Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Winterjassen wassen in 10 stappen

Is je winterjas vies of wil je gewoon weer een fris exemplaar voor komende winter? Voor het behoud van je winterjas moet dit klusje goed gedaan worden. Hoe was je een winterjas en hoe zorg je ervoor dat de materialen mooi blijven? Een handig 10 stappenplan.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

1. Kijk of je de jas zelf kan wassen

Sommige jassen kan je beter niet zelf reinigen. Als een jas alleen chemisch gereinigd mag worden, is het verstandig om de jas naar de stomerij te brengen.

2. Neem de tijd

Een winterjas wassen duurt niet lang, het is soms wel een ingewikkelde klus. Begin er daarom pas aan als je er echt de tijd voor hebt. Haal om te beginnen alle applicaties eraf. Denk bijvoorbeeld aan een bontkraag, die kan je het beste met de hand wassen!

3. Vlekken verwijderen

Heb je vlekken op je winterjas? Geen zorgen, deze vlekken zijn makkelijker te verwijderen dan je denkt. Gebruik lauwwarm water om de vlek te bewerken. Laat het goed intrekken en gebruik eventueel een paar druppels vlekverwijderaar.

4. Keer de jas binnenstebuiten

Nu is het tijd om je jas te wassen. Rits de jas dicht, zorg dat alle knopen gesloten zijn en keer de jas binnenstebuiten. Zo voorkom je niet alleen schade aan de stof, maar ook aan je wasmachine. Is het een donzen jas? Stop dan een paar tennisballen in de trommel. Zo wordt het dons mooi verdeeld over de binnenvoering.

5. Stop de jas in een waszak

Als je de vlekken (grotendeels) verwijderd hebt en je de jas binnenstebuiten hebt gekeerd. Stop de jas dan in een waszak. Hiermee bescherm je deze tegen rotatie en scherpe onderdelen van de wasmachine.

6. Jas in de wasmachine

Het is nu tijd om de jas in de wasmachine te doen. Lees het etiket met de wasinstructies goed door en lees op hoeveel graden je je jas mag wassen en voor hoe lang.

7. Het juiste wasmiddel

De kans is groot dat je winterjas na een wasbeurt niet meer waterdicht is. Door impregneermiddel te gebruiken, maak je hem weer waterdicht. Gebruik nooit te veel waspoeder en voeg eventueel wat zout toe. Gebruik absoluut geen wasverzachter: dit voorkomt een laagje om de textielvezels en kan de functionele eigenschappen ervan verminderen.

8. Het beste wasprogramma

Afhankelijk van het materiaal en wasvoorschrift van je jas, kies je een wasprogramma. Een jas van dons was je nooit boven de 40 graden, kies het liefst voor een wol wasprogramma.

9. Laat de jas drogen

Laat de jas goed drogen. Doe dit het liefst buiten in de zomer. Als het slecht weer is, kan je hem ook in de droger stoppen. Let wel, stop ook hier een paar tennisballen bij om de vulling van de jas goed los te kloppen. Let op: een wollen jas moet je niet ophangen, maar neerleggen!

10. Weg met de pluisjes

Heb je pluisjes op je jas? Haal dan bij de Hema of Blokker een pluizentondeuse. Met dit apparaatje haal je heel gemakkelijk en veilig alle pluisjes en pilling weg.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal