Draai voor klassieke weergave

Ongedierte in huis: zo kom je ervan af

Het kruipt, het krioelt en je wilt het niet in je huis. Rara, wat is dat? Wat denk je van pissebedden, bedwantsen of zilvervisjes? Of van een oorwurm of een duizendpoot? Hoe voorkom je dat deze onuitgenodigde gasten je huis toch binnenkomen?

Pissebed

Verplaats je in de tuin een steen, dan ben je niet verbaasd als je ze daar ziet rondscharrelen: grijze pissebedden. In huis onder een bloempot of deurmat, is het wat minder gezellig. Ze doen geen schade, ze eten alleen dood en rottend hout op, maar lusten ook wel een klamme krant én ze houden van vochtige lucht. Je kunt ze opvegen en buiten de deur zetten, ze doen verder niks.

Komen ze steeds terug op dezelfde plek, dicht dan de kiertjes waardoor ze het huis in glippen. Kun je ervoor zorgen dat de ruimte minder vochtig is, dan zijn de pissebedden hun belangstelling ook gauw kwijt. Helpt dat niet? Strooi dan bloem op hun verstopplek. Bloem droogt uit, en daar kunnen pissebedden niet tegen.

Bedwants

Bedwantsen zie je niet, maar je voelt ze wel: ’s nachts in bed bijten ze in je armen en benen. Jeukbultjes! Overdag verstoppen ze zich en zijn ze lastig op te sporen. Waar kun je die bewantsen vinden? In de naden van het matras, onder het tapijt, achter de plint, tussen de bankkussens en achter een nachtkastje. Ze zijn klein, zo groot als een speldenknopje, en bruin-rood van kleur. Soms kun je eitjes vinden, dat zijn witte, plakkerige korreltjes, of je vindt hun poep: rood-zwarte vlekjes. In hun leven vervellen bedwantsen een aantal keer, soms kun je die huidjes vinden, ook in de gleuven van het matras en tussen de toplaag en het matras.

Weg met die griezels! In doe-het-zelf zaken zijn vallen te vinden voor bedwantsen en er zijn sprays op de markt. Een huisoudelijke tip is om baking soda of talkpoeder te strooien rondom de gebieden waar de bedwantsen zich graag in vestigen. Na een paar dagen zuig je het op en herhaal je het proces.
Eigenlijk is het beter om een professionele bestrijder in te schakelen – bedwantsen zijn buitengewoon hardnekkig. Gelukkig zijn ze vrij zeldzaam. 

Zilvervisjes

Langwerpige visachtige beestjes op poten, ongeveer een centimeter groot, en je kunt pas zien wat de voor- en achterkant is als ze gaan lopen. Zilvervisjes komen best veel voor, vooral in de badkamer en de keuken. Ze houden namelijk van vochtige ruimtes, en er moet iets te eten voor ze zijn: rottend fruit, papier of textiel. Let ook op het familielid papiervisje: die lijkt sprekend op het zilvervisje, maar eet uitsluitend – de naam verraadt het al – papier. Die beestjes duiken op in de oude administratie, foto-albums op zolder en verhuisdozen vol boeken die al een tijdje zijn opgeslagen. Zilvervisjes en papiervisjes bijten je niet, ze eten wel je boeken, behang of textiel op, slim om deze insecten toch te verdelgen.

Hoe? Eerst alles opruimen waar ze zich mee voeden. Oud papier kan in een afgesloten plastic bak, de oude administratie trek je gewoon door de versnipperaar. Daarna: alle kiertjes en gaatjes dichtsmeren, zodat ze niet meer kunnen binnenkomen. Goed ventileren en de verwarming wat lager draaien, vooral in kamers die je toch niet gebruikt, is ook een goed middel: als de temperatuur onder de 22 graden komt, zijn de visjes weg. Helpt het allemaal niet? Bij de doe-het-zelf zaken en de drogist zijn biologische sprays te koop.

Oorwurm

Kom je eens in het jaar een oorwurm in huis tegen, dan is dat gewoon een vergissing. Dat beest is onder je schoenen of met een huisdier mee naar binnen gekropen en weet nu ook niet wat ‘m overkomt. Gewoon mee naar buiten, even goede vrienden. Zitten er in je huis een grotere hoeveelheid oorwurmen, dan is er meer aan de hand. Net als de zilvervisjes houden ze van vochtige plekken waar ze kunnen leven van de schimmels. Dat klinkt net zo vies als het is.

Schoonmaken en goed ventileren is al voldoende om afscheid van ze te nemen. Spuiten met gif heeft geen zin; de oorwurm verstopt zich zo goed, vooral buiten, dat het gif ‘m niet te pakken krijgt. Oorwurmen vangen is een beter alternatief: ze komen op een vochtig dweiltje af, en dan kan dat dweiltje met bewoners en al de tuin in worden gewapperd.

Duizendpoot

Tropische duizendpoten zijn giftig, Nederlandse duizendpoten gelukkig niet. Ze zijn wel gek op warme, vochtige plekjes in huis. Die vochtigheid hebben ze zelfs nodig, anders drogen ze uit, want hun pantser beschermt ze onvoldoende. Dat is meteen de oplossing om van duizendpoten af te komen: dweil de badkamer, lucht de kelder, zet alle ramen een half uurtje tegen elkaar open om kamers door te laten tochten en dan nemen ze de benen. Allemaal – en dat zijn er in het echt maar een stuk of negentig.

Kakkerlak

In Zuid-Europa ontkom je er bijna niet aan en ook tropische vakantiebestemmingen zijn soms een kakkerlakkenparadijs, in Nederland zie je ze niet veel. Dat betekent - helaas - niet dat ze hier niet wonen. Ze houden van warmte, rust en het donker, ze kruipen het liefst achter de vaatwasser, de koelkast of het koffiezetapparaat. In de keuken is hun eten bij de hand – kakkerlakken lusten zowat alles – en een warme verstopplek zorgt ervoor dat ze in hoog tempo hun gezin kunnen uitbreiden en grootbrengen.

Daar moet een einde aan komen: schoonmaken is de enige mogelijkheid. Zitten ze in de keuken, dan moet die brandschoon worden. Alle kastjes, laadjes en planken grondig soppen, aangebroken verpakkingen weggegooien en etenswaar goed verpakken. Schuifapparatuur van z’n plek en maak daar ook grondig schoon. Lukt dat niet, schakel dan snel over op chemische bestrijding: lokdoosjes, lijmvallen en gif. Let goed op welk gif je gebruikt en kies een variant die veilig is voor kleine kinderen en huisdieren, als je die in huis hebt wonen.

Lees ook

Lig je ’s nachts wakker van de muggen? Heb je muizen in huis? Lees hoe je ook daar vanaf komt!

Auteur: Sabina Posthumus