Draai voor klassieke weergave

Muizen in huis? zo jaag je ze weg

Muizen zijn in de meeste huishoudens ongewenste gasten met wie je ineens je laatste kruimels deelt. Heb je last van muizen in huis? Of wil je voorkomen dat ze bij je langskomen? Dit zijn tips om de knaagdieren tegen te houden en/of te stoppen.

Houd je huis schoon

Als er geen etensresten in huis te vinden zijn, hebben muizen ook niets om voor langs te komen. Blijf je huis daarom grondig schoonmaken en stofzuigen, met name in de keuken. Zorg ervoor dat er geen kruimels op de grond en op het aanrecht liggen en zet zo min mogelijk voedingswaren open en bloot neer. Gebruik afsluitbare bakken en trommels om resten en snacks op te bergen in de kast. 

Gebruik oude theezakjes

Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Ze hebben een hekel aan muntthee en blijven ook het liefst weg bij de geur van zwarte thee. Gooi gebruikte theezakjes niet meteen in de prullenbak, maar leg ze neer op plekken waar je muizenkeutels of -sporen tegenkomt. Drink je verse muntthee en heb je een muntplant op het aanrecht staan? Dan is het ook een aanrader om een paar verse takjes neer te leggen op plekken waar muizen komen. Grote kans dat ze hun geluk een deur verderop beproeven. 

Vul gaten en kieren

Overal waar je gaten en kieren ziet, kijk je naar een entree voor muizen. Een muis heeft maar een gat van een halve centimeter nodig om zich erdoorheen te kunnen wringen. Maak de spleten dicht met een weringskit of vul de gaten tijdelijk met staalwol of aluminiumfolie. Een andere tip is om gaas voor ventilatieopeningen te plaatsen en overige ingangen die niet goed sluiten. 

Gebruik een lokaas

Een stukje kaas of appel, of zoetigheid zoals pindakaas en chocolade. Dat zijn etenswaren waar muizen dol op zijn. Als je het knaagdier wil vangen, smeer je de pindakaas op een muizenval of in een muizenlokdoosje. Of je smeert wat op het boveneinde van een lucifer. Zodra muizen pindakaas ruiken, zullen ze het smeersel inclusief het stukje van de lucifer opsmikkelen. De zwavel van de lucifer zal een muis niet overleven. 

Neem een huisdier

Een kat is niet alleen een geliefd huisdier, dit diersoort is ook functioneel. Sommige katten vangen muizen met gemak om ze vervolgens op te eten. Andere katten vangen muizen om ermee te spelen als een stuk speelgoed. En dan heb je nog de uitzondering: katten die totaal geen interesse hebben in knaagdieren. Zelfs dan is het huisdier niet nutteloos, aangezien muizen al enigszins worden afgeschrikt door de geur van katten.

Gebruik geluidssignalen

Er zijn ultrasone apparaten die geluidssignalen uitzenden. Voor mensen onhoorbaar, maar voor muizen een boosdoener. Ze zullen niet weten hoe snel ze uit de voeten moeten komen om te vluchten. Het nadeel is alleen dat je niet weet waar ze naartoe vluchten. Als je een grote woning hebt, kunnen ze in een ander gedeelte van het huis opduiken. De geluidssignalen zijn vooral resultaatgericht als je een wat kleiner huis hebt, of als je meerdere apparaten koopt. 

Heb je geen last van muizen, maar wel van mieren? Lees dan de tips voor het verjagen van mieren. 

Auteur: Anouk Bruel