Ga naar de inhoud

Wasmiddelen aanbiedingen in overvloed: welke soorten zijn het beste?

Update:
Wasmiddelen voordelen en nadelen van soorten wasmiddel
In samenwerking met:

De winkels staan er vol mee: allerlei soorten wasmiddelen aanbiedingen. Vloeibaar wasmiddel, waspoeder of waspods, wasvellen. Je krijgt er toch spontaan keuzestress van. Maar wat is nou eigenlijk het beste product om jouw was mee schoon te krijgen? Wij zetten de voor- en nadelen per wasproduct voor je op een rij:

1.Waspoeder

Voordelen waspoeder: Waspoeder is vaak aantrekkelijk om te kopen, omdat het relatief goedkoop is en wordt door het wassen met waspoeder je wasgoed witter. Maar er zijn nog meer voordelen aan het wassen met waspoeder: het ruikt fris, het is beter voor het milieu en het werkt goed bij wassen op hoge temperaturen.

Nadelen waspoeder: Waspoeder heeft een schurende werking, waardoor het niet slim is om het bij delicate stoffen te gebruiken. Een kwetsbare stof wordt door het gebruik van waspoeder er vaak niet mooier op. Let ook op het etiket van je kleding. Wanneer er een driehoek met een kruis erdoorheen staat, mag het niet gewassen worden met bleekmiddel. Kies in zo’n geval ook niet voor waspoeder.

  • Waspoeder is het meest geschikt voor witte was, handdoeken of beddengoed.

2. vloeibare wasmiddelen

Voordelen vloeibaar wasmiddel: Vloeibaar wasmiddel werkt perfect bij het wassen op lage temperaturen. Daarnaast laat het geen strepen of vlekken achter en zorgt het ervoor dat je kleuren fris en helder blijven.

Nadelen vloeibaar wasmiddel: Doordat het snel oplost kan het gebeuren dat je de was niet helemaal goed schoon krijgt. Gebruik daarom niet te veel wasmiddel, want je wasgoed kan hierdoor soms juist viezer uit de trommel komen dan schoner.

  • Vloeibaar wasmiddel wordt geadviseerd bij een bonte of zwarte was en bij kwetsbare stoffen.

3. Waspods (wascapsules)

Een nieuwe speler op de markt zijn wascapsules en waspods. Super handig, want ze hebben namelijk dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel én waspoeder. Voor de 1 is het misschien handig dat je niet hoeft na te denken hoeveel wasmiddel je nou precies moet gebruiken. Voor de ander is doseren juist vervelend met pods. Je hebt namelijk precies dezelfde hoeveelheid wasmiddel bij een kleine was als bij een grote was.

  • Waspods (wascapsules) zijn aan te raden bij grotere wasbeurten.

4. Wasnoten (zeepnoten)

Wasnoten, afkomstig van de Sapindus Mukorossi-boom, bevatten het natuurlijke zeepachtige bestanddeel ‘saponine’, wat als zeep fungeert bij contact met water. Deze vruchten groeien aan bomen en lijken op kastanjes. Na het plukken en drogen worden de noten gekraakt, waardoor de schillen overblijven die direct gebruikt kunnen worden voor een 100% natuurlijke was.

Het gebruik van wasnoten als wasmiddelen is milieuvriendelijk, aangezien ze de was zonder chemicaliën reinigen en de bomen CO2 opnemen en zuurstof produceren. Dit duurzame wassen is tevens kosteneffectief en kan een geschikt alternatief zijn voor mensen met gevoeligheid voor chemicaliën.

  • Wasnoten zijn zeer geschikt voor mensen met allergieën en een gevoelige huid.

5. Wasstrips (wasvellen)

Wasstrips zijn een duurzaam alternatief voor traditioneel vloeibaar wasmiddel. De geconcentreerde velletjes zeep bevatten vrijwel geen water, in tegenstelling tot gewoon vloeibaar wasmiddel. Door 1 of 2 strips direct bij de was in de machine te plaatsen, lossen ze binnen 10 seconden op en reinigen kleding effectief met natuurlijke ingrediënten die de stof verzachten zonder schade.

Voordelen wasstrips: Wasstrips zijn een milieuvriendelijke optie, aangezien veel vloeibare wasmiddelen agressieve chemicaliën en parfums bevatten en vaak verpakt zijn in plastic flessen. Wasstrips worden daarentegen vaak geleverd in kartonnen doosjes en zijn gezonder omdat ze geen schadelijke stoffen op de huid achterlaten.

Nadelen wasstrips: Wasstrips zijn minder geschikt voor zeer hard water, omdat de oplosbaarheid van de strips kan verminderen, wat resulteert in een minder effectieve reiniging. Daarnaast vinden sommige gebruikers het lastig om de exacte dosering te bepalen, aangezien wasstrips niet zo eenvoudig doseerbaar zijn als vloeibaar wasmiddel.

Vaak zijn mensen sterk gehecht aan bepaalde geurvarianten en vinden de geur van wasstrips teleurstellend. Wasstrips zijn mogelijk niet compatibel met bepaalde wasmachines, vooral oudere modellen. Het is belangrijk deze overwegingen in acht te nemen bij het overwegen van de overstap naar wasstrips.

  • Met wasstrips wassen is 1 van de meest duurzame manier van wassen.

Zijn dure wasmiddelen effectiever dan goedkope wasmiddelen?

Voordelige wasmiddelen zijn net zo doeltreffend als hun duurdere tegenhangers. Met een betaalbaar wasmiddel kun je aanzienlijk besparen: duur wasmiddel kost soms 5 keer zoveel per wasbeurt dan een goedkoop wasmiddel. En wat betreft de resultaten hoef je geen compromissen te sluiten: voordelige wasmiddelen maken de was net zo schoon als de duurdere varianten.

Nu je weet welk wasmiddellen het meest geschikt is voor jouw soorten wasbeurten, is het makkelijker kiezen. In de overvloed aan merken en soorten maak jij nu voor jezelf de beste keuze. Let daarbij altijd op de aanbiedingen.

Houd ook je wasmachine schoon voor een schone was

Naast dat we van schoon en fris wasgoed houden, is het ook belangrijk om je wasmachine goed schoon te houden. Heb jij last van een stinkende wasmachine of weet jij niet hoe je jouw machine onderhoudt? Zó kun je de nare geurtjes in de wasmachine voorkomen en bestrijden.

Lees nog meer over wassen en wasgoed:

In samenwerking met:

Meer over: