Ga naar de inhoud

Gezond eten is belangrijker dan je denkt en dit is waarom

Update:
startpagina-artikel-pannen-tefal-actie-hellofresh

Steeds meer mensen eten ongezond, blijkt uit cijfers van het CBS. Zonde, want als je wél gezond eet, krijg je de voedingsstoffen die je nodig hebt en dat verkleint de kans op ziekten (zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2). Verder helpt het je om een gezond gewicht te behouden of een gezonder gewicht te krijgen én nog veel meer. Hoogste tijd om te kijken hoe je gezond eet en wat voor pannen je hiervoor nodig hebt.

Voordelen gezond eten op een rij

Gezond eten is belangrijk omdat het een essentiële rol speelt bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Lees hier de 10 voordelen van gezond eten:

  1. Gezond gewicht. Een combinatie van gezond eten en meer beweging helpt je om je gewicht op peil te houden.
  2. Afweer tegen ziekten. Een voeding die rijk is aan vitamines en mineralen versterkt je afweersysteem.
  3. Beter presteren: Gezond eten geeft je de energie die je nodig hebt om goed te presteren in het dagelijks leven.
  4. Stress de baas zijn: Gezonde voeding helpt je om beter met stress om te gaan en maakt je minder prikkelbaar.
  5. Goed het humeur: Genieten van een gezonde maaltijd met familie of vrienden geeft je een goed gevoel.
  6. Bewegen: Gezond eten geeft een goed gevoel waardoor je meer energie hebt en meer zin krijgt om te bewegen.
  7. Een jongere uitstraling: Gezonde voeding helpt je om het verouderingsproces uit te stellen.
  8. Langer fit: Door gezond te eten blijven je spieren en botten langer in goede conditie, waardoor je langer fit blijft.
  9. Kans op ziektes verkleinen: Gezonde voeding vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
  10. Het goede voorbeeld geven: Door zelf gezond te eten stimuleer je anderen om ook gezonde keuzes te maken.

Hoe eet je gezond en welke pannen gebruik je daarvoor?

Gezond eten begint met een goede motivatie. Zonder wil is er geen weg. Gezond eten hoeft ook helemaal geen straf te zijn – er zijn overheerlijke gezonde maaltijden. Zorg dat je veel groente en fruit eet, het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen beperkt, voldoende drinkt, voldoende vezels eet en zorgt voor een gevarieerd dieet. Dit laatste kan best lastig zijn. Als je het lastig vindt om zelf een gevarieerd aanbod van maaltijden te bedenken, dan is HelloFresh wel wat voor jou. Met zo’n abonnement hoef je nooit meer na te denken wat je gaat eten en eet je dagelijks verse maaltijden (inclusief verse kruiden!) die makkelijk te bereiden zijn. Omdat je zelf de recepten uitkiest, sta je nooit voor onaangename verrassingen.

Of je nou gaat voor maaltijdsalade met gegrilde kip, een overheerlijke prei-kerriesoep of de Mexicaanse couscous – goede pannen zijn onmisbaar in de keuken. Als je nu voor meer dan 60 bestelt bij Tefal – het bekendste pannenmerk van Nederland – krijg je nu gratis een pakket van HelloFresh ter waarde van 46. Deze box bevat 3x een 2-persoonsmaaltijd. Deze aanbieding geldt ook voor bestaande klanten van HelloFresh. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

HelloFresh box cadeau bij aanschaf Tefal producten

Hoe het werkt? Bij aankoop van Tefal producten ter waarde van €60 of meer – besteld tussen 1 en 31 maart 2023 – kun je profiteren van deze actie. Om in aanmerking te komen voor een tegoed van €46 bij HelloFresh dien je alleen maar jouw aankoop te registreren. Je kunt dit doen tot uiterlijk 14 april 2023. Als je meerdere producten hebt gekocht met een totale waarde van €60,- of meer, dan moet je deze in 1 registratie opgeven. Na goedkeuring van jouw registratie ontvang je een e-mail met daarin de HelloFresh code en verdere instructies over het verzilveren ervan.

Top 5 populaire pannen

In elke keuken is een aantal goede pannen absoluut essentieel. Met de juiste pan bereid je jouw favoriete maaltijd veel makkelijker en bovendien op een gezonde manier. Welke pan je nodig hebt hangt af van de gerechten die je graag kookt. Dit zijn de 5 meest gebruikte pannen in de keuken en hier gebruik je ze allemaal (nog meer) voor.

1. Grillpan

Een grillpan is onmisbaar in de keuken, omdat het een geweldige manier biedt om binnenshuis te grillen. Het is geschikt voor het bereiden van een breed scala aan voedsel. Grillpannen hebben een geribbeld oppervlak dat helpt om voedsel gelijkmatig te grillen. Dit zorgt voor het karakteristieke grillpatroon op het voedsel. Ze worden gebruikt om vlees, vis, kip, groenten en zelfs fruit te grillen. Het biedt een gezonde manier om voedsel te bereiden, omdat het overtollig vet laat weglopen in de groeven van de pan en daardoor minder vet toevoegt aan het gerecht. Met deze pan bereid je maaltijden op een snelle en gemakkelijke manier. Het is ook een ideale pan om smaken en aroma’s aan je gerechten toe te voegen. Wat dacht je van gegrilde zalm, vis of kip? Ook panini’s en tosti’s zijn perfect te maken in een grillpan.

2. Koekenpan

Een koekenpan is een veelzijdige pan die je voor veel verschillende doeleinden dagelijks gebruikt. Het is een pan met een platte bodem en lage randen. Hierdoor is het gemakkelijk om voedsel om te draaien en te verwijderen. Of je nu een roerei, een omelet of een gebakken ei wilt maken, een koekenpan is de perfecte keuze om snel en gemakkelijk heerlijke eiergerechten te bereiden. Een goede koekenpan heeft een vlakke bodem en maakt het mogelijk om pannenkoeken gelijkmatig te bakken zonder dat ze aan de pan blijven plakken. Daarnaast is een koekenpan ook een uitstekende keuze voor het bakken van vlees zoals hamburgers, biefstuk of kip. Omdat een goede koekenpan een hoge temperatuur bereikt, wordt het vlees gelijkmatig gebakken. Tot slot zijn ze ideaal voor groenten zoals paprika’s, champignons en uien. Door je producten snel te bakken in een beetje olie, krijgen ze een heerlijke smaak en blijven ze knapperig én gezond.

3. Wokpan

Een wokpan is perfect voor het maken van roerbakgerechten en andere Aziatische gerechten. Het heeft een diepe, ronde vorm en hoge zijwanden, waardoor je gemakkelijk voedsel kunt omroeren zonder dat het eruit valt. De pan heeft het vermogen om voedsel snel en gelijkmatig te bakken. Met een wokpan verwarm je op hoge temperaturen, dat zorgt voor snelle bereiding van voedsel. Het is daarom een ideale pan om te gebruiken wanneer je snel een gezonde maaltijd wilt bereiden. Nog een pluspunt: omdat een wokpan op hoge temperaturen verwarmt, wordt het voedsel snel gebakken zonder dat veel vet nodig is. Hierdoor bereid je op een gezonde manier voedsel. Erg lekker in de wok zijn noedels of knapperige spruitjes met gnocchi.

4. Braadpan

Een braadpan is ook een onmisbaar item in de keuken omdat het een zeer veelzijdige pan is voor het bereiden van verschillende soorten gerechten. Het belangrijkste kenmerk van een braadpan is dat het dikwandig en zwaar is, en meestal een goed passende deksel heeft. Ze zijn ideaal voor het braden van vlees, omdat ze de warmte goed vasthouden en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Door het gebruik van een braadpan krijg je vlees dat van buiten mooi bruin en krokant is en van binnen mals en sappig blijft. Dit komt omdat de pan de warmte goed vasthoudt en het vlees langzaam en gelijkmatig gaart. Een braadpan kan ook worden gebruikt voor het maken van stoofschotels en eenpansgerechten. Door het langzaam sudderen van ingrediënten in de braadpan, krijgen ze de kans om hun smaken en aroma’s af te geven, wat resulteert in smaakvolle en voedzame gerechten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke lasagne, een bloemkool ham ovenschotel, gegratineerde aardappelen of rundvlees enchilada’s.

5. Soeppan

Een soeppan is het perfecte gereedschap voor het bereiden van grote hoeveelheden soep, stoofpotjes en andere gerechten die langzaam moeten sudderen. Soeppannen zijn meestal groter en dieper dan gewone pannen, waardoor ze geschikt zijn voor het koken van grote porties voedsel. Deze pan heeft hoge zijwanden om te voorkomen dat de vloeistof overkookt en een deksel om de warmte vast te houden. Vaak hebben ze ook een stevige en dikke bodem die de warmte goed vasthoudt en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Dit helpt voorkomen dat het voedsel aanbrandt of te snel kookt. Soeppannen zijn ook handig voor het maken van bouillon, omdat je de ingrediënten in de pan kunt laten sudderen en vervolgens de vloeistof kunt zeven om een smaakvolle en aromatische bouillon te krijgen. Je kunt ook stoofschotels en andere gerechten maken die langzaam moeten sudderen en gaar moeten worden in een soeppan. Ga jij voor pompoensoep of de ouderwetse groentesoep?

Kijk voor het grootste pannenaanbod en andere huishoudelijke artikelen op tefal.nl.

Meer over: