Draai voor klassieke weergave

Muizen in huis? Zet dit neer en ze zijn zo weg!

Ze zien er heus schattig uit, maar als ze aan je ontbijtgranen beginnen te knabbelen ben je ze liever kwijt dan rijk… Muizen. Heb je er één gespot? Of wil je juist voorkomen dat ze jouw huis als onderkomen kiezen? Met deze trucs van Margriet.nl houd je ze buiten de deur!

Gebruikte zakjes muntthee

Want als er één ding is waar muizen absoluut niet van houden, is het de geur van munt. Dus: leg gebruikte zakjes muntthee (of nieuwe zakjes die je met de plantenspuit een beetje nat sprayt of door wat warm water haalt) op plekken waar je vaak muizenkeutels ziet liggen. Maar ook bij gaten en kieren. Sommige experts tippen ook het gebruik van een muntplantje op het aanrecht of een paar verse takjes van het geurende kruid op plekken waar de muizen vaak komen. Grote kans dat ze hun geluk een deur verderop beproeven.

Er zijn naast munt nog een aantal andere manieren om ze op een muis-vriendelijke wijze buiten de deur te houden:

Vul gaten en kieren

Maak spleten en kieren dicht met speciale pasta of vul de gaten tijdelijk op met staalwol of aluminiumfolie, zodat de knaagdiertjes moeilijker of niet binnenkomen. Een gaatje van een halve centimeter is al genoeg voor een muis om zich doorheen te wurmen. Ook handig: plaats fijn gaas voor ventilatieopeningen en let op kast- en andere deuren die aan de onderkant niet goed sluiten.

Zorg dat er niets te halen valt

Laat geen etensresten liggen, stofzuig geregeld op plekken waar veel wordt gemorst, bewaar verpakkingen altijd afgesloten en gebruik trommels of bakjes om verpakkingen in te doen als ze eenmaal zijn geopend. En de gouden tip is en blijft: neem een kat of hond in huis. Ja echt, ook honden houden muizen buiten de deur!

Liever van die spinnen af?

Voel jij je niet zo snel bedreigd door muizen, maar sta je te gillen zodra je een spin in het vizier krijgt? Ook spinnen hebben een hekel aan de geur van munt. Gebruik om spinnen te verjagen pepermuntolie, vanwege de sterke geur. Leg een paar watjes neer die je in de olie hebt gedrenkt of gebruik een plantenspuit. Vul die met water en meg dat met pepermuntolie. Goed schudden, ruim mee sprayen en een week later herhalen.

Ben je echt als de dood voor spinnen, maar niet zo dol op een naar pepermunt geurend huis? Er zijn gelukkig nog zat andere trucjes om de achtpotige wezens te verjagen. Check op Margriet.nl hoe je je huis minder aantrekkelijk kunt maken voor spinnen.