Ga naar de inhoud

Geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

Update:

Je gebruikt dagelijks zo veel dingen, dat je soms niet eens weet dat je ze jouw hele leven al op de verkeerde manier gebruikt. Als je deze apparaten en producten op de juiste manier gebruikt, maak je het leven een stuk makkelijker én leuker. Bovenal is het vooral grappig.

Ontdek de bijzondere functies van deze 20 alledaagse voorwerpen.

1. Het extra gat in je sportschoenen – geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

Bijna elk paar sportschoenen heeft twee extra vetergaatjes aan de bovenkant. Als je gevoelig bent voor blaren, kan je je veters in dit gaatje rijgen. Zo zijn je schoenen veel strakker en heb je minder kans op blaren!

2. De hals van een fles wijn

Heb je je ooit afgevraagd waarom een fles wijn een lange hals heeft? Deze speciale vorm zorgt ervoor dat de fles comfortabel in de hand ligt en dat de warmte over de hele fles wordt verdeeld wanneer iemand hem vasthoudt.

3. De kleine knoopjes op een jeans – geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

Heb je een spijkerbroek aan? Kijk dan eens of aan de linkerkant van je zak een metalen knoopje zit. 95% kans van wel. Dit zijn knoopklinknagels die op een strategische plek geplaatst zijn. Zo scheurt of verslijt de jeans minder snel. Briljante uitvinding van Levi Strauss.

4. De flappen op een drinkpakje

Wie (klein)kinderen heeft, is waarschijnlijk wel al bekend met het volgende. De flappen bovenaan een klein pakje sap kun je uitvouwen. Als ze het pakje daar beethouden tijdens het drinken knijpen ze niet per ongeluk al het sap eruit. Scheelt een hoop geklieder.

5. Het gat in een hangslot

Heb je thuis een (klein) hangslot? Als je hier goed naar kijkt, zie je dat er een gaat je onderaan zit. Dit zorgt ervoor dat water dat in het hangslot terechtkomt, makkelijk weg kan lopen. Ook kan je hier olie in doen, zodat je het hangslot levenslang kan gebruiken.

6. Het gaatje naast de camera van je iPhone – geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

IPhone bezitters, opgelet. Is het je ooit opgevallen dat er een klein gaatje zit naast de cameralens? Dit is een microfoon. Er zitten zelfs 3 microfoons in een iPhone: 1 aan de onderrand, 1 onder het luidspekersgrilletje en 1 naast de cameralens.

7. Het pijltje naast de tank

Zet je altijd jouw auto verkeerd neer als je moet tanken? Dat is dan nu verleden tijd. Als je naar je dashboard kijkt, zie je altijd hoeveel brandstof er nog in je auto zit. Als je kijkt naar het icoontje van de tank, zie je dat er een pijltje naast staat. Deze wijst precies naar de kant van jouw tankdop.

8. De stroomkabel van Apple

Apple houdt van verrassingen. Als je een MacBook hebt, pak dan nu je oplader. Je ziet aan de zijkant twee verborgen flapjes, die je omhoog kan buigen. Hieromheen kan je je snoer wikkelen. Nooit meer een kabel in de knoop!

9. De 2 kleuren van een gum – geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

Vroeger had je toch altijd een gum met twee kleuren? Vaak rood en blauw. Met rood kon je lekker potloodtekeningen uitgummen. Als kind dacht je misschien dat je met het blauwe deel inkt kon uitwissen, maar dat is niet waar. Het blauwe deel is eigenlijk bedoeld voor een dikkere papiersoort, waarvoor je een gum met een gevoelige wrijving nodig had.

10. Koperen deurknoppen

De meeste deurknoppen zijn van koper. Je zou denken dat dit is vanwege de prijs, maar de realiteit is dat koper beter bestand is tegen bacteriën. Omdat deurknoppen zo vaak worden gebruikt, is koper een zeer slimme keuze.

11. Een flessendop

Bijna elke flessendop heeft een klein plastic schijfje aan de onderkant. Lijkt onnodig, maar dit schijfje heeft een zeer belangrijke functie. Hierdoor blijft de prik in dt fles en kan je genieten van een sprankelend drankje.

12. Nummer 57 op een Heinz flesje

Heb je een glazen pot Heinz ketchup thuis staan? Ren dan naar de koelkast en zie dat er een nummer in het midden van de fles staat. Wanneer de ketchup bijna op is, draai dan de fles in een hoek van 45 graden en tik met een paar vingers op het magische nummer 57. Je ziet dat het er heel makkelijk uitkomt nu. 

13. Het zakje van extra stof bij kleding

Vroeger kreeg je altijd een zakje extra stof bij je kleding. De meeste mensen denken dat dat is omdat het kledingstuk scheurt, je wel een stukje extra stof kan gebruiken. Echter is dit stukje tof bedoeld om te testen of het materiaal krimpt of de kleuren uitlopen in de was.

14. Het rode lijntje op een gelinieerd papier

Wie gelinieerd papier voor zich heeft, ziet gelijk dat er een rood lijntje aan de zijkant staat. Deze marge is er niet zomaar op gezet. Toen er in de Middeleeuwen veel ratten waren, aten zij vaak het papier op. Door een bepaalde marge te gebruiken, en binnen de aangegeven lijn te blijven met schrijven had je de minste kans dat jouw werk werd aangevreten door ongedierte.

15. Het lipje van een blikje frisdrank

Aan de bovenkant van een blikje frisdrank zit altijd een lipje. Hiermee kan je het blikje makkelijk open maken. Als je dit lipje omdraait, is het de perfecte rietjeshouder. Wist jij dit al?

16. De afneembare hoofdsteun in een auto – geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

Dat je de hoofdsteun in een auto kan verstellen, weet iedereen. Misschien is het wel een keer gebeurd dat je hem zo ver schoof, dat hij eruit schoot. Foutje, zou je denken. Echter is dit juist de bedoeling van de hoofdsteun. Als je vast komt te zitten in een auto, kan je de hoofdsteun gebruiken om een autoruit in te slaan.

17. Het plastic deksel op een take-away koffie

De plastic deksel is ervoor gemaakt om te zorgen dat je drank morst, maar ook om te gebruiken als onderzetter. Zo mors je niet op de tafel als je je warme drank even neerzet.

18. Gat in de dop van een balpen

Als je goed kijkt naar de dop van een balpen, zie je dat er een klein gaatje in zit. Dit gaatje zit er niet zomaar, dit redt namelijk iemands leven als hij of zij de dop per ongeluk inslikt. Door het gaatje kan er lucht doorheen stromen en zonder grote complicaties.

19. Het gat in een spaghettilepel

Bijna elk huishouden heeft wel een spaghettilepel in huis. Hiermee schep je eenvoudig spaghetti op je bord. Is het je ooit opgevallen dat er een gaatje in het midden van de lepel zit? Als je voor het koken hier de spaghetti doorheen duwt, is dit precies genoeg voor 1 portie. Zo kook je nooit te veel.

20. De lus op een laars – geheime, bizarre functies van 20 alledaagse voorwerpen

Heb je een laars met een lus aan de bovenkant? Door deze lus kan je je schoenen ophangen, beter aantrekken en strakker maken aan de bovenkant door hier een schoenveter in te rijgen. Zo zit de laars altijd mooi aangesloten.

Meer over: