Ga naar de inhoud

Kattenbak schoonmaken? 5 tips!

Update:

Het schoonmaken van een kattenbak is een belangrijke klus is die je regelmatig moet uitvoeren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je kat ergens anders in huis gaat plassen of poepen. Een dagelijkse schoonmaakbeurt is noodzakelijk om de kattenbak aantrekkelijk te houden voor je kat.

Katten zijn ontzettend schone dieren en hebben een uitmuntend reukvermogen, waardoor ze er al snel achterkomen dat de kattenbak niet schoon genoeg is om hun behoefte op te doen. Lees hier hoe je de kattenbak goed schoonmaakt!

1. Kies voor de juiste kattenbak

Nu je weet waarom het belangrijk is om een kattenbak schoon te houden, is het tijd voor het juiste exemplaar. Een goede kattenbak is niet alleen fijn voor je kat, ook voor jou! Een gesloten model geeft bijvoorbeeld minder rommel, biedt meer privacy voor de kat en je ziet de uitwerpselen niet direct liggen.

2. Ga voor vulling die klontert

In elke kattenbak hoort vulling. Welke soort je het beste kunt gebruiken hangt af van je eigen voorkeur en de eisen van je kat. Zo heb je vullingen die geuren neutraliseren, vullingen die vocht absorberen én korrels die het schoonmaken van de kattenbak makkelijker maken. Laat die nou net onze voorkeur hebben! Deze vulling zorgt namelijk voor klontvorming. Wanneer jouw kat zijn behoefte heeft gedaan, zal het plasje of poepje gaan klonteren. Als je plastic handschoenen draagt, kan je het er zo uitpakken. Slim, want hierdoor hoef je niet dagelijks de complete kattenbak te verschonen.

3. Weg met de witte pootafdrukken

Iedereen met een kattenbak in huis herkent het wel: de witte pootafdrukken op de vloer – met name voor de kattenbak. Dit probleem los je eenvoudig op met een handige voorlegger. Je hebt deze in allerlei soorten en maten, dus je vindt er altijd wel eentje die in jouw interieur past. Zeg maar stijlvol gedag tegen die witte pootjes in het huis.

4. Elke dag een beetje en 2 keer per maand grondig

We schreven het net al, maar een kattenbak verschonen is een dagelijkse taak. Met een kattenbakschep haal je elke dag de urine en ontlasting tussen de korrels uit. Zo doe je elke dag een beetje. Vergeet niet de kattenbak bij te vullen als de hoeveelheid vulling minder wordt. Om de 2 weken is het (helaas) tijd voor de grote schoonmaak. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water schoon. Laat de bak goed drogen en vul de bak met nieuwe vulling.

TIP: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen als chloor, dit is schadelijk voor de gezondheid van je kat.

5. Laat het lekker ruiken met kattenbak deo

Ja, je leest het goed. Er bestaat speciale kattenbak deodorant. Dit laat de bak en je huis heerlijk ruiken. Wanneer het even niet zo lekker ruikt, spray je gewoon even met de deodorant. Ideaal!

Meer over: