Ga naar de inhoud

Beddengoed wassen en drogen: bespaar tijd en krijg perfect schone resultaten

Update:
Beddengoed-wassen-en-drogen

Een frisgewassen dekbedovertrek is heerlijk om onder te slapen. Hoe was en droog je jouw beddengoed eigenlijk op de juiste manier? Hier wat praktische tips en advies over het wassen en drogen van je dekbedovertrek.

Van het sorteren van je wasgoed tot het kiezen van het juiste wasprogramma en het voorzichtig drogen van je dekbedovertrek. Zo blijft je dekbedovertrek niet alleen schoon, maar gaat hij ook langer mee. Lees snel verder!

1. Was je dekbedovertrek altijd gelijk na aankoop

Voordat je je nieuwe dekbedovertrek-set gebruikt, is het verstandig om deze eerst te wassen. Was de set bij voorkeur op 40 of 60 graden, afhankelijk van de was-instructies op het label. Zo wordt de stof zachter en neemt het beter vocht op.

2. Sorteer je wasgoed

Sorteer je wasgoed altijd op kleur en wasvoorschrift. Zo weet je zeker dat je beddengoed de juiste behandeling krijgt in de machine. Was donkere en bonte kleuren apart.

3. Was binnenstebuiten

Was je dekbedovertrek en kussensloop altijd binnenstebuiten. Zo blijft de kleur van je beddengoed beter beschermd en voorkom je dat de kleuren vaal worden.

4. Laad de wasmachine niet te vol

Doe niet meer dan 2 eenpersoons-dekbedovertrekken en niet meer dan één lits-jumeaux of tweepersoonsdekbedovertrek met bijbehorende slopen tegelijkertijd in de wasmachine. Als de wasmachine te vol zit, wordt je beddengoed niet goed schoon en kan de stof gaan pillen doordat hij te veel tegen elkaar schuurt.

5. Kies het juiste wasprogramma

Om ervoor te zorgen dat je dekbedovertrekken goed schoon worden en de stof niet beschadigt raakt, is het belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen. Bekijk daarom het waslabel van je dekbedovertrek om te zien welk programma het meest geschikt is.

Meestal wordt een kreukherstellend of fijn wasprogramma aangeraden. Was nooit hoger dan de aangegeven temperatuur op het waslabel, maar lager mag wel. Wassen op lagere temperaturen zorgt ervoor dat het beddengoed langer meegaat en het bespaart bovendien energie.

Met deze 5 was-tips blijft je kleding langer mooi.

6. Op welke temperatuur moet je beddengoed wassen?

Als er geen wasvoorschrift te vinden is dan bepaal jezelf op welke temperatuur je het beddengoed wast. Afhankelijk van het materiaal, wordt 60 graden geadviseerd. Daarmee dood je huisstofmijt, schimmels en bacteriën.

7. Beddengoed dat in elkaar draait in de trommel

Heb jij ook wel eens het probleem dat jouw beddengoed helemaal in elkaar is gedraaid na het wassen of drogen? Vervelend, want het zorgt voor een langere droogtijd en slijtage van het beddengoed. Vooral tijdens het centrifugeren of drogen kan het gebeuren dat je beddengoed in de trommel in de knoop komt. Gelukkig zijn er een aantal simpele oplossingen om dit probleem te voorkomen.

Handige tips om te voorkomen dat je beddengoed in elkaar draait tijdens het wassen en drogen:

  1. Gebruik elastiekjes en sokkenknijpers: Om te voorkomen dat je beddengoed tijdens het wassen of drogen in elkaar draait, kun je het beste het uiteinde van de stof vastbinden. Dit kan met elastiekjes of sokkenknijpers. Door de opening af te sluiten, kan de stof niet meer in elkaar draaien en één grote prop vormen.
  2. Maak er een pakketje van: Een andere oplossing is om van je beddengoed een pakketje te maken voordat je het in de trommel stopt. Vouw de opening van je lakens een paar slagen naar binnen en vouw vervolgens de rest van de stof op. Hierdoor zal de stof minder snel in elkaar verstrengelen, maar wordt je beddengoed wel goed droog.
  3. Tennisballen gebruiken: Als laatste kun je een paar drogerballen (of tennisballen) bij je beddengoed in de droger doen. Het stuiteren van de drogerballen tussen je was voorkomt dat je beddengoed in elkaar verstrikt raakt. Ze verminderen ook kreukels in je was en zorgen voor een kortere droogtijd. Daarnaast verminderen ze statische elektriciteit in de droger. Gebruik wel speciale drogerballen of oude tennisballen, omdat nieuwe ballen kleurstof kunnen afgeven op je was. Je kunt je tennisballen ook eerst wassen om er zeker van te zijn dat ze schoon en pluisvrij zijn.

8. Voorkom wrijving

Het is belangrijk om dekbedovertrekken en hoeslakens zo min mogelijk samen te wassen met schurende materialen zoals spijkerstof of handdoeken. Zo voorkom je dat de stof door wrijving met grovere materialen gaat pillen. Pas ook op met het tegelijkertijd wassen van je beddengoed en broeken met ritsen of andere scherpe onderdelen.

9. Gebruik niet te veel wasmiddel

Kijk voor de juiste dosering op de verpakking van het wasmiddel. Gebruik niet te veel wasmiddel, want dit kan ervoor zorgen dat het beddengoed niet goed schoon wordt en er zeepresten achterblijven. Was je met een uitgestelde start en doe je het wasmiddel in een wasbol? Zet de wasbol dan goed rechtop, zodat het wasmiddel er tijdens de wachttijd niet uitloopt.

10. Droog bij voorkeur in de lucht

Haal je dekbedovertrek na het wassen direct uit de wasmachine voor een ultieme frisse geur. Hangend drogen geeft het mooiste resultaat, met de minste kreukels. Hang je het beddengoed buiten in de zon te drogen? Draai het dan binnenstebuiten, zodat de kleuren niet verbleken door de zon. En het mooie is, je bespaart ook nog eens energie. Beter voor jou, én voor het milieu.

11. Wees voorzichtig met de droger

Wil je je dekbedovertrek toch in de droger doen? Stel hem dan in op een lage temperatuur en een kort programma, zoals kast- of strijkdroog en check ook even het waslabel van je dekbedovertrek. Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.

Meer over: