Draai voor klassieke weergave

Kleine wasjes, grote wasjes: waar kun je het beste mee wassen?

De winkels staan er vol mee: allerlei soorten wasproducten sieren de schappen. Vloeibaar wasmiddel, waspoeder of waspods. De keuze is reuze. Maar wat is nou eigenlijk het beste product om je was mee schoon te krijgen? Wij hebben de voor- en nadelen per wasproduct voor je op een rijtje gezet.

Waspoeder

Waspoeder is vaak aantrekkelijk om te kopen, omdat het relatief goedkoop is. Volgens huishouddeskundige Zamarra Kok wordt door het wassen met waspoeder je wasgoed witter. Maar er zijn nog meer voordelen aan het wassen met waspoeder: het ruikt fris, het is beter voor het milieu en het werkt goed bij wassen op hoge temperaturen. Waspoeder wordt daarom geadviseerd bij witte was, handdoeken of beddengoed.

Maar elk voordeel heeft z’n nadeel. Zo heeft waspoeder een schurende werking, waardoor het niet slim is om het bij delicate stoffen te gebruiken. Een kwetsbare stof wordt door het gebruik van waspoeder er vaak niet mooier op. Let ook op het etiket van je kleding. Wanneer er een driehoek met een kruis erdoorheen staat, mag het niet gewassen worden met bleekmiddel. Kies in zo’n geval ook niet voor waspoeder.

Wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel werkt perfect bij het wassen op lage temperaturen. Daarnaast laat het geen strepen of vlekken achter en zorgt het ervoor dat je kleuren fris en helder blijven. Helaas zit er ook een klein nadeel aan het wassen met vloeibaar wasmiddel: doordat het snel oplost kan het voorkomen dat je was niet helemaal goed schoon wordt. Zamarra Kok heeft hiervoor een goede tip: ‘Gebruik vooral niet te veel wasmiddel, want je wasgoed kan hierdoor soms juist viezer worden dan schoner. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.’ Vloeibaar wasmiddel wordt geadviseerd bij een bonte of zwarte was en bij kwetsbare stoffen.

Waspods

Een nieuwe speler op de markt zijn wascapsules en waspods. Super handig, want ze hebben namelijk dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel én waspoeder. Voor de één is het misschien handig dat je niet hoeft na te denken hoeveel wasmiddel je nou precies moet gebruiken. Voor de ander is doseren juist vervelend met pods. Je hebt namelijk precies dezelfde hoeveelheid wasmiddel bij een kleine was als bij een grote was. Daarom worden waspods geadviseerd bij grotere wasbeurten.

Zo houd je de wasmachine schoon

Maar naast dat we onze wasgoed graag schoon willen hebben, is het ook belangrijk om je wasmachine goed schoon te houden. Maak daarom eens per maand de rubbers in de deur van de machine schoon met papier. Zo voorkom je vetluis. Dat klinkt ontzettend smerig en dat is het eigenlijk ook. Het ontstaat namelijk doordat haren en andere viezigheid in contact komt met zeepresten die bij een wasbeurt overblijven. Het zorgt voor een vieze geur maar soms ook voor vlekken op je kleding. Het blijkt dat je sneller last hebt van vetluis wanneer je met wasmiddel wast dan met waspoeder. Bij wasmiddel schiet je namelijk sneller uit met doseren.

Ook de lade voor het wasmiddel is een plek waar veel viezigheid zich ophoopt en waarvan het belangrijk is dat het goed schoongehouden wordt. Dus: haal het bakje uit de machine, maak het schoon en laat het goed drogen voordat je het terug stopt. Je kunt er ook voor kiezen om het bakje in de vaatwasser te doen. Wanneer je bijvoorbeeld niet zoveel zin hebt in het afwassen met de hand. Maak, terwijl het bakje droogt, de ruimte schoon waar je het bakje net uitgehaald hebt met een sopje. Wanneer je dit regelmatig bijhoudt blijft jouw machine net zo schoon als je was.

Heb jij last van een stinkende wasmachine? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken. En zo kun je de nare geurtjes voorkomen en bestrijden.

Dit artikel is in samenwerking met Libelle.nl tot stand gekomen.