Ga naar de inhoud

Laminaatvloer schoonmaken: beste grootmoeders tips

Update:
Laminaatvloer schoonmaken met grootmoeders tips

Laminaatvloeren kunnen mooi, gemakkelijk in onderhoud en duurzaam zijn. Het is belangrijk om laminaat op de juiste manier schoon te maken, om strepen en schade te voorkomen.

Hoe maak je een laminaatvloer het beste schoon? De beste tips zijn vaak de huis-, tuin en keukentips uit grootmoederstijd. Wij hebben ze verzameld en delen ze hieronder graag met je.

8 onderhoud tips voor een laminaatvloer:

  1. Stofzuigen of vegen: Begin met het verwijderen van stof, kruimels en los vuil door te stofzuigen met een zachte borstel of door te vegen met een zachte bezem. Dit voorkomt krassen tijdens het schoonmaken.
  2. Voorkom overmatig vocht: Laminaat is gevoelig voor vocht, vermijd overmatig water tijdens het schoonmaken. Gebruik geen dweil die doordrenkt is met water.
  3. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen: Gebruik een speciale laminaatreiniger of een mild schoonmaakmiddel dat verdund is in water. 1 dopje is vaak al genoeg! Spray het reinigingsmiddel op een microvezeldoek of een mop, niet rechtstreeks op de vloer.
  4. Microvezeldoek of mop: Gebruik een microvezeldoek of een goed uitgewrongen dweil om de vloer schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen water op de vloer achterblijft.
  5. Vlekken: Voor vlekken zoals gemorste vloeistoffen, gebruik je onmiddellijk een licht vochtige doek om ze voorzichtig af te vegen. Vermijd schrobben, omdat dit het laminaat kan beschadigen.
  6. Periodiek diepere reiniging: Af en toe kun je een grondigere reiniging uitvoeren door een speciale laminaatreiniger te gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant op het etiket.
  7. Vermijd stoomreinigers: Het wordt over het algemeen afgeraden om stoomreinigers op laminaat te gebruiken, omdat het vocht de vloer kan beschadigen.
  8. Bescherm tegen krassen: Gebruik viltjes onder meubels om krassen te voorkomen wanneer ze worden verplaatst. Plaats een mat bij de ingang om vuil en zand van buiten te verminderen.

Onthoud dat het belangrijk is om de richtlijnen van de fabrikant van je laminaatvloer te volgen, omdat er variaties kunnen zijn in het aanbevolen onderhoud en de schoonmaakmethoden.

8 schoonmaak tips voor een laminaatvloer:

1. Vlekken op laminaat van urine hond

Heeft de hond een ‘ongelukje’ gehad op het laminaat? Dep de urine voorzichtig op met keukenpapier of een doek. Maak daarna een sopje van water met azijn of biotex. Bevochtig een microvezeldoek en veeg voorzichtig op de vlek. Daarna goed naspoelen met alleen warm (gekookt) water. Dep daarna opnieuw met keukenpapier. Mocht de geur nog niet weg zijn, maak dan een mengseltje van water en bakpoeder, laat dit even intrekken en veeg het na een tijdje weg.

2. Laminaat dweilen met schoonmaakazijn en water

Dé gouden tip: voor de wekelijkse dweilbeurt gebruik je 1 flinke scheut azijn in het water en dweilen maar. Voordelig en werkt prima. Want azijn is een zeer goed schoonmaakmiddel.

Ook de groeven tussen de laminaatvloer maak je het beste met schoonmaakazijn schoon en een borstel.

3. Dweilen met autoshampoo

Voor het dweilen van een laminaatvloer gebruik je een goedkope autoshampoo. Dit werkt veel goedkoper dan een laminaatonderhoudsmiddel en geeft eveneens glans!

Een autoshampoo houd ook rekening met gevoelige delen, zoals rubbers, plastic, leer, cabriodaken enz. Deze moeten niet beschadigd of uitgedroogd raken. Een afwasmiddel of allesreiniger is daar niet geschikt voor.

4. Zwarte strepen op je laminaat

Schoenen met zwarte zolen kunnen zwarte strepen op het laminaat achterlaten. Je kunt deze in eerste instantie proberen weg te gummen. Lukt het niet? Dan maak je de strepen eenvoudig schoon door een watje te gebruiken met nagellakremover (waar aceton in zit). Daarna wel even goed schoonspoelen met alleen water en een doek.

5. Doffe laminaatvloer schoonmaken

Om je doffe vloer weer wat glans terug te geven, kun je het beste dweilen met allesreiniger en glansspoelmiddel. Je vloer droogt zonder strepen op en geeft ook nog een kleine glans.

6. Strepen op je laminaatvloer achterblijven

Een huis- tuin- en keukentip om te voorkomen dat je strepen op je vloer krijgt na een dweilbeurt. Je laminaat krijg je streeploosschoon door je vloer schoon te maken met afwasmiddel, opgelost in water. Of doe een beetje wasverzachter bij je dweilwater en voilà geen strepen meer.

Een veelgemaakte fout bij het dweilen van het laminaat is het gebruiken van té veel schoonmaakmiddel. Dat geeft, door de resten schoonmaakmiddel, ook doffe strepen. Zorg dat je maximaal 1 dopje gebruikt, zodat het goed opgelost is in het dweilwater.

7. Krassen op je laminaatvloer

Krassen op je laminaat verdwijnen wanneer je deze in smeert met olijfolie. Even een paar minuten laten intrekken, de vloer dweilen en weg zijn de krassen.

8. Je vloer ontvetten

De beste manier om je laminaat te ontvetten is om een scheutje ammoniak in je dweilwater toe te voegen. De geur kan indringend zijn, het resultaat is geweldig. Geen vette vloer meer!

Nieuw: een mopset met centrifugepers

Aanrader: voor hardnekkig vuil dien je af te toe ook eens met een goed uitgewrongen dweil aan de slag te gaan. Is je dweil te nat, dan kan het water in de naden van de panelen dringen waardoor de panelen bij de naden kunnen gaan opzwellen.

Een ideale dweil is de Turbo2in1Mopset van Vileda, door de pedaal (te gebruiken met je voet) zet je de centrifugepers eenvoudig in werking.

Meer over: