Ga naar de inhoud

Bril schoonmaken: huis- tuin en keukentips

Update:
bril reinigen tips

Heb je moeite met een (lees)bril die snel vies wordt? Ontdek de beste manieren om je bril grondig schoon te maken en een helder zicht te behouden. Ontdek handige huis-, tuin- en keukenmiddelen om je bril op de ouderwetse manier te reinigen.

Bekijk hier de juiste reinigingstechnieken en krijg praktische tips en advies om vlekken, vingerafdrukken en vuil effectief te verwijderen zonder je bril te beschadigen.

GoeieVraag: mag ik mijn bril in de vaatwasser stoppen?

10 vragen over vieze (lees)brillen

Waar lopen brillendragers vaak tegenaan? We hebben het voor je op een rij gezet inclusief de antwoorden:

  1. Hoe vaak moet ik mijn bril schoonmaken? Je kunt het beste je bril dagelijks schoonmaken om ophoping van vuil en vet te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een helder zicht hebt.
  2. Kan ik mijn bril schoonmaken met water en zeep? Ja, je kunt je bril schoonmaken met water en een milde zeep. Gebruik lauwwarm water en een kleine hoeveelheid milde zeep om je bril voorzichtig te reinigen en spoel zonder zeep goed na.
  3. Wat voor soort doek moet ik gebruiken om mijn bril schoon te maken? Het beste is om een zachte microvezeldoek te gebruiken, die speciaal ontworpen is voor het reinigen van brillen. Deze doeken zijn veilig en zorgen voor een streep-loos resultaat.
  4. Hoe verwijder ik vingerafdrukken van mijn brilglazen? Vingerafdrukken verwijder je door je bril voorzichtig af te spoelen met lauwwarm water en vervolgens te reinigen met een zachte microvezeldoek. Vermijd wrijven om krassen te voorkomen.
  5. Kan ik mijn bril schoonmaken met alcohol of glasreiniger? Het is niet aanbevolen om alcohol of glasreiniger te gebruiken om je bril schoon te maken. Deze producten kunnen de coatings op je brilglazen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan milde zeep en water.
  6. Wat moet ik vermijden bij het schoonmaken van mijn bril? Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, papieren handdoeken, kledingstukken of andere ruwe materialen. Deze kunnen krassen veroorzaken op je brilglazen.
  7. Hoe kan ik mijn bril beschermen tegen krassen tijdens het reinigen? Zorg ervoor dat je je bril voorzichtig schoonmaakt en vermijd wrijven met ruwe materialen. Gebruik een zachte microvezeldoek en volg de juiste reinigingstechnieken om krassen te voorkomen.
  8. Moet ik mijn bril demonteren voordat ik hem schoonmaak? In de meeste gevallen is het niet nodig om je bril te demonteren voordat je hem schoonmaakt. Reinig de glazen, het montuur en andere onderdelen terwijl je bril in elkaar zit.
  9. Hoe kan ik mijn bril drogen zonder strepen achter te laten? Om je bril streep-loos te drogen, dep je voorzichtig de glazen en het montuur met een zachte microvezeldoek. Vermijd wrijven, omdat dit strepen kan veroorzaken. Laat je bril vervolgens aan de lucht drogen.
  10. Wat moet ik doen als mijn bril specifieke problemen heeft, zoals een gebroken veer of losse schroeven? Als je bril specifieke problemen heeft, zoals een gebroken veer of losse schroeven, is het raadzaam om naar een opticien of brillenspecialist te gaan. 

Bron van bacteriën: neussteuntjes en oorhaakjes van je bril

De meeste mensen vergeten naast de brillenglazen de plekken te reinigen waar de meeste vuilophoping gaat zitten. Regelmatige reiniging van neussteuntjes en oorhaakjes verwijdert vuil en olie, waardoor je bril comfortabel en hygiënisch blijft. Doe dit wekelijks of wanneer ze vuil zijn.

Om neussteuntjes en oorhaakjes grondig schoon te maken, volg je deze stappen:

  • Gebruik een zachte borstel, zoals een tandenborstel voorzien van zachte haren.
  • Maak de borstel vochtig met lauw water.
  • Breng een beetje milde zeep aan op de borstel.
  • Reinig voorzichtig de neussteuntjes en oorhaakjes met zachte, ronddraaiende bewegingen.
  • Spoel grondig af met lauw water om alle zeepresten te verwijderen.
  • Dep ze voorzichtig droog met een schone doek.

Extra tips voor het schoonmaken van je bril: wat je wel en niet moet doen

  • Gebruik geen papieren handdoeken of tissues om je bril schoon te maken, omdat deze vezels kunnen achterlaten en krassen kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor een zachte microvezeldoek die speciaal is ontworpen voor het reinigen van brillen.
  • Vermijd het gebruik van je kleding, zoals je shirt of sjaal, om je bril schoon te maken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om even snel je bril af te vegen met je kleding, kunnen kleine deeltjes of ruwe stoffen je bril beschadigen.
  • Wees voorzichtig bij het reinigen van anti-reflectiecoating op je brilglazen. Deze coatings zijn gevoelig en raken gemakkelijk beschadigd. Gebruik milde reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld afwasmiddel en wrijf zachtjes om krassen te voorkomen.
  • Reinig je bril regelmatig. Het is een goed idee om je bril dagelijks schoon te maken om ophoping van vuil en vet te voorkomen. Door regelmatig schoon te maken, behoud je een helder zicht en verleng je de levensduur van je bril.
  • Houd je bril uit de buurt van extreme temperaturen en vochtigheid. Blootstelling aan hoge temperaturen, zoals direct zonlicht of het achterlaten van je bril in de auto op een warme dag, kan de brilcoating aantasten.
  • Voorkom ook dat je bril in vochtige omgevingen wordt bewaard, zoals de badkamer, omdat vocht schade kan veroorzaken.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals aceton, alcohol.
  • Raadpleeg een professional als je bril specifieke problemen heeft, zoals krassen op de glazen of losse schroeven. Een opticien kan je helpen met reparaties en advies geven over de juiste zorg voor je bril.
  • Plaats je bril niet met de glazen naar beneden: Leg je bril niet met de glazen naar beneden neer, vooral niet op een harde ondergrond. Hierdoor kunnen krassen ontstaan op de glazen. Leg je bril altijd op een zachte en schone ondergrond of bewaar hem in een brillenkoker.
  • Was je handen regelmatig en voorkom verspreiding van ziektekiemen.Wanneer je je bril regelmatig aanraakt met ongewassen handen, kunnen ziektekiemen, virussen en bacteriën zich ophopen op het montuur en de brilglazen. Als je vervolgens je ogen aanraakt, kunnen deze ziektekiemen in contact komen met je slijmvliezen en infecties veroorzaken, zoals conjunctivitis (oogontsteking).

Een microvezeldoek is onmisbaar wanneer je een brildrager bent

Bij het kiezen van een microvezeldoek voor het schoonmaken van je bril zijn er een paar belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Zorg ervoor dat de doek gemaakt is van fijne en zachte microvezels, bij voorkeur een mix van polyester en polyamide. Let op de dichtheid van de vezels, aangezien een hogere dichtheid zorgt voor betere reinigingsprestaties. Een formaat van ongeveer 15×15 cm tot 20×20 cm is meestal voldoende. Controleer ook of de doek wasbaar is, zodat je hem regelmatig kunt schoonmaken en het doekje kunt hergebruiken. Door deze richtlijnen te volgen, kun je een geschikte microvezeldoek vinden om je bril effectief schoon te maken en te onderhouden.

Wees lief voor je bril!

Onthoud, als het om brillen schoonmaken gaat, is voorzichtigheid de sleutel. Behandel je bril met liefde en respect, want hij helpt je tenslotte de wereld te zien (en er ook geweldig uit te zien!). Met deze tips heb je zo weer een glashelder zicht!

Meer over: