Ga naar de inhoud

Cadeaus doorgeven, dat kan toch niet of wel?

Update:

Bekende cadeaugelegenheden zijn bruiloften, verjaardagen, geboorte van een baby en promoties. Iemand doet moeite om een cadeau uit te zoeken en daarna geeft deze persoon het weg. Hoe denk jij hierover? Mag je een persoonlijk cadeau zomaar doorgeven?

Wat zijn redenen om een cadeau door te geven?

Het is over het algemeen onbeleefd om een persoonlijk geschenk door te geven, tenzij er een goede reden voor is. Als je het geschenk niet wilt of het geschenk niet kunt gebruiken, kun je het beter teruggeven of aan iemand geven die het wel zou waarderen. 5 redenen om een cadeau door te geven zijn:

  1. Je hebt er al 2 of 3 stuks van
  2. Je vindt het echt helemaal niet mooi, het is totaal niet je smaak
  3. Het past niet, een verkeerde maat van gekregen kleding bijvoorbeeld
  4. Een boek wat je toch nooit gaat lezen
  5. Een geur die niet bij je past

Soorten cadeaus

Een gift, cadeau, geschenk of present is het vrijwillig uitwisselen van producten tussen 2 partijen zonder betaling of tegenprestatie. Wat is een formeel cadeau? Een formeel cadeau is een geschenk dat wordt gegeven aan iemand in een formele setting, zoals een zakelijke of sociale omgeving zoals een bruiloft. Formele geschenken worden meestal gegeven aan mensen met een gezaghebbende of belangrijke positie, zoals een leidinggevende, een klant of een bruidspaar. 

Wat geef je uit aan een geschenk?

Als vuistregel kun je aanhouden dat je familie en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven. Voor collega’s en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 20 en € 40. Uiteraard ligt het er ook aan wat je te besteden hebt!

Gebruik je het cadeau, gooi je het weg of geef je het door?

Wat te doen met een cadeau kan lastig zijn. Als het iets is dat je echt leuk vindt en zult gebruiken, houd het dan! Als het iets is dat je niet wilt of niet zult gebruiken, doe het dan weg. De beste manier om met ongewenste cadeaus om te gaan is ze aan iemand anders te geven die ze misschien meer waardeert. Zo doe je mee aan consuminderen! 

Top 10 cadeaus die vaak doorgegeven worden

  1. Parfum geschenkset
  2. Bad- of douchegelset
  3. Baby of kinderkleding
  4. Snoepgoed
  5. Drank 
  6. Cadeaubon
  7. Fotolijst
  8. Knuffels 
  9. Keukenspullen
  10. Boeken

Spreekwoordelijk gezegd

Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. Met dit spreekwoord wil men zeggen dat je niet te kritisch moet zijn over iets wat je cadeau krijgt. Bij een cadeau is het belangrijker dát je iets krijgt dan wat je krijgt. Het gaat om het gebaar, niet om de waarde of de kwaliteit van het geschenk.

Bijzonder cadeau

Wil je niet dat je cadeau doorgegeven wordt? Maak je geschenk dan persoonlijk met een foto erop of de voor- en achternaam van de ontvanger. Leef je uit met een handgeschreven kaart erbij en een mooie felgekleurde verpakking. 

Meer over: