Ga naar de inhoud

Pyjama wassen: hoe vaak, hoe heet?

Update:
pyjama-wassen

Heb je je ooit afgevraagd hoe vaak je eigenlijk je pyjama zou moeten wassen en op welke temperatuur? Het lijkt misschien een detail waar je niet vaak bij stilstaat, maar het wassen van je nachtkleding speelt eigenlijk een belangrijke rol in je algehele hygiëne en comfort tijdens het slapen.

In deze gids vind je antwoorden op deze veelgestelde vragen en nuttige tips en advies voor het onderhouden van je favoriete pyjama’s.

Frequentie van pyjama wassen

Het wassen van pyjama’s lijkt een punt van verwarring te zijn voor velen. Wij geloofden het niet, maar onderzoek toont aan dat mensen hun pyjama gemiddeld 2 weken dragen voordat ze hem in de was doen!

Dit komt doordat veel mensen denken dat een pyjama alleen ’s nachts gedragen wordt en vaak direct na het douchen wordt aangetrokken.

Doktersadvies

Volgens Dokter Jason Singh moet je een pyjama net zo vaak wassen als je bh, namelijk na elke 3 keer dragen. Gedurende de nacht scheidt je lichaam bepaalde oliën en dode huidcellen af, die zich vervolgens op je pyjama verzamelen. Deze kunnen verschillende bacteriën veroorzaken die bijdragen aan lichaamsgeuren. 3 is dus het aangeraden aantal keren, maar als je meer zweet, is het ook aan te raden om je nachtkleding vaker te wassen.

Hieronder legt Singh dit gedetailleerd uit:

De tekst gaat verder onder het bericht >>

Is het (on)hygiënisch om zo lang te wachten met het wassen van je nachtkleding?

Nee, experts adviseren om je pyjama elke 3 tot 4 dagen te wassen. Dit komt doordat je ’s nachts veel dode huidcellen en zweet afgeeft, wat resulteert in een ophoping van bacteriën op je pyjama. Vooral in de zomer, wanneer je meer zweet, is het aan te raden om je pyjama vaker te wassen, minstens eens in de 2 tot 3 dagen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Aantal pyjama’s dat je nodig hebt

Het is verstandig om meerdere pyjama sets te hebben, zodat je regelmatig kunt wisselen terwijl de andere in de was zit. Bovendien worden pyjama’s steeds hipper en meer trendy. En ze zijn er in alle prijsklassen verkrijgbaar.

Op welke temperatuur je pyjama wassen

Controleer altijd het label aan de binnenkant van je pyjama om te zien op welke temperatuur deze gewassen moet worden. Over het algemeen wordt aanbevolen om pyjama’s van katoen op 40 graden te wassen. Je kunt ze ook veilig op 30 graden wassen om krimp te voorkomen. Zorg ervoor dat je je nachtkleding binnenstebuiten keert en was met gelijke kleuren om verkleuring te voorkomen.

TIP: handige weetjes voor beddengoed wassen en drogen en bezuinigen met drogerballen.

Drogen van je pyjama

Hoewel sommige pyjama’s in de droger mogen, loop je altijd het risico op krimp. Het is beter om ze aan de lucht te laten drogen, vooral als ze van gekamd katoen zijn gemaakt, om ze langer mooi te houden.

Volg deze tips voor het wassen en onderhouden van je pyjama’s om ze fris en comfortabel te houden voor een goede nachtrust!

Meer over: