Ga naar de inhoud

5 handige was tips: zo blijft je kleding langer mooi en schoon

Update:
was tips kleding langer mooi en schoon, wastips
In samenwerking met:

Kleding langer mooi én schoon houden? Dat is een fluitje van een cent met deze 5 slimme en handige was tips. Daarnaast heeft de was doen een fijn voordeel: je verbrandt er onbewust een flink aantal calorieën mee. Laat dat vieze wasgoed maar komen.

We geven je tips waardoor je kledingstukken langer mooi en schoon blijven.

5 handige was tips

Het onderhouden van kleding, zodat het langer mooi en schoon blijft, is eenvoudig met deze 5 slimme en handige was tips. Bovendien heeft het doen van de was nog een extra voordeel: je verbrandt er onbewust een aanzienlijk aantal calorieën mee. Hoeveel? Dat lees je onderaan in dit artikel.

1. Creëer een ideale wasruimte

Om het wassen effectief en aangenaam te maken, is het belangrijk om een goed georganiseerde wasruimte te hebben. Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt voor de was binnen handbereik is. Investeer in planken, kasten en wasmanden. Vergeet ook de hangers voor de net gewassen kleding niet, dit bespaart je veel strijkwerk. Het gebruik van dezelfde flessen wasmiddel, gesorteerd op kleur, draagt bij aan een opgeruimde uitstraling.

2. Behandel vuile was slim

Als je kleding extreem vuil is na bijvoorbeeld een paar lange fietsroutes, volstaat een gewoon wasmiddel vaak niet. Laat de kleding met vlekken dan eerst weken in een inweekmiddel voordat je het in de wasmachine stopt. Voorwas vuile kleding ook op 40 graden met een speciaal voorwasmiddel.

Soms blijft was stinken, zelfs als het net uit de wasmachine komt. Dan is er vaak iets anders aan de hand. Lees ook tips waarom kleding blijft stinken na het wassen.

3. Voorkom verstrengeling van kledingstukken

Rits en knoop de sluitingen van kleding dicht voordat je ze wast. Bind ook touwtjes aan kledingstukken samen om te voorkomen dat ze verstrikt raken. Kledingstukken met haakjes, zoals bh’s, kunnen je het beste in een waszakje stoppen. Als je geen waszakjes hebt, gebruik dan een oud kussensloop of een panty.

Voor het wassen en drogen van beddengoed gelden nog wat andere regels.

4. Sorteer je was op kleur en type stof

Sorteer de was altijd op kleur om te voorkomen dat witte kleding roze wordt. Gebruik verschillende wasmanden voor wit, zwart en bont, zodat je niet hoeft te sorteren voordat je gaat wassen. Naast kleursortering is het belangrijk om kledingstukken te sorteren op het type stof.

Fragiele stoffen zoals wol en zijde moet je met speciale wasprogramma’s en wasmiddelen wassen.

Nieuw gekochte kledingstukken met felle kleuren was je het beste apart, dit om eventueel afgeven te voorkomen.

5. Let op de juiste was temperatuur

Controleer altijd het etiket aan de binnenkant van je kleding om te weten hoe heet je het maximaal mag wassen. Houd er rekening mee dat je niet per se deze temperatuur hoeft te gebruiken. Bijvoorbeeld, een spijkerbroek wordt niet extreem vies, die kan je prima op 30 graden wassen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook vriendelijk voor je portemonnee. Als je kledingstukken van verschillende materialen samen wast, kies dan altijd voor de laagst aanbevolen temperatuur.

Er zijn wasmiddelen en aanbiedingen in overvloed, bepaal vooraf welk wasmiddel voor jouw soort was geschikt is.

Met het opvouwen en strijken verbrand je calorieën

Leuk weetje tot slot: Het besteden van een uur aan wassen en opvouwen resulteert in het verbranden van ongeveer 148 calorieën. Met de grote hoeveelheid was na een vakantie ben je vaak wel een aantal uren zoet. Als je daarnaast ook nog gaat strijken, kun je zelfs 157 calorieën per uur verbranden.

Video met handige tips om kleding te wassen

In samenwerking met:

Meer over: