Ga naar de inhoud

Wasgids: hoe heet was je je kleding? Hoe moet je de was doen?

Update:
wasgids-op-welke-temperatuur-wassen

Niets is zo teleurstellend als een gekrompen of verkleurd kledingstuk na een wasbeurt. Gelukkig bestaan er per stof richtlijnen over de ideale wastemperatuur. Elk kledingstuk heeft zijn eigen optimale wasvoorschrift. In dit artikel vertellen we per stofsoort hoe je ze het beste kunt behandelen. Inclusief extra tips.

De belangrijkste tips om optimaal te wassen zijn: geschikt wasmiddel zorgt voor beter resultaat, gebruik het juiste wasprogramma, je kleding sorteren op soort wasgoed en het wasmiddel doseren. Als je deze wastips opvolgt, heb je de belangrijkste stappen gezet. Dankzij deze tips geniet je optimaal van je prachtige kleding!

Tips kleding wassen: hoe moet je de was doen?

1. Het label is de baas

Het is altijd verstandig om eerst naar het label van het kledingstuk te kijken, voordat je begint met het wegwerken van je stapel wasgoed. Hierop staat aangegeven wat de fabrikant aanraadt qua wasprogramma en temperatuur. De fabrikant heeft immers de stof bewerkt en kent de beste behandeling. Dus, voordat je begint, raadpleeg altijd het wasadvies op het waslabel.

Waslabel kwijt?

Als je het label bent kwijtgeraakt door bijvoorbeeld herhaaldelijk wassen, of omdat je het eruit hebt geknipt, geen paniek. Hieronder hebben we een overzicht samengesteld van hoe je verschillende stoffen het beste kunt wassen, drogen en strijken.

2. Hoe was je katoen?

Katoen is een van de makkelijkste stoffen om te wassen. Het kan goed tegen hoge temperaturen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op maximaal 40 graden. Een nadeel is dat je katoen vaak nog even moet strijken.

Of gekleurde kleding

Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem voor katoen. Nadeel is als het laken uit de droger komt, het vaak erg gekreukt is.

Om sneller slijten te voorkomen is wassen op een lage temperatuur het juiste wasprogramma voor gekleurde kleding. Het is ook beter voor het milieu, win-win.

3. Hoe heet was je linnen?

Linnen is een sterke stof, maar kreukt wel snel. Het beste is om het op maximaal 40 graden te wassen en een fijnwasprogramma te gebruiken. Na het wassen direct uit de machine halen om nog meer kreukels te voorkomen. Linnen kan meestal niet in de droger.

Heb je last van hardnekkige vlekken?

Laat het kleding stuk van te voren even weken in koud water, waardoor vlekken los komen. Er is ook speciaal wasmiddel voor verschillende soorten vlekken te koop. Bijvoorbeeld voor vlekken door pen, wijn, roest of vetvlekken.

4. Wassen op 60 graden is dat nodig?

Wat dacht je van het goed wassen van kleren? Hogere temperaturen doden bacteriën. Lekker fris en echt schoon!

De juiste temperaturen liggen iets onder een 60°C. Kleding dat je zo heet kunt wassen zijn werkkleding, lakens, spijkerbroeken, vaatdoeken en handdoeken. Gebruik in dit geval geen eco-functies. Het is te kort en een te laag temperatuur voor het oplossen van bacteriën.

De tekst gaat onder de video verder >>

5. Synthetische stoffen in de wasmachine

Op welk programma moet je polyester wassen? Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester ook niet altijd nodig. Het advies is om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen.

6. Kan wol in de wasmachine?

Wol kan flink krimpen als je het te heet wast. Handwas met lauwwarm water is voor wollen kleding vaak het beste, maar sommige wolsoorten kunnen ook in de wasmachine op de wolwasstand gewassen worden. Andere wasprogramma’s hebben vaak een te hoog toerental, waardoor slijtage of beschadiging van het wol kan ontstaan. Tip: wollen kleding nooit in de droger doen.

7. Zijde en viscose wassen

Zijde en viscose kunnen niet in de wasmachine en moeten op de hand worden gewassen. Zorg ervoor dat je deze stoffen niet te heet wast om beschadiging te voorkomen. Droog ze bij voorkeur liggend om vormverlies te voorkomen.

Sommige wasmachines hebben wel een speciaal programma voor zijde en viscose, dat is meestal al een kort en koud programma. Het nadeel is dat je kledingstuk er vaak kletsnat uitkomt.

Overige stoffen en wastips

Polyester, polyamide, acryl, elasthaan, modal, lyocell (Tencel) – elk heeft zijn eigen wasvoorschriften. Zorg ervoor dat je altijd het label raadpleegt voor de beste behandeling.

Extra algemene wastips zijn: was binnenstebuiten, was vergelijkbare kleuren samen, laad de machine niet te vol, doseer je wasmiddel goed, en doe ritsen en knopen dicht om schade te voorkomen. Oh ja, controleer de broekzakken op kleingeld en sleutels. Het komt vaak voor dat deze een wastrommel defect veroorzaken.

Lees ook hoe vaak moet je je pyjama wassen?

Op welke temperatuur kan je welk materiaal wassen? Een wasgids overzicht:

Met deze ultieme wasgids ben je goed voorbereid om je kledingstukken op de juiste manier te wassen en ze zo lang mogelijk mooi te houden!

Soort materiaalOptimale wastemperatuur
Katoen40-60°C
LinnenMax. 40°C
WolHandwas of max. 30°C
ZijdeHandwas met koud water
ViscoseMax. 30°C
ModalMax. 40°C
Lyocell (Tencel)Max. 40°C
PolyesterMax. 40°C
PolyamideMax. 30°C
AcrylMax. 30°C
ElastaanMax. 30°C
Overzicht juiste temperatuur wassen

Kies de juiste temperatuur

Te lage temperatuur kan kleding beschadigen. Bijkomende negatieve punt is: als de watertemperatuur te snel daalt is de was vaak nog vuil. Deze restvlekken kunnen problemen veroorzaken in je machines, doordat vuil achterblijft en niet oplost. Houd je wasmachine schoon door af te wisselen tussen een 60 graden wasprogramma en een meer warm wassen eenmaal per dag.

Hoeveel wasmiddel nodig? Verschilt dat per soort textiel?

Tip: Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Te weinig wasmiddel maakt de was vuiler en grijzer. Te veel wasmiddel zal de kledingvezel beschadigen. De wasmachine wordt sneller vuil en de kleuren zijn nog steeds niet perfect. Het kan ook vet luizen en het laat wasmachines stinken.

Vaak worden er overbodige schuimen veroorzaakt in de machine, waardoor de machine sneller afspoelt. Dat heeft tijd nodig. Lees voor de juiste dosering altijd de instructies. Deze adviezen zijn gebaseerd op deze verklaringen. En je zult je verbazen, vaak is een klein dopje al voldoende!

Is vloeibaar wasmiddel het juiste wasmiddel?

Bij vloeibaar wasmiddel kan je gebruikmaken van een doseerbol , zodat het midden in de was terechtkomt, oplost en sneller zijn werk doet. Dat werkt beter dan waspoeder in de doseerlade.

Doseren met een wasbol

Je kunt dus een wasmiddelbal direct in de trommel plaatsen in plaats van het in de wasmiddel opslag container op te slaan. Dit voordeel maakt de was makkelijker. Het lost onmiddellijk op en werkt daardoor sneller. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over wasmiddelresten. Gebruik geen wasverzachters in doseerballen, omdat deze snel verdampen.

Zwarte kleding wassen met natuurazijn

Worden stoffenontharders en wasmiddelen gebruikt om kleding te wassen? Kijk in je keukenkast of koop wat azijn! Natuurlijke azijn helpt je kleding verzachten en zorgt voor het behoud van de originele kleur.

Nare geurtjes

Natuurlijke azijn hoeft niet te worden gespoeld. Dit is win-win. De geur van de natuurazijn vervaagt na de wasbeurt. Ruik je toch vieze geurtjes? Je kunt altijd een tweede keer spoelen of uitzoeken waarom kleding blijft stinken, zelfs na het wassen.

In welk vakje moet wasmiddel, -parfum of wasverzachter?

Wasmachines hebben een zeepdispensers met 3 compartimenten.

  1. De linkerkant is voor het wassen met wasmiddelen en is meestal gemerkt 2 of II, tenzij het niet wasbaar is.
  2. De middelste compartiment wordt gebruikt voor het verzachten met wasparfum of wasverzachter, met frisse geuren zoals bloemen of Ocean.
  3. De rechter sectie toont wasmiddel voor een wasbeurt, getoond in I. Dit programma maakt gebruik van wasmachines om sterk vervuilde kleding te wassen met een hoge hoeveelheid water. De zeepbak moet vóór het wassen volledig worden gereinigd.

Let op: Heb je het doseerbakje open laten staan? Dan krijgt je wasgoed geen wasmiddel en is de kans groot dat je was niet goed schoon is en je het opnieuw kunt doen.

Waar moet je wasmiddel in?

Bekijk de uitleg in de video hieronder, lees verder >>

Hoe sorteer ik de was?

Het is mogelijk dat was kan variëren afhankelijk van uw behoeften. Dus afzonderlijk wassen is essentieel. Bijvoorbeeld een wit shirt kan minder wit zijn, waardoor minder aantrekkelijk en zelfs wat vervagen. Kies dan voor apart te wassen en om het eventueel te laten weken met witpoeder. Dit helpt voorkomen dat het grauw wordt of verkleurd.

Hier zijn enkele tips om je was te sorteren:

  1. Sorteer op kleur: Scheid je wasgoed op basis van kleuren om te voorkomen dat kleuren doorlopen. Donkere, lichte en felle kleuren moeten apart worden gewassen.
  2. Stofsoort scheiden: Sorteer kleding op basis van het type stof om schade te voorkomen. Bijvoorbeeld: katoen apart van synthetische vezels en delicate stoffen zoals zijde of wol.
  3. Controleer etiketten: Bekijk de wasinstructies op het etiket van elk kledingstuk en sorteer op basis van de aanbevolen wascyclus, temperatuur en andere speciale instructies.
  4. Aparte stapel voor handwas: Kledingstukken die handwas vereisen, moeten apart worden gehouden om ze met de juiste zorg te behandelen.
  5. Verwijder vooraf vlekken: Controleer kleding op vlekken en behandel ze indien nodig voordat je ze in de was doet. Dit helpt om vlekken effectiever te verwijderen tijdens het wassen.
  6. Leeg zakken: Zorg ervoor dat alle zakken leeg zijn voordat je kleding in de wasmachine doet om te voorkomen dat voorwerpen de machine beschadigen of andere kledingstukken bevlekken.

Meer over: