hebben aan ruimte.
  3. Onverwachte aanrakingen: katten zijn vaak gevoelig voor onverwachte aanrakingen. Het kan hun afschrikken of zelfs angst veroorzaken. Het is essentieel om rustig en voorspelbaar te zijn in het benaderen en aanraken van een kat, zodat ze zich op hun gemak voelen.
  4. Te intens oogcontact: ze beschouwen intense oogcontacten vaak als een teken van dreiging. Mensen die recht in de ogen van hun kat staren, kunnen onbedoeld angst veroorzaken. In plaats daarvan is het beter om zachtjes te knipperen en oogcontact kort te houden.
  5. Verwaarlozing van speeltijd: ze hebben natuurlijke jachtinstincten en hebben regelmatig speeltijd nodig. Mensen die hun ze negeren of verwaarlozen als het gaat om spel kunnen verveling en gedragsproblemen veroorzaken.
  6. Onvoorspelbare routines: katten houden van routine en voorspelbaarheid. Onregelmatige voedingstijden, inconsistente speelsessies en veranderende omgevingen kunnen stress veroorzaken bij ze. Het is raadzaam om een stabiele en voorspelbare routine te handhaven.
  7. Overmatige badsessies: hoewel sommige katten het misschien tolereren, houden de meeste katten niet van overmatige badsessies. Ze zijn van nature schone dieren en zullen zichzelf vaak verzorgen. Te vaak baden kan hun huid en vacht beschadigen.
  8. Slechte kattenbak hygiëne: ze zijn kieskeurig als het gaat om hun kattenbak. Een vieze kattenbak kan leiden tot afkeer en stress. Het is belangrijk om de kattenbak regelmatig schoon te maken en te voorzien van vers strooisel.
  9. Te veel nieuwe gezichten: katten zijn vaak terughoudend bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Een overvloed aan vreemde gezichten kan angst veroorzaken. Het is belangrijk om bezoekers rustig te introduceren en ze de ruimte te geven om aan nieuwe mensen te wennen.
  10. Onvoldoende rust of een gebrek aan krabmogelijkheden: vaak zijn katten speels en actief. Ze hebben ook behoefte aan rust. Een gebrek aan rust kan leiden tot overstimulatie en stress. Bovendien is het belangrijk om ze een geschikte krabpaal te bieden, omdat krabben een natuurlijk gedrag is dat hun nagels gezond houdt en stress vermindert. Zorg ervoor dat de krabpaal stevig en aantrekkelijk is, zodat je harige vriend een uitlaatklep heeft voor zijn natuurlijke krabinstincten.
  11. Voeren in een kleine kom: katten hebben grotere kommen nodig, zodat hun gevoelige snorharen de zijkanten niet raken tijdens het eten of drinken. Investeer in een ruimere voerbak om het diner van je pluizige vriend zo comfortabel mogelijk te maken.
  12. Het schoonmaken van de plekken waar ze zich tegenaan wrijven: katten zijn meesters in het markeren van hun territorium door zich tegen plekken en voorwerpen aan te wrijven. Het schoonmaken van deze gemarkeerde gebieden kan je kat irriteren, omdat ze graag hun geur willen behouden. Overweeg om enkele van deze plekken onaangeroerd te laten, zodat je kat zich volledig thuis en comfortabel voelt in zijn eigen koninkrijk.

Vuurwerkknallen zijn meestal ook niet geliefd bij huisdieren. Dit kun je doen tegen harde knallen en huisdieren.

Welke geuren kunnen katten niet uitstaan?

Geuren spelen een belangrijke rol in hun leven. Sommige geuren kunnen katten ongemakkelijk maken en zelfs stress veroorzaken. Citrusgeuren, zoals die van sinaasappel- en citroenschillen, behoren tot de geuren die ze haten.

Daarnaast kunnen ook munt, lavendel, eucalyptus en kruidnagel onaangenaam zijn voor je dierenvriendjes. Ook de geuren van uien en knoflook kunnen onprettig zijn voor katten. Het is belangrijk om deze geuren te vermijden als je jouw kat een comfortabele leefomgeving wilt bieden.

Verwen je kat met deze geuren

Terwijl er geuren zijn die katten echt niet kunnen uitstaan, zijn er ook geuren die katten juist wel prettig vinden. Zo zijn bepaalde kruiden, zoals valeriaan en kattenkruid, geliefd bij katten. Deze geuren kunnen rustgevend werken en het welzijn van je kat bevorderen.

Welke huisdieren kunnen katten vaak niet uitstaan?

Katten kunnen ook bepaalde huisdieren niet uitstaan. Zo kunnen grote, luidruchtige honden, reptielen of knaagdieren stress veroorzaken bij ze. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je meerdere huisdieren in huis hebt.

Video met 10 katten weetjes

De tekst gaat onder de video verder >>

Tips

Beste kattenouders, onthoud: een gelukkige kat is als een kleine levenspartner met een pluizige vacht. Door deze inzichten in de kattenpsyche te omarmen, kun je de perfecte harmonie bereiken tussen jou en je snorrende metgezel. Creëer een wereld waarin rust en krabplezier hand in poot gaan. Want laten we eerlijk zijn, een blij huisdier is als een knuffel op pootjes, en wie wil dat nou niet?

Meer over: